Zielone Skarbeczki - KamilaB

Zablokowany
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p
Od: 5 sie 2011, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone Skarbeczki - KamilaB

Post »

Fajne mammilarie :). Nie jestem fanką tego gatunku, ale te faktycznie wyglądają urokliwie, takie "puchowe" :)
Obrazek
Ha en bra dag!
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

KamilaB pisze:Wierzyłam w Was kaktusiarze! Wiedziałam, że skrycie kochacie mammillarie tylko się nie przyznajecie bo one takie plebejskie :D
W naszym klimacie nie ma czegoś takiego jak pospolite (tym bardziej plebejskie) kaktusy, a Twoje w szczególności takie nie są :idea: Mamilarie są wyjątkowe, bo wiele osób zaczyna od nich swoją przygodę z kaktusami i zachęceni pierwszymi sukcesami w hodowli sięgają po trudniejsze rodzaje. Wiele z nich to "pancerne" rośliny tolerujące znaczne błędy w uprawie, ale są też klejnociki, które trudno zdobyć (czasem za ciężkie pieniądze) a później trzeba przy nich skakać - tak więc uważam, że nie jesteśmy wcale gorsi od wielbicieli innych rodzajów i nikt nie powinien nam wypominać, że wolimy je od innych :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

KamilaB pisze:Marta Ona jest bardziej wiekowa jak napisał Henryk niż wyrośnięta ....największa głowa w porywach ma ze 4 cm.
Kamilo biorąc pod uwagę, że moje pierzaste mamilarki mają nie większe niż 2 cm główki to Twoje 4 cm to kolos jest ;:306
KamilaB pisze: Wiedziałam, że skrycie kochacie mammillarie tylko się nie przyznajecie bo one takie plebejskie
Ja tam się przyznaję(biorę mój wątek za świadka), że je mam i lubię.
Część mam z wyboru, część z przypadku a jeszcze inne z sentymentu.
W większości te najprostsze w obsłudze ale u mnie zawsze były, są i będą ;:108
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo często tak jest, że wśród generalnie chwastowego rodzaju trafiają się trudne do zdobycia perełki, które każdemu kaktusiarzowi śnią się w nocnych koszmarach. Choćby w parodiach takie gatunki jak P.gibbulosoides, P.occulta czy P.ulighuiana, w lobiwkach L.famatinensis, L.bonnieae, L.variispina czy L.alberi lub u gymnaków G.armatum, którego zawsze jest jak na lekarstwo.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Skoro tak trudno je zdobyć to raczej (jak już się przyśnią) nie są to koszmarne sny :idea:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Choćby taka całkiem przyjemna Mammillaria deherdtiana. Pomijam już theresae, saboae, luethyi etc.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jest też pięknie kwitnąca Mammillaria senilis, dawny rodzaj Mammillopsis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Z tego co pamiętam, kwitnie w naszych narodowych barwach :) Swego czasu ktoś wstawiał zdjęcia biało kwitnącej M. senilis na bydgoskim forum.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Echinofossulocactusy mają piękne pąki, jak mikro piłeczki futbolowe :lol: Będzie widok, jak Ci to wszystko zakwitnie.
M. lasiacantha urocza. Białe zdecydowanie ładniejsze od innych, choć i tak wg mnie najładniejsza z tego rodzaju to Solisia pectinata.
blabla pisze:Bardzo często tak jest, że wśród generalnie chwastowego rodzaju trafiają się trudne do zdobycia perełki, które każdemu kaktusiarzowi śnią się w nocnych koszmarach (...) u gymnaków G.armatum, którego zawsze jest jak na lekarstwo.
A ja go mam i już nie miewam koszmarów ;:224 I tu na FO nie tylko ja, więc czy jest tak trudny do zdobycia...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jakieś 10 lat temu G.armatum był prawdziwym rarytasem bo nie znano jego nauralnych stanowisk. Dopiero około roku 2004 ponownie odkryto te roślinki i materiał znów trafił do naszych kolekcji. Teraz już się pewnie rozplenił i wszędzie go pełno :wink:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Tomku,nie nie,tego gymlaczka trudno zdobyć,na forum,chyba ma nie wieku kaktusiarzy tego gymlaczka ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku, chyba nie czytasz dokładnie :lol: Razem ze mną to na pewno trzy osoby mają. A kto wie, czy nie więcej nas. Od ręki mogę mieć i to dwa różne numerki. Nie jest tak źle, trzeba wiedzieć, gdzie szukać :wink:
Kamilo, wybacz OT.
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37

Post »

Tomek Nad gustami się nie dyskutuje i lista moich ulubionych gatunków mammillari trochę odbiega od tych wymienionych przez Ciebie, pewnie nazwałbyś je śmieciowymi :D . Oczywiście wielkokwiatowe jak zakwitną zapierają dech w piersiach ale tak to siedzą takie suchary ledwo wyłażąc ze żwiru :D
M.theresae

Obrazek

M.saboae

Obrazek

blabla pisze:M.luethyi.
Nie wiem, nie znam, nigdy nie widziałam i nie prawdą jest, że z uporem maniaka zdejmuję je z podkładek, morduję i ukrywam w pryzmie kompostowej :D
Co do senilis z przyjemnością się z Tobą zgadzam, jest piękna

Calpurnia

Puchowa to jest plumosa, wygląda jak kupka pleśni :;230

Obrazek

Paula Ja również zaczynałam od mammillari. Pierwsze trzy kaktusy to była Mammillaria ingens, Mammillaria bocasana i Opuntia microdasys. Bocasanę zabiłam, opuncję oddałam a ingens mam do dzisiaj i darzę ją wielkim sentymentem ;:168

Marta Wiem, widziałam i jesteś poza podejrzeniami :D Możesz zaliczyć się do grupy koneserów, doceniających ich subtelne piękno ;:136
Magda Nic nie szkodzi, bardzo się cieszę, że mój wątek żyje ;:333
Wszystkim dziękuję za odwiedziny ;:196

Teraz jedna z moich ulubionych mimo, że nie jest biała
M.dixanthocenton

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleś dała czadu! Z pokazanych dziś mamilarii nie znam żadnej nawet z nazwy :lol: Theresae - boskie ciernie! Dixanthocenton niezwykła, jak równiutko ostrzyżona ;:oj No piękne uciernienie. Nie dziwię się, że ulubiona. Chyba to już duża roślina?
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

KamilaB pisze: M.theresae

Obrazek

M.saboae

Obrazek
Powiem szczerze, że jak nie lubię mammillarii, to te dwie zrobiły na mnie duże wrażenie. Szczególnie M. saboae - może dlatego, że taka miniaturowa ;:333
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”