onectica pisze:asjetka65 pisze: Miałam zamioculcasa, ale korzenie zgniły
To może masz jednak tendencję do przelewania? W takim razie polecam papirusa - nalejesz mu wody do woli, na pewno od tego nie zgnije, a nie będziesz musiała uzupełniac tej wody co chwilę, więc możesz 'zapominać' o podlewaniu

Mój zamioculcas zaczął wariować po przesadzeniu. Fakt podlałam go później. Chociaż nie wydaje mi się, że to przez to, bo czasem miał kąpiel wodną pod prysznicem jak nie chciało mi się wycierać wszystkich liści. Wtedy jak stał w wannie to dużo wody lałam na niego i później stał tak sobie przez kilka godzi. Nic mu nie było od kąpieli wodnej.
A co do przelania to możliwe, że mam talent, bo inna roślina od roku jest tego samego wzrostu (ale nie gnije nic, po prostu jakby nie rosła). Może też za często podlewałam ją.
-- 28 kwi 2013, o 11:08 --
AleksandraBdg pisze:asjetka65, w sklepach typu Obi,LM itp. najczęściej spotykana jest Crassula Ovata, zwykła zielona roślina.
Częściej pojawiają się także Crassula Ovata "Hobbit" o liściach zwiniętych w rurkę oraz Crassula Ovata "Hummels Sunset" liście wybarwiające się w pełnym słońcu na żółto-czerwono. Inne odmiany kolorystyczne są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
Pozdrawiam i czekam aż pochwalisz się swoim nabytkiem!
Właśnie widziałam w Obi tą roślinę i prawdopodobnie tam się wybiorę po nią. Niestety nie zwracałam uwagi, jakie były tam odmiany.