Jaka roślina najłatwiejsza w uprawie do domu?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2013, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka roślina najłatwiejsza w uprawie do domu?

Post »

Witam wszystkich,

Szukam jakiegoś ładnego kwiatka do domu. Niestety nie mam szczęścia do kwiatów doniczkowych, ponieważ nie rosną albo usychają. Dlatego szukam rośliny prostej w obsłudze. Miałam zamioculcasa, ale korzenie zgniły i usechł. Przeglądałam internet w poszukiwaniu odpowiedniej rośliny dla mnie, ale szczerze mówiąc nie znam się na kwiatach i nie wiem co wybrać. Dodam też, że chciałabym , żeby roślina stała na podłodze przy drzwiach naprzeciwko okna. Słońce w pokoju mam po południu i około 16 już znika. Zastanawiałam się nad draceną i drzewkiem szczęścia. Może ktoś mógłby mi pomóc w wyborze roślinki? Chodzi mi też, żeby była mało wymagająca, bo zdarza mi się zapomnieć o podlaniu.

Pozdrawiam :)
AleksandraBdg

Re: Jaka najlepsza roślina do domu? (Najlepiej łatwa w obsłudze)

Post »

Witaj!
Osobiście jako wielka zwolenniczka "Drzewek Szczęścia" mogę z pełną odpowiedzialnością polecić Ci tą roślinę.
Nie jest wymagająca, nie potrzebuję dużo wody. Jeśli masz jakieś pytania chętnie podpowiem :wit
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Epipremnum przystosowuje się do niemal każdego miejsca i szybko rośnie. Zielistki też nie mają za wielkich wymagań. Obie wystarczy podlać raz na tydzień.
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

AleksandraBdg pisze:Witaj!
Osobiście jako wielka zwolenniczka "Drzewek Szczęścia" mogę z pełną odpowiedzialnością polecić Ci tą roślinę.
Nie jest wymagająca, nie potrzebuję dużo wody. Jeśli masz jakieś pytania chętnie podpowiem :wit

Byłam dziś w sklepie i oglądałam te roślinki. Muszę powiedzieć, że mi się podoba. Tylko, że nie jestem przekonana czy by mogła stać na podłodze, bo na biurku i półkach stoją już inne kwiatki. Możesz mi powiedzieć jak Ty pielęgnujesz swoje drzewko? Chodzi mi o podlewanie, przesadzanie. No i najważniejsze czy trzeba ją nawozić czy dodawać jakieś niezbędne składniki pokarmowe, żeby lepiej rosła.
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A co myślicie o:
- bromelia
- vriesea ?

Dobry wybór? Na upartego dam radę postawić kwiata na parapecie, ale wolałabym jednak podłogę, bo za dużo wolnego miejsca jest.
AleksandraBdg

Post »

Jeśli chcesz postawić roślinkę w miejscu,gdzie miałaby dostęp światła i promieni słonecznych to nie widzę powodu,abyś nie mogła jej mieć.
Grubosze podlewa się dość rzadko,gdyż jest to sukulent,który gromadzi wodę w liściach.
Nawożenia nie polecam w przypadku tych roślin,gdyż tracą przez to swój kompaktowy pokrój.
Przesadza się rzadko-rośliny te rosną lepiej w mniejszych doniczkach.
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chyba zdecyduję się na drzewko szczęścia. Poczytałam o nim w sieci i jego pielęgnacja nie wydaje się mocno skomplikowana tym bardziej, że nic się nie stanie jak zapomnę o podlewaniu. A jaką odmianę wybrać? Bo tego jest sporo niestety i czuję, że będę miała problem z wyborem. Zdecydowałam, że jeśli go kupię to postawię roślinkę na parapecie, bo jest za ładna, żeby się marnowała na podłodze.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

asjetka65 pisze: Miałam zamioculcasa, ale korzenie zgniły
To może masz jednak tendencję do przelewania? W takim razie polecam papirusa - nalejesz mu wody do woli, na pewno od tego nie zgnije, a nie będziesz musiała uzupełniac tej wody co chwilę, więc możesz 'zapominać' o podlewaniu :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AleksandraBdg

Post »

asjetka65, w sklepach typu Obi,LM itp. najczęściej spotykana jest Crassula Ovata, zwykła zielona roślina.
Częściej pojawiają się także Crassula Ovata "Hobbit" o liściach zwiniętych w rurkę oraz Crassula Ovata "Hummels Sunset" liście wybarwiające się w pełnym słońcu na żółto-czerwono. Inne odmiany kolorystyczne są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
Pozdrawiam i czekam aż pochwalisz się swoim nabytkiem!
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

onectica pisze:
asjetka65 pisze: Miałam zamioculcasa, ale korzenie zgniły
To może masz jednak tendencję do przelewania? W takim razie polecam papirusa - nalejesz mu wody do woli, na pewno od tego nie zgnije, a nie będziesz musiała uzupełniac tej wody co chwilę, więc możesz 'zapominać' o podlewaniu :)
Mój zamioculcas zaczął wariować po przesadzeniu. Fakt podlałam go później. Chociaż nie wydaje mi się, że to przez to, bo czasem miał kąpiel wodną pod prysznicem jak nie chciało mi się wycierać wszystkich liści. Wtedy jak stał w wannie to dużo wody lałam na niego i później stał tak sobie przez kilka godzi. Nic mu nie było od kąpieli wodnej.
A co do przelania to możliwe, że mam talent, bo inna roślina od roku jest tego samego wzrostu (ale nie gnije nic, po prostu jakby nie rosła). Może też za często podlewałam ją.

-- 28 kwi 2013, o 11:08 --
AleksandraBdg pisze:asjetka65, w sklepach typu Obi,LM itp. najczęściej spotykana jest Crassula Ovata, zwykła zielona roślina.
Częściej pojawiają się także Crassula Ovata "Hobbit" o liściach zwiniętych w rurkę oraz Crassula Ovata "Hummels Sunset" liście wybarwiające się w pełnym słońcu na żółto-czerwono. Inne odmiany kolorystyczne są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
Pozdrawiam i czekam aż pochwalisz się swoim nabytkiem!
Właśnie widziałam w Obi tą roślinę i prawdopodobnie tam się wybiorę po nią. Niestety nie zwracałam uwagi, jakie były tam odmiany.
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Sansewieria (wężownica) jest nie do zdarcia :D
http://majawogrodzie.tvn.pl/41,Jak-dbac ... orada.html
Sansewieria ma grube, proste, płaskie lub cylindryczne, mieczowate liście.
Są sansewierie wysokie i są niskie, są zielone i żółto paskowane. Te wysokie potrzebują wysokiej osłonki na doniczkę, która będzie też spełniać rolę podpory dla liści. Może stać na podłodze, bo rośnie wysoko i zajmuje mało miejsca. Może stać w pełnym słońcu lub w cieniu. Można wyjechać na urlop i nie martwić się, że uschnie z braku wody :D
Pozdrawiam - nikka
asjetka65
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chyba jednak zdecyduję się na drzewko szczęścia. Muszę trochę poczekać na zastrzyk gotówki i lecę do sklepu.
quescik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Polecam http://www.leroymerlin.pl/porady/ogrod/ ... l1496.html
Super roślina łatwa w utrzymaniu nie potrzeba dużo zaangażowania warto zwrócić uwagę na poszczególne sztuki podczas zakupu czy są w dobrej kondycji.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka roślina najłatwiejsza w uprawie do domu?

Post »

asjetka65 pisze:Witam wszystkich,

Szukam jakiegoś ładnego kwiatka do domu. Niestety nie mam szczęścia do kwiatów doniczkowych, ponieważ nie rosną albo usychają. Dlatego szukam rośliny prostej w obsłudze. Miałam zamioculcasa, ale korzenie zgniły i usechł. Przeglądałam internet w poszukiwaniu odpowiedniej rośliny dla mnie, ale szczerze mówiąc nie znam się na kwiatach i nie wiem co wybrać...
Cytujemy tylko fragment wypowiedzi, a nie całość, poprawiłem norbert76

Podstawa to wybrać roślinę której podpasują warunki w których ma rosnąć. Napisz w jakiej odległości od okna ma stać kwiatek, czy to miejsce jest narażone na przeciągi. Drzewko szczęścia to moim zdaniem raczej na parapecie okiennym lub bardzo blisko okna bo ono lubi światło i słoneczko. W głębi pokoju pod warunkiem że dociera sporo światła ładnie powinna rosnąć dracena, juka ,sansewieria, palma daktylowa, skrzydłokwiat, wszelkiego rodzaju fikusy, paproć może da radę, stefanotis powinien ładnie rosnąć tylko z kwitnięciem może być problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”