Ogrody botaniczne, parki, itp.
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
Marysiu pięknie dziękuję za piękną wycieczkę po Arboretum w Wojsławicach.
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Chciałabym się podzielić zdjęciami i kilkoma informacjami na temat "Ogrodu na rozstajach" w Młodzawach Małych k. Pińczowa - woj. świętokrzyskie. Znajduje się on - bagatelka - tylko o 17 km od miejsca, w którym mamy dom na wsi, ale jakoś nigdy dotąd tam nie byliśmy
Ktoś już pisał tu w wątku na ten temat, ale były to zdjęcia sprzed kilku lat, więc być może aktualne też Was zainteresują.
Ogród zajmuje ponad ha i został założony ok. 20 lat temu. Ma charakter naturalistyczny, mnóstwo pięknie rosnących, różnorodnych i dorodnych roślin; charakterystyczna jest spora różnica poziomów w ogrodzie (właściwie położony jest na zboczu), co w połączeniu z dużą ilością ilość cieków wodnych -oczka ,wodospady, strumienie - daje ciekawy efekt. Jest też starannie zadbany. Właściciele zgromadzili też kolekcję ptaków i drobiu z całego świata (czarny łabędź , piękne pawie , kolorowe bażanty i inne) - niestety ptaki są w klatkach i zagrodach... więc nawet ich nie fotografowałam...a podobno kiedyś chodziły po ogrodzie

Ktoś już pisał tu w wątku na ten temat, ale były to zdjęcia sprzed kilku lat, więc być może aktualne też Was zainteresują.
Ogród zajmuje ponad ha i został założony ok. 20 lat temu. Ma charakter naturalistyczny, mnóstwo pięknie rosnących, różnorodnych i dorodnych roślin; charakterystyczna jest spora różnica poziomów w ogrodzie (właściwie położony jest na zboczu), co w połączeniu z dużą ilością ilość cieków wodnych -oczka ,wodospady, strumienie - daje ciekawy efekt. Jest też starannie zadbany. Właściciele zgromadzili też kolekcję ptaków i drobiu z całego świata (czarny łabędź , piękne pawie , kolorowe bażanty i inne) - niestety ptaki są w klatkach i zagrodach... więc nawet ich nie fotografowałam...a podobno kiedyś chodziły po ogrodzie

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byłam tam trzy lata temu w 3 maja nie było jeszcze ta kolorowo bo tylko wychylały sie rośliny ukazujące swoje piękno w lecie.Tulipany i wiosenne kwiaty w większości przekwitły ale różnorodność zieleni rekompensowała brak kwiatów.Podobał mi się ogród przede wszystkim dlatego,że właściciele nie ukrywali pomocy fachowców w pewnych sprawach /budowa groty,cięcie iglaków itp./Bardzo dużo było zwiedzających ale dla każdego znaleźli 5 minut.Teraz wybieramy się letnią porą aby mieć porównanie niebytności w nim przez 3 lata 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Park w Barcelonie jest naprawdę super, warto go zwiedzić:-) Las kaktusów i pole "teściowych" robi wrażenie:-) I dodatkowo wejście jest za free;-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Poniżej kilka fotek sprzed miesiąca zrobionych w paryskim ogrodzie botanicznym (ze specjalną dedykacją dla Dyshii).

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Ogród dendrologiczny w miejscowości Orle w woj. Pomorskim
Znajduje się cztery kilometry od mojej działki. Zwiedzać możne wyłącznie w zorganizowanych grupach z przewodnikiem.
Tydzień temu udało się mi wraz z kilkunastoma osobami z naszego forum to ze wszech miar godne obejrzenia miejsce.
Oprócz części dendrologicznej jest tam cudny ogród chiński

Znajduje się cztery kilometry od mojej działki. Zwiedzać możne wyłącznie w zorganizowanych grupach z przewodnikiem.
Tydzień temu udało się mi wraz z kilkunastoma osobami z naszego forum to ze wszech miar godne obejrzenia miejsce.
Oprócz części dendrologicznej jest tam cudny ogród chiński

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Dziś byłam w Krakowie w Ogrodzie Botanicznym, naprawdę jest co fotografować.
Część pierwsza, pod gołym niebem.

Część pierwsza, pod gołym niebem.

OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Uwielbiam krakowski ogród botaniczny? Zwłaszcza szklarnie ma imponujące (przynajmniej w porównaniu do tego paryskiego).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Teraz, jesienią i zimą warto poodwiedzać te piękne , zielone oazy , choćby tylko "palcem na mapie" lub "z nosem w komputerze" ... 

- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
super ja dawno nic nie zwiedzałam może ktoś coś jeszcze ma do pokazania.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lut 2013, o 15:11
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
Ogrody Keukenhof w Holandii.
Niestety połowa kwietnia okazała się w tym roku terminem nietrafionym. Opóźniająca swoje przyjście wiosna zakłóciła również kalendarz kwitnień w wiosennych ogrodach Holandii.
Dane pobrane z internetu:
Keukenhof uważany jest za najpiękniejszy wiosenny ogród świata.
Co roku jesienią w Keukenhof sadzi się tam ponad 7 mln różnych roślin cebulowych - tulipanów, hiacyntów, żonkili, narcyzów, które oglądają wiosną miliony turystów (ogród czynny jest tylko o tej porze roku, w tym roku od 21 marca do 20 maja). To unikatowe miejsce, chociaż liczy sobie dopiero 63 lata, stało się jedną z najpopularniejszych atrakcji Holandii. Rozciąga się na obszarze 32 h i co roku kwitnie tutaj ok. 4,5 mln tulipanów w 100 odmianach. Ponadto rośnie tu 2 500 drzew 87 gatunków, a łączna długość alejek, którymi spacerują odwiedzający wynosi 15 km. Keukenhof to również największy w Holandii park rzeźb i - jak twierdzą miejscowi - najczęściej fotografowane miejsce na świecie.
Tyle tytułem krótkiego wprowadzenia.Ponieważ niskie temperatury nie pozwoliły tulipanom i hiacyntom rozkwitnąć na czas,organizatorzy ratowali sytuację dekorując zielone - nie rozkwiecone trawniki tulipanami przywożonymi w skrzynkach z Francji.Ale o tym w dalszej części.
Ogród jest udostępniany zwiedzającym tylko 8 tygodni w roku - od połowy marca do połowy maja.

Brak wiosennych kolorów na trawnikach,widać poukładane skrzynki z tulipanami.
..
..
..
Ponieważ od rana solidnie padało postanowiliśmy spacer alejkami parku odłożyć na później a zwiedzanie zaczęliśmy od hali ze storczykami.
Dla wszystkich miłośniczek Vand spragnionych kwitnień wstawiam troszkę kolorów storczykowych piękności wystawianych w tym roku w jednej z hal Ogrodów Keukenhof w Holandii.
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Każdy z producentów storczyków wystawiał swoje rarytasy na odrębnym stoisku.Dlatego niektóre zdjęcia moga powtarzać odmiany które już były wcześniej.
Następna grupa
..
..
..
..
..

Największa grupę stanowiły phalaenopsisy.[/b
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Jeszcze storczykowy mix
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Uff...ile tego jest .Na razie zakończyłam fotorelację z przeglądu wystawianych storczyków.
Przed nami jeszcze hala z tulipanami,żonkilami,pięknymi różami.
I oczywiście parkowe aleje Keukenhof.
Ale to już następnym razem .
Niestety połowa kwietnia okazała się w tym roku terminem nietrafionym. Opóźniająca swoje przyjście wiosna zakłóciła również kalendarz kwitnień w wiosennych ogrodach Holandii.
Dane pobrane z internetu:
Keukenhof uważany jest za najpiękniejszy wiosenny ogród świata.
Co roku jesienią w Keukenhof sadzi się tam ponad 7 mln różnych roślin cebulowych - tulipanów, hiacyntów, żonkili, narcyzów, które oglądają wiosną miliony turystów (ogród czynny jest tylko o tej porze roku, w tym roku od 21 marca do 20 maja). To unikatowe miejsce, chociaż liczy sobie dopiero 63 lata, stało się jedną z najpopularniejszych atrakcji Holandii. Rozciąga się na obszarze 32 h i co roku kwitnie tutaj ok. 4,5 mln tulipanów w 100 odmianach. Ponadto rośnie tu 2 500 drzew 87 gatunków, a łączna długość alejek, którymi spacerują odwiedzający wynosi 15 km. Keukenhof to również największy w Holandii park rzeźb i - jak twierdzą miejscowi - najczęściej fotografowane miejsce na świecie.
Tyle tytułem krótkiego wprowadzenia.Ponieważ niskie temperatury nie pozwoliły tulipanom i hiacyntom rozkwitnąć na czas,organizatorzy ratowali sytuację dekorując zielone - nie rozkwiecone trawniki tulipanami przywożonymi w skrzynkach z Francji.Ale o tym w dalszej części.
Ogród jest udostępniany zwiedzającym tylko 8 tygodni w roku - od połowy marca do połowy maja.

Brak wiosennych kolorów na trawnikach,widać poukładane skrzynki z tulipanami.

Ponieważ od rana solidnie padało postanowiliśmy spacer alejkami parku odłożyć na później a zwiedzanie zaczęliśmy od hali ze storczykami.
Dla wszystkich miłośniczek Vand spragnionych kwitnień wstawiam troszkę kolorów storczykowych piękności wystawianych w tym roku w jednej z hal Ogrodów Keukenhof w Holandii.

Każdy z producentów storczyków wystawiał swoje rarytasy na odrębnym stoisku.Dlatego niektóre zdjęcia moga powtarzać odmiany które już były wcześniej.
Następna grupa

Największa grupę stanowiły phalaenopsisy.[/b

Jeszcze storczykowy mix

Uff...ile tego jest .Na razie zakończyłam fotorelację z przeglądu wystawianych storczyków.
Przed nami jeszcze hala z tulipanami,żonkilami,pięknymi różami.
I oczywiście parkowe aleje Keukenhof.
Ale to już następnym razem .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 cze 2012, o 23:35
Przepiekne zdjecia, uczta dla oczu i duszy.
Pozdrawiam i dziekuje
Pozdrawiam i dziekuje
Czytam Was namietnie Pozdrawiam Basia