Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sasanka- Pulsatilla

Post »

U mnie biała
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Piękne te wasze sasanki. Nie doczekałam się z wysianych i kupiłam wczoraj na giełdzie kwiatowej fioletową i bordową, idę pod wieczór posadzić
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

A moje sasanki dopiero co wyszły z ziemi, niestety chyba się kwiatów nie doczekam... ;:218
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Zdecydowanie sasanki to najpiękniejsze kwiaty wiosny. Mam nadzieję, że i moje się zaklimatyzują na działce. Sąsiadka w ubiegłym roku posadziła i nic w tym roku jej nie urosło. Do ziemi dodałam sporo piasku, ale widzę, że dodajecie tez skorupki jaj. Dobrze,że jest to forum , pozdrawiam weekendowo.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja wysiewam sasanki z nasion i bardzo ładnie wschodzą, w zeszłym roku wysiałam i mam teraz mnóstwo maluszków do rozsadzenia :D

A dzisiaj to kupiłam sobie białą i czerwoną, a co trzeba poszaleć ;:172
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Powoli sasanki zaczną przekwitać i część z nas będzie zbierać nasionka i wysiewać. Nasiona sasanek są krótkowieczne i trzeba wysiewać jak najwcześniej. Ktoś, kto pisze o stratyfikacji nasion sasanek, pisze bzdury, gdyby stratyfikacja była potrzebna to nasiona po prostu by nie wzeszły. Być może, że problem stratyfikacji wziął się stąd, żeby przedłużyć żywotność nasion trzymamy je w chłodnym miejscu. A tak to wygląda w praktyce:

Nasiona wysiane w ubiegłym roku w czerwcu, w fazie dwóch listków właściwych przepikowane na miejsce stałe. Tak wyglądają obecnie

Obrazek

Niektóre szykują się do kwitnienia

Obrazek

Obrazek

A ponieważ nie sądziłem, że zakwitnie mi taka gama kolorów i poszukuję czysto białej Papageno, kupiłem nasiona na Allegro. Było to pod koniec stycznia, nasiona wysiałem do skrzynki w lutym. Na 50 nasion wykiełkowało 9. Około dwa tygodnie temu wysadziłem je do ogrodu, są to maleństwa, które na razie 'stoją w miejscu'

Obrazek

Różnicy chyba nie muszę komentować. I jeszcze jedno, sasanki nie lubią gleb podmokłych, zbyt wilgotnych, tam wegetują. Ja zrobiłem, ten błąd sadząc tę, z której rozmnożyłem siewki i efekt, niektóre już przerosły, a reszta dorównuje macierzystej. Oto ona

Obrazek

Nieprawdą też jest, że sasanki powinny rosnąć na glebie piaszczystej, ubogiej. Moim zdaniem najlepsza jest przeciętna gleba ogrodowa, zwłaszcza dla odmian Papageno.
A to jest ta, z której nasion będę chciał otrzymać białą. W fazie pąka jasno różowa, później bieleje.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dzięki za tak szczegółową relację i instrukcję postępowania z nasionami sasanki. Przymierzam się do zbioru nasion w tym roku i właśnie zastanawiałam się, co dalej z nimi zrobić. Też mi się wydawało, że chyba najkorzystniej jest je wysiewać niedługo po zbiorze.
Ja mam w tym roku sporo samoistnych siewek z zeszłego roku. U mnie rosną na bardzo słonecznym stanowisku i bardzo ubogiej piaszczystej glebie- fakt, że czasem są podlewane. Jest to miejsce, które im najbardziej pasuje, po wielokrotnych przesadzeniach.

Obrazek

Obrazek
_fox_

Post »

Ja mam jeszcze sporo nasion z zeszłych zbiorów więc wsieję i zobaczymy co z tego wyjdzie. W ostateczności będzie bordowo ;:306
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Jacku, a czy one mają jeszcze odpowiednią zdolność kiełkowania? Czy w ogóle coś z nich wyrośnie?
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Podglądnęłam Wasze małe siewki i chyba dzisiaj myśląc, że to jakiś chwast, powyrywałam ;:223.

U mnie ziemia jest bardzo żyzna i bardzo zbita jak wyschnie, ale to zupełnie nie przeszkadza sasankom, co prawda mam klasyczną fioletową, zamierzam dosadzić inne kolory, z tym, że w ogrodniczych za bardzo nie widziałam innych kolorów ;:224, a nasiona to zazwyczaj tylko mix ;:218.
Joasia
_fox_

Post »

śnieżka pisze:Jacku, a czy one mają jeszcze odpowiednią zdolność kiełkowania? Czy w ogóle coś z nich wyrośnie?
Myślę że tak, w sklepach przecież nie sprzedają świeżych nasion tylko zeszłoroczne. A jeśli nawet nie wykiełkują to i tak mam ich aż do bólu :;230 Dziś właśnie przesadzałem siewki białej, z zeszłorocznego siewu.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja siałam zeszłoroczne i ładnie wzeszły! ;:215 Tak ogólnie to tylko jakoś samosiejek ostatnio nie mam ;:185
A to moje kwitnące sasanki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cztery kolejne już się szykują. :heja
Nie mam papageno, ale może kiedyś zdobędę.
Trzy, czy cztery lata temu nie wiedziałam, że mogą być inne kolory niż jasno fioletowy, nie mówiąc o innych odmianach ;:306
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też w zeszłym roku siałam sasanki. Teraz pokazały się ale tylko liście. Myślałam że kwitną na drugi rok od wysiewu, a tu klops. ;:222 Stanowisko mają słoneczne, ziemia zwykła ogrodowa - czego im brakuje?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Też w zeszłym roku siałam sasanki. Teraz pokazały się ale tylko liście. Myślałam że kwitną na drugi rok od wysiewu, a tu klops. Stanowisko mają słoneczne, ziemia zwykła ogrodowa - czego im brakuje?
Czasu ;-)
W trzecim roku u mnie zakwitła jakaś połowa siewek.
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale u Was dorodnie ;:oj ...nasze leniuchy dopiero się budzą ;:219
Obrazek
ODPOWIEDZ