Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Próbuję rozpalić w kominku, bo ziąb po deszczu jak diabli... Trafiło mi sie mokrzejsze drewno i nie chce się palić :evil: . Siedzę więc i pilnuję domowego ogniska i ciepła dla młodego, żeby mu pupa nad ranem do prześcieradła nie przymarzła :wink:
Skoro już siedzę, a nie sprzątam, co powinnam robić, to i zaglądam na FO a tutaj goście ;:7

Ewo ;:196 , dzięki za podpowiedź kochana, muszę dokupić i obsadzić donicę. Każdy będzie miał swój kwiat. Może jeszcze jako wypełnienie zwisające bakopę (te małe białe drobne) dam ? Będzie mikstura piorunująca

Stasieńko miła, oj będę robić zdjęcia kwieciom. Widzisz Eszka miałam Ci wysłać kawałek, bo u mnie marnieje. To u Ciebie by przetrwał może? U Ciebie tak ładnie rosną ;:108 . Jeżówkę do róż dosadziłam a monardy do rabaty podarunkowej. Mam tam też Monardę od Eli/EliBelli ;:7
Dalie mnie fascynują, są przepiękne. Pewnie ta miłość mi z czasem ochłonie, bo przechowywanie jest żmudne z wykopywaniem, ale póki co sadzę i nabywam nowe odmiany.

Aniu, bylinki zbierałam w tamtym sezonie. Forum jest pełne wspaniałomyślnych i hojnych ludzi ;:180 . Żylistki wielgaśne, musiałam za transport zapłacić kuzynowi, bo moje auto bez haka jest. Efekt rzeczywiście natychmiastowy. Planuję tam jeszcze czeremchy dosadzić, też takie duże i sam koniec działki z boku byłby obsadzony. Ogrodzenia tam nie mam, bosąsiad się nie wywiązuje. No i dzika zwierzyna wchodzi i niszczy. Teraz rogate czyszczą sobie poroże. Codziennie znajduję nowe zniszczone krzewy. Jak im posadzę takie wielkie krzewy, to chyba już nie będą wchodzić i niszczyć.

Bożenko, teren wielki, to też nie chcę go całego urządzać i zagospodarowywać, bynajmniej nie teraz. Sadzę bliżej domu, tzn. jakiejść ćwiartce działki.
Byłam u Ciebie, bo mnie właśnie wielkość Twoje działki zaciekawiła :wink:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj tak zrobiło się zimno i deszczowo a syn z synową kupili nowego grila i wszystko na niego i co postanowili go dzisiaj sprawdzić ;:180 ubrałam się jak zimą i nie było mi zimno,ale teraz zaczeło lać ale gril był bez deszczu ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, grill? w taaakąąą ;:oj pogodę ;:88 , podziwiam szczerze. Toż to zimno jak w listopadzie i leje jak z cebra ;:145 .
Deszcz bardzo potrzebny, bo już ziemia sucha zaczynała być, jednak pokrzyżowął mi plany z sadzeniem.
Mam nadzieję, że grill sprawdził się i jedzonko smaczne wyszło? A przecież Twój M zaczął murowanie grilla... Nie kończycie budowy? Nasz po dwóch latach ma palenisko, ciekawe kiedy mój M dobuduje komin, żeby taki ładny był jak z obrazka ;:306
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Deszczyk potrzebny tylko dlaczego akurat w weekend ? cały tydzień ludzie pracy czekają na słoneczko . Marzenko grill z wędzarką będziesz miała , trochę to potrwa na emeryturze Ci M
wybuduje :;230 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Larwy, które pokazałaś, to ewidentnie pędraki jakichś chrząszczy. Identycznie wyglądają larwy chrabąszcza majowego, ale po samych larwach trudno stwierdzić co to dokładnie za gatunek.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, nie, grill jest bez wędzarni, ale chciałam, żeby miał taki komin jak te betonowe w marketach. Wędzarnię mamy osobno, ze starej beczki zrobioną. M wybetonował palenisko pod beczką. Podczas wędzenia stary jutowy worek narzucamy jak za czasów mojego dziadka. Nie wiem właściwie czemu, ale bardzo rzadko tej wędzarki używany. CHyba muszę nauczyć się robić kiełbasy lub peklować mięso do wędzenia i będę robić sąsiadom zapasy

W nocy lało jak z cebra, do samego rana, spało się wybornie. W domku ciepło od kominka, szkoda tylko, że synek smarkaty i katar męczył go w nocy.
Trawa zazieleniła sie i pewnie strzeli w górę. Czekać nas będzie pierwsze koszenie w tym sezonie, a tu kosiarka dziecka połamała się... Chyba traktorek mu kupię i niec jeździ Młody, a ja będę mieć spokój ;:306 . Jednak zanim to nastąpi (lata świetlne) to będzie afera na pewno.

Loki, dzięki za identyfikację, bynajmniej jej próbę. Generalnie dziewczyny wcześniej kazały to tępić. Wygrzebałam spod kory i na słońce wyrzuciłam. Liczyłam, ze choć może ptaki się pożywią. Bałam się, że to może larwy trzmieli, bo akurat im nie chciałabym krzywdy robić.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Po Mojemu najbardziej pomarańczowe kwiaty mają nagietek i nasturcja. ;:138 ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne podpowiedzi Jurku ;:138 . Jest jeden problem muszę kupić już teraz i to kwitnące. Jak będę sadzić do donicy to wszystkie na raz i jak takiemu 4-latkowi wytłumaczę, ze to ziarenko to latem będzie jego pomarańczowy kwiat?
Mam nadzieję, że w czwartek mimo, że będie to czwartek w długim weekendzie będzie nasz targ i kupię coś gotowego pomarańczowego. Chciałabym już obsadzić tę donicę i mieć spokój.
Mam nadzieję, że w weekend pogoda się spisze, a nie jak dziś...bez komentarza
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałem u Pati relację z prysznicu na powietrzu. Myślałem, ze będą jakieś fotki, a tu nic ;:oj ;:306 ;:306
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

semper pisze:Przeczytałem u Pati relację z prysznicu na powietrzu. Myślałem, ze będą jakieś fotki, a tu nic ;:oj ;:306 ;:306
A bo prysznic to Ałła brała, ale zaślepiony chęcią zobaczenia gołej baby Jurek nie do tego wątku przybył :;230

A te larwy są i u mnie, i tak jak Loki pisze to larwy jakiś chrząszczów, podobno pożytecznych nawet, ale w stadium niemowlęcym są nieodparcie obrzydliwe :roll: Ja nie zabijam, tylko czym prędzej wrzucam z powrotem do wykopanego dołu, a jak są pod płotem to eksmituję poza ogród :wink:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz Pati rację, ach te żądze. :;230
Na fotorelację nie liczę, ale do wątku Ałły warto zajrzeć.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, to teraz mi wstyd, że tak brutalnie się z tymi pędrakami obchodziłam wcześniej. Będę je wyrzucać za płot hurtowo. Widać ekologiczny ogród, bo sporo tego jest zawsze u mnie.
Czy Małż już spakowany na pierszą trasę po dłuższej przerwie? Mój jak wsiadł do auta z manualną skrzynią, ciężarówki mu się w automacie trafiają, to z biegami miał problem, bo w ciężarówkach jest górna i dolna skrzynia biegów, do tego półbiegi. Miałam ubaw, jak diabli, bo akurat wtedy zabrał mnie w tygodniową trasę

Jurku, Ty podglądaczu, jeden Ty ;:65 , żeby do mnie przez przypadek zaglądać ;:173 .

Już myślałam, że aura nie da dziś pogrzebać w ziemi, ale udało się ;:108 . Przesadziłam rozchodniki okazałe a na ich miejsce dałam róże: 2 piano i 1 louis odier, na róg domu. Przyłapałam na kopaniu moją starą poczciwą Azję :evil: . Jeszcze trochę i lilie by mi wykopała. Psy w ogrodzie mnie załamują, na podwórku też. Szkodniki jedne, ale bez nich nie wyobrażam sobie życia w domu na wsi. No i co ja mam zrobić z nimi?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój Okami jest niezwykle szczęśliwy, ze może szaleć po ogrodzie. Ale niestety nałapał kleszczy mimo zabezpieczenia, a rabaty - liliowcową oraz hostowo - żurawkową musiałam odgrodzić płotkiem, bo rośliny były totalnie zagrożone.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, może to źle zabrzmi, ale pocieszyłaś mnie, bo myślałam, że tylko moje takie wiejskie burki niewychowane i nieułożone.
Msiałam płotek zrobić, bo Azja wylegiwała mi szafirki. Chodzi, chodzi, chodzi i hop... dupcia ląduje w szafirki. Pukam w okno kuchni, spojrzała i poszła dalej dupsko ułozyć. A co jest jak mnie nie ma w domu? Wolę chyba nie wiedzieć
Tak sobie myślę, że jestem w 100% uzależniona od ogrodu. Normalnie chora byłam jak nie mogłam w ziemi grzebać ;:14 , no wariatka normalnie, no...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Marzenko!..dziwię się,że nie chce przyjąć się u Ciebie wierzba mandżurska.
My ścinaliśmy w ubiegłym tygodniu potężne okazy . Na pewno musi mieć dużo wilgoci, moje rosną nad stawem.
Pozdrawiam niedzielnie! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”