Płotek w ogródku

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Płotek w ogródku

Post »

witajcie, planuję zrobić niski, ok. 20 cm płotek z wierzby, taki jak w linku:

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408 ... 3.html?i=3

takie płotki można robić z wierzby wiciowej bądz purpurowej (info z linku). ale niestety nie mam dostępu do tych wierzb. zastanawiam się czy można je zastąpić gałązkami wierzby płaczącej?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: niski, żywy płotek z wierzby

Post »

Wierzba płącząca może być za giętka . Na allegro można tanio wierzbę wiciową kupić .
Pozdrawiam Patryk
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ciekawe rzeczy ludzie robią z wikliny , godne uwagi !
Bożena
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Praszka dzisiaj udałem się w trase . To w rowach w podlaskim pełno wierzby ;) . Sam w poniedziałek jadę :P .
Pozdrawiam Patryk
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Post »

oooo to zazdroszczę :) myślę nad kupnem wierzby purpurowej i stworzeniu własnej "fabryki witek"
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Na allegro 100 sadzonek wierzby wciowej kosztuje jakieś 6-10 zł . Kupisz , posadzisz w jakimś miejscu co przeszkadzać nie bedzie i będziesz co roku ścinać . Będziesz miała co roku dużo wierzby na płotki lub jako wiklina .
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Płotek z żerdzi

Post »

Szukałam szukałam i się nie doszukałam. Jeśli jestem w błędzie - proszę o przeniesienie tematu.

Mam do odgrodzenia warzywnik od reszty ogrodu. Płotek ma byś niewysoki, tak do 1m, długi na 15 m. Ma być bezpieczny i "nieprzenikalny" dla psów i mojej dopiero co zaczynającej przygodę z chodzeniem latorośli. Mam zamiar wykonać go z żerdzi (niezbyt grubych) brzozowych. Ogrodzenie nie ma być w założeniu trwałe, ma wystarczyć na 2-3 lata. Szukam porad co do wykonania i inspiracji "artystycznych" :)
Pozdrawiam Lucyna
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Płotek z żerdzi

Post »

Szczurbobik,
Widzialem taką palisadę wykonaną z kupnych kołków o średnicy 5 cm i długości 150 cm zagłębionych na 50 cm w ziemi. Otwory pod te kołki były wykonywane grubą na 5 cm laską Egnera.
Jak we własnym zakresie wykonać taką laskę opisane jest tutaj 6 gru 2016, o 11:28
viewtopic.php?f=8&t=98362&p=5715501&hil ... a#p5715501
Część laski którą zagłębia się w ziemi trzeba wykona z rury o średnicy zewnętrznej 50 mm.
Ja laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 20 mm robię otwory pod patyki do grochu, a laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 50 mm robię otwory pod tyczki do fasoli i winogron.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Re: Płotek w ogródku

Post »

A wiesz, że to czy pies będzie przeskakiwał czy nie to kwestia nie płotka tylko psa? :lol:
No i zależy jakiej wielkości jest pies ;)
U mnie płotek niewysoki poza sezonem służy jako tor ogrodowego agility ( jak widać bramka jest otwarta, a pies i tak tam wchodzi żeby potem wyskoczyć górą, jakąś ma z tego frajdę).
Obrazek
W sezonie jest całkiem niezłym zabezpieczeniem.
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Kilka lat wstecz mieszkaliśmy w lesie . ( dom stał w lesie ) Mieliśmy kilka psów więc z konieczności trzeba było postawić płot i odgrodzić część warzywną od reszty podwórka . Wpadliśmy na prosty pomysł . Po przecięciu grubego pnia wierzbowego na klocki takie ok. 1 m ustawiliśmy je i przybiliśmy żerdzie .Po kilku miesiącach wierzbowe klocki wypuściły gałązki a na nich liście, pięknie się zazieleniły i stworzyły niepowtarzalny widok . Żerdzie nie były przeszkodą dla psów, ale po kilkunastokrotnym karceniu przestały przeskakiwać . Dla dzieci jednak to była skuteczna zapora . Piękne to czasy były i piękne otoczenie .
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Dziękuję za umieszczenie mojego posta we właściwym temacie

Psy są nauczone, że jak jest zapora choćby ze sznurka to się nie przechodzi. Dziecka jednak taki sznurko-płotek nie powstrzyma.
Czy brzoza (wyrobiona tydzień temu ze świeżych gałęzi) też może mi się ukorzenić? Pierwotnie myślałam, żeby doły żerdek które będą wkopane do ziemi zanurzyć w impregnacie by nie zbutwiały za szybko, ale może zrobienie żywego płotka też jest jakimś wyjściem?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

W tej roli się sprawdzi lepiej wierzba.
Taki żywy płotek to świetny pomysł. Można to dodatkowo malowniczo formować.
grodnik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sty 2019, o 18:24

Post »

Cześć, jeśli poszukujecie pomysłu na płotek z klimatem to polecam swój własny pomysł. Sprawdza się super moim zdaniem i cieszy mnie bardziej niż jakieś płoty drewniane z marketów, które są trwałe tak samo jak ten :)

youtu.be/fgVJMlNDhxY
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”