Płotek w ogródku
Płotek w ogródku
witajcie, planuję zrobić niski, ok. 20 cm płotek z wierzby, taki jak w linku:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408 ... 3.html?i=3
takie płotki można robić z wierzby wiciowej bądz purpurowej (info z linku). ale niestety nie mam dostępu do tych wierzb. zastanawiam się czy można je zastąpić gałązkami wierzby płaczącej?
pozdrawiam
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408 ... 3.html?i=3
takie płotki można robić z wierzby wiciowej bądz purpurowej (info z linku). ale niestety nie mam dostępu do tych wierzb. zastanawiam się czy można je zastąpić gałązkami wierzby płaczącej?
pozdrawiam
Re: niski, żywy płotek z wierzby
Wierzba płącząca może być za giętka . Na allegro można tanio wierzbę wiciową kupić .
Pozdrawiam Patryk
Praszka dzisiaj udałem się w trase . To w rowach w podlaskim pełno wierzby ;) . Sam w poniedziałek jadę :P .
Pozdrawiam Patryk
oooo to zazdroszczę
myślę nad kupnem wierzby purpurowej i stworzeniu własnej "fabryki witek"

Na allegro 100 sadzonek wierzby wciowej kosztuje jakieś 6-10 zł . Kupisz , posadzisz w jakimś miejscu co przeszkadzać nie bedzie i będziesz co roku ścinać . Będziesz miała co roku dużo wierzby na płotki lub jako wiklina .
Pozdrawiam Patryk
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Płotek z żerdzi
Szukałam szukałam i się nie doszukałam. Jeśli jestem w błędzie - proszę o przeniesienie tematu.
Mam do odgrodzenia warzywnik od reszty ogrodu. Płotek ma byś niewysoki, tak do 1m, długi na 15 m. Ma być bezpieczny i "nieprzenikalny" dla psów i mojej dopiero co zaczynającej przygodę z chodzeniem latorośli. Mam zamiar wykonać go z żerdzi (niezbyt grubych) brzozowych. Ogrodzenie nie ma być w założeniu trwałe, ma wystarczyć na 2-3 lata. Szukam porad co do wykonania i inspiracji "artystycznych"
Mam do odgrodzenia warzywnik od reszty ogrodu. Płotek ma byś niewysoki, tak do 1m, długi na 15 m. Ma być bezpieczny i "nieprzenikalny" dla psów i mojej dopiero co zaczynającej przygodę z chodzeniem latorośli. Mam zamiar wykonać go z żerdzi (niezbyt grubych) brzozowych. Ogrodzenie nie ma być w założeniu trwałe, ma wystarczyć na 2-3 lata. Szukam porad co do wykonania i inspiracji "artystycznych"

Pozdrawiam Lucyna
Re: Płotek z żerdzi
Szczurbobik,
Widzialem taką palisadę wykonaną z kupnych kołków o średnicy 5 cm i długości 150 cm zagłębionych na 50 cm w ziemi. Otwory pod te kołki były wykonywane grubą na 5 cm laską Egnera.
Jak we własnym zakresie wykonać taką laskę opisane jest tutaj 6 gru 2016, o 11:28
viewtopic.php?f=8&t=98362&p=5715501&hil ... a#p5715501
Część laski którą zagłębia się w ziemi trzeba wykona z rury o średnicy zewnętrznej 50 mm.
Ja laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 20 mm robię otwory pod patyki do grochu, a laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 50 mm robię otwory pod tyczki do fasoli i winogron.
Widzialem taką palisadę wykonaną z kupnych kołków o średnicy 5 cm i długości 150 cm zagłębionych na 50 cm w ziemi. Otwory pod te kołki były wykonywane grubą na 5 cm laską Egnera.
Jak we własnym zakresie wykonać taką laskę opisane jest tutaj 6 gru 2016, o 11:28
viewtopic.php?f=8&t=98362&p=5715501&hil ... a#p5715501
Część laski którą zagłębia się w ziemi trzeba wykona z rury o średnicy zewnętrznej 50 mm.
Ja laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 20 mm robię otwory pod patyki do grochu, a laską Egnera wykonaną z rury o średnicy 50 mm robię otwory pod tyczki do fasoli i winogron.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Płotek w ogródku
A wiesz, że to czy pies będzie przeskakiwał czy nie to kwestia nie płotka tylko psa?
No i zależy jakiej wielkości jest pies ;)
U mnie płotek niewysoki poza sezonem służy jako tor ogrodowego agility ( jak widać bramka jest otwarta, a pies i tak tam wchodzi żeby potem wyskoczyć górą, jakąś ma z tego frajdę).

W sezonie jest całkiem niezłym zabezpieczeniem.

No i zależy jakiej wielkości jest pies ;)
U mnie płotek niewysoki poza sezonem służy jako tor ogrodowego agility ( jak widać bramka jest otwarta, a pies i tak tam wchodzi żeby potem wyskoczyć górą, jakąś ma z tego frajdę).

W sezonie jest całkiem niezłym zabezpieczeniem.
Kilka lat wstecz mieszkaliśmy w lesie . ( dom stał w lesie ) Mieliśmy kilka psów więc z konieczności trzeba było postawić płot i odgrodzić część warzywną od reszty podwórka . Wpadliśmy na prosty pomysł . Po przecięciu grubego pnia wierzbowego na klocki takie ok. 1 m ustawiliśmy je i przybiliśmy żerdzie .Po kilku miesiącach wierzbowe klocki wypuściły gałązki a na nich liście, pięknie się zazieleniły i stworzyły niepowtarzalny widok . Żerdzie nie były przeszkodą dla psów, ale po kilkunastokrotnym karceniu przestały przeskakiwać . Dla dzieci jednak to była skuteczna zapora . Piękne to czasy były i piękne otoczenie .
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za umieszczenie mojego posta we właściwym temacie
Psy są nauczone, że jak jest zapora choćby ze sznurka to się nie przechodzi. Dziecka jednak taki sznurko-płotek nie powstrzyma.
Czy brzoza (wyrobiona tydzień temu ze świeżych gałęzi) też może mi się ukorzenić? Pierwotnie myślałam, żeby doły żerdek które będą wkopane do ziemi zanurzyć w impregnacie by nie zbutwiały za szybko, ale może zrobienie żywego płotka też jest jakimś wyjściem?
Psy są nauczone, że jak jest zapora choćby ze sznurka to się nie przechodzi. Dziecka jednak taki sznurko-płotek nie powstrzyma.
Czy brzoza (wyrobiona tydzień temu ze świeżych gałęzi) też może mi się ukorzenić? Pierwotnie myślałam, żeby doły żerdek które będą wkopane do ziemi zanurzyć w impregnacie by nie zbutwiały za szybko, ale może zrobienie żywego płotka też jest jakimś wyjściem?
Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tej roli się sprawdzi lepiej wierzba.
Taki żywy płotek to świetny pomysł. Można to dodatkowo malowniczo formować.
Taki żywy płotek to świetny pomysł. Można to dodatkowo malowniczo formować.
Cześć, jeśli poszukujecie pomysłu na płotek z klimatem to polecam swój własny pomysł. Sprawdza się super moim zdaniem i cieszy mnie bardziej niż jakieś płoty drewniane z marketów, które są trwałe tak samo jak ten 
youtu.be/fgVJMlNDhxY

youtu.be/fgVJMlNDhxY