Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
- katevalley
- 200p
- Od: 17 kwie 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
brakuje jakiejś sarenki i dzięcioła i wiewiórki i pięknie by było... tak magicznie 

...Że niby tak ma być, że trend, że powrót do natury..?
Skoro tak mówicie...
Dziś ze znajomą spod Jeleniej Góry byłyśmy razem w sklepie ogrodniczym. Znajoma chciala kupic powojniki, ale stanęlo na tym, że najpierw ja sprawdzę w necie, jakie odmiany i kolory itp., bo chodzi o te kwitnące póżniej, które przycina sie wiosną. Kwitnące wiosną tu, na tym terenie mają małe szanse na kwitnienie. No i będę teraz zasięgać wiedzy. Potrzebuje trzy sztuki clematisów, późnych, najlepiej biały, różowy i błękitny, bo takie sobie wymarzyła koleżanka, a ja tu robie za eksperta
. Ma ktoś takie i może zarekomendować jakąs sprawdzoną odmianę?
bo ja tylko jackmanii mam i tyle.

Dziś ze znajomą spod Jeleniej Góry byłyśmy razem w sklepie ogrodniczym. Znajoma chciala kupic powojniki, ale stanęlo na tym, że najpierw ja sprawdzę w necie, jakie odmiany i kolory itp., bo chodzi o te kwitnące póżniej, które przycina sie wiosną. Kwitnące wiosną tu, na tym terenie mają małe szanse na kwitnienie. No i będę teraz zasięgać wiedzy. Potrzebuje trzy sztuki clematisów, późnych, najlepiej biały, różowy i błękitny, bo takie sobie wymarzyła koleżanka, a ja tu robie za eksperta

Bea
Emilia Plater- różowa, a z białych Matka Siedliska, dawała sobie radę u Hanki55, to i u Ciebie powinna
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Różowy Hagley Hybrid mam od wielu lat i ciągle kwitnie. Błękitnych nie mam poza Atragene (tego nie wolno przycinać i kwitnie właśnie w maju-u mnie nie wymarzł) Maidwell Hall-powtarza latem, biały też mam tylko Albina Plena. Ale najbardziej szaleje Mme Julia Correvon-bordowy. Rośnie w byle czym i mam ścianę kwiatów 

O, dzięki bardzo! Właśnie ona nie chce żadnego ciemniejszego, tylko jasne, pastelowe... Proponowałam jej sadzonke ode mnie, ale ciemny fiolet jej nie odpowiada, a poza tym chciałaby kupić juz troche większe, żeby szybciej je było widać i rozumiem ją, ma mały ogródek - kilka arów to dla mnie jest maleństwo
ja wiem, że wielu forumków ma takie działki i wiem, że nawet w takim ogrodzie zawsze jest co robić, no, ale jak wejdę do jej ogródka, to wydaje mi sie malutki
Wczoraj chwile poszperałam po Forum O. i w jednym sklepie internetowym i ...poległam. Normalnie zaczęłam zasypiać przed kompem! Było dopiero po 21-ej, a ja padłam. Poszłam do łazienki chwiejnym krokiem, umyłam zęby i zaczęłam sie rozbierać, żeby wejść pod prysznic i jak sie nagle nie zatoczę! Ledwie zdążyłam sie złapać grzejnika, żeby nie przywalić w niego łbem. Oczywiście jest to "norma" w moim przypadku, wciąz jeszcze są momenty lepsze i te gorsze, kiedy padam na twarz. Moje samopoczucie jest wciąz nieprzewidywalne niestety... Piszę o tym, bo na dzis miałam wielkie ogrodnicze plany i nie wiem, co z tego mi tu wyjdzie. Chciałam przekopać te nieszczęsna zjedzoną rabatkę, posadzić tam parę sadzonek bylin, które mam i wysiać jednoroczne, bo mam sporo nasion. No, zobaczymy, jak dam radę, to zrobię, jak nie - to nie
czyli rewolucji nie ma, nadal jest tak, jak przez poprzednie 10 lat
Tylko durna dusza sie wyrywa do przodu - wczoraj kupiłam kolejne trzy paczuszki nasion
niby rozsądnie, bo dwie to byliny, teraz wysieję do doniczki, w sierpniu dopiero wysadzę, więc do tego czasu zdążę przygotować miejsce. Kupiłam tez nasturcje kanaryjską, sąsiadka miała, podobało mi się, więc i ja chcę mieć
Chciałam pokazać łany fiołków wonnych, ale tego nieszczęsnego kabelka nadal nie mogę znaleźć...

Wczoraj chwile poszperałam po Forum O. i w jednym sklepie internetowym i ...poległam. Normalnie zaczęłam zasypiać przed kompem! Było dopiero po 21-ej, a ja padłam. Poszłam do łazienki chwiejnym krokiem, umyłam zęby i zaczęłam sie rozbierać, żeby wejść pod prysznic i jak sie nagle nie zatoczę! Ledwie zdążyłam sie złapać grzejnika, żeby nie przywalić w niego łbem. Oczywiście jest to "norma" w moim przypadku, wciąz jeszcze są momenty lepsze i te gorsze, kiedy padam na twarz. Moje samopoczucie jest wciąz nieprzewidywalne niestety... Piszę o tym, bo na dzis miałam wielkie ogrodnicze plany i nie wiem, co z tego mi tu wyjdzie. Chciałam przekopać te nieszczęsna zjedzoną rabatkę, posadzić tam parę sadzonek bylin, które mam i wysiać jednoroczne, bo mam sporo nasion. No, zobaczymy, jak dam radę, to zrobię, jak nie - to nie

Tylko durna dusza sie wyrywa do przodu - wczoraj kupiłam kolejne trzy paczuszki nasion

Chciałam pokazać łany fiołków wonnych, ale tego nieszczęsnego kabelka nadal nie mogę znaleźć...
Bea
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy to warto brać prysznic, skoro dziś się będziesz w ziemi grzebać i i tak się pobrudzisz?
ale uważaj dziś z robota, bo ma być niezły upał jak na tę porę roku...może lepsza będzie praca koncepcyjna, czyli ławeczka w cieniu i wizualizowanie w myślach ogrodu po renowacji?
Różę dla Ciebie postaram się wyszarpać na dniach, zanim kolcami porośnie: ona rośnie pod jakimiś płytami betonowymi więc trzeba się trochę nagimnastykować z kopaniem, ale mam nadzieję, że się uda i zadołuję gdzieś w cieniu na razie

Różę dla Ciebie postaram się wyszarpać na dniach, zanim kolcami porośnie: ona rośnie pod jakimiś płytami betonowymi więc trzeba się trochę nagimnastykować z kopaniem, ale mam nadzieję, że się uda i zadołuję gdzieś w cieniu na razie

A tak w ogóle, to myśle sobie... mam dużo roboty, w domu trza posprzątać, zrobić pranie i itp., w ogrodzie trzeba kopać, sadzić, grabić itp. ...to ja chyba dziś pojadę zajrzeć do tej szkółki leśnej i sprawdzę, jakie mają drzewka w tym sezonie...

Bea
- katevalley
- 200p
- Od: 17 kwie 2013, o 16:14
nie szalej tak 

- survivor26
oooo...bardzo popieram! rozejrzyj się za daglezjami i brzozami i klonami dla mnieSyringa pisze:;
A tak w ogóle, to myśle sobie... mam dużo roboty, w domu trza posprzątać, zrobić pranie i itp., w ogrodzie trzeba kopać, sadzić, grabić itp. ...to ja chyba dziś pojadę zajrzeć do tej szkółki leśnej i sprawdzę, jakie mają drzewka w tym sezonie...

E, brzozy, klony i też modrzewie możesz mieć za darmo. No, chyba, że chcesz jakies odmianowe, a nie takie leśno-polne, to co innego...
Bea
- survivor26
Brzozy chcę ze 2 odmianowe, ale nie tylko, a resztę jak najbardziej polne...znasz miejsce, skąd można wykopać bez konieczności stawienia się potem na kolegium?Syringa pisze:E, brzozy, klony i też modrzewie możesz mieć za darmo. No, chyba, że chcesz jakies odmianowe, a nie takie leśno-polne, to co innego...

Kochana! Ja znam w tej okolicy bardzo różne miejsca!
O kolegium (już nie ma, prawda, teraz to sie zwie inaczej?) nie może być mowy, wszystko na legalu
No, ale szczegóły na pw 

Bea
a jak się mają bzy
czekam z niecierpliwością na fotorelację ,szkoda tylko że zapachu nie można wkleić
będę musiała iść w tym roku na jakiś szaber bo nie wytrzymiem 

- survivor26
Bzy to chyba jeszcze chwila...u mnie widać na razie malutkie zaczątki pąków, a u Bei surowszy klimat...a no własnie, przecież ja muszę się do Ciebie na szaber bzowych odrostów wybrać