Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Ale będzie pięknie jak ten szpaler żylistków zakwitnie ;:oj ;:215 Ale Ty kochana masz krzepę :shock:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marzka, super to wygląda ;:173
Daj znać, czy listki się rozwijają - jestem ciekawa jak krzewy przeżyły przesadzenie i podróż...
Gratuluję, jesteś wielka!
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

No Marzenko ja z większych krzaków to przesadzałam tylko 4 metrowego jaśminowca :lol: A Ty tyle krzaczorów ;:oj
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wspomniałam przy żylistkach został zapas gliny i popieczarkowej, więc korzystając z przypływu chęci/weny/głupoty...niepotrzebne skreślić... dosadziłam do tych 5ciu żylistków, (przesadzając Kasine, jesienne) 3 żylistki. Czyli szpaler miał już w tym momencie 8szt. Dodatkowo w worku znalazłam jakieś odrosty i przypomniałam sobie o swoim maluszku żylistkowym. Wszystkie posadziłam razem i jest teraz 9 żylistkowych krzaków. Zdjęcia nie mam na razie.

Idąc za ciosem chcę tam przesadzić 2 małe jaśminowce, krzewuszki i bzy. Tylko, że wszystko małe i krasnale przy Agnieszki olbrzymach. Dodatkowo pomyślałam o czeremchach, bo te mogłabym też duże przytargać z pola, a kwitną całkiem całkiem i z owoców naleweczki można ;:224

Madziu, sama nie wiem skąd tyle siły, to chyba tak w desperacji, chcąc coś osiągnąć, mam tyle siły. Powiem Ci nawet, że aż tak bardzo nie cierpię z bólu. A wieczorem mam jeszcze ochotę co nieco w domu ogarnąć. CHyba adrenalina i ciśnienie tak działają na mnie

Agnieszko, będę obserwować żylistki bardzo niecierpliwie, chyba bym się załamała gdyby tyle wysilku poszło na marne ;:145 . One jeszcze spały, więc nic strasznego nie powinno się stać. Gorzej jak obudzą się z zimowego odpoczynku, rozejrzą się w koło i padną z wrażenia, że są w siedlisku a nie u Aguniady.

Grażynko, 4-metrowy jaśminowiec to nie wyczyn. To potężny krzak. Podajmy sobie ręce ;:136

Basiu, bardzo chętnie, ale w południe w pracy będę. Ostatnie 2 dni wolne na chore dziecko, więc nie będę ćwiczyć i sprawdzać cierpliwości i dobroci szefa. Rano mam dzień otwarty w przedszkolu, nie wiem , o której się skończy. Nici ze spotkania forumowego, przepraszam, nie tym razem, ale bardzo dziękuję za pamięć
x-ag-a
---

Post »

Marzenko, odrosty to pęcherznica Diabolo... chyba ją przesadź ;-)
Szpaler będzie fantastyczny ;:167
Gorzej jak obudzą się z zimowego odpoczynku, rozejrzą się w koło i padną z wrażenia, że są w siedlisku a nie u Aguniady.

;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, to też gałązki były inne ;:224 , a to diabolo się schowała. Chętnie ją ugoszczę w siedlisku. Tym razem dosadzę ją do pęcherznic od Kasi sadzonych jesienią. Itakim oto sposobem przemieszam krzewy od Ciebie z krzewami od Kasi i będę mieć pięknie jak u Was :heja
x-ag-a
---

Post »

;:173
Włożyłam Ci je dodatkowo, bo były już spore, ale zapomniałam powiedzieć...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz wyszło diabolo z worka ;:306 . Dobrze, że wspomniałam, to się sprawa wydała ;:108 . Nie dziękuję oczywiście, ale jak kiedyś mnie odwiedzisz, to będziesz się czuć jak u siebie.
Ławeczkę, póki jest u mnie, wkomponowałam w rabatę, gdzie kiedyś będzie pergola pt."przejście do dziczy", fajnie wygląda, ale jak tylko dogadamy terminy z Pati, to pojedzie ;:71 do niej. U siebie w przyszłości widzę drewnianą architekturę i kamienie. Pewnie gdzieś trafi się coś żelaznego, przecież kupiłam M-owi spawarkę, ale z drewna mogę sama tworzyć.

sasanki rosną dosłownie w oczach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żonkile też nie stoją w miejscu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec pokażę jakieś pędraki. Proszę o identyfikację, bo nie wiem czy tępić czy dbać, bo może to jakieś larwy czegoś bardzo pożytecznego
Obrazek

Obrazek

Więcej zdjęć na dziś nie będzie.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Cześć, ja bym te żylistki przycięła o połowę, a nawet więcej, jest za duża dysproporcja między bryłą korzeniową a górą. A pędraki tęp bez litości
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sosenko tępić, tępić do nogi :evil:.
To paskudny szkodnik :evil:.
A żeby Cię rozśmieszyć - to przysmak Ibrakadabry ;:306.
Tylko czeka, aż wykopię i wcina jak głupia ;:218. Widać potrzebuje świeżych protein :!:

Gratuluję dokonań ;:215 - Jagoda
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Al;e z Ciebie dzielna dziewczyna tyle krzaczorów posadzić ;:138
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Brawo Marzenko ;:138 ;:138
Kawał roboty odwaliłaś :D Trzymam kciuki aby wszystko ładnie się przyjęło ;:108
A co rośnie za forsycjami? jakiś duży krzak czy drzewo , bo one będą wielkie, i według mnie mogłaś posadzić w większych odstępach , to będą wielkie krzaczorki :wink:

;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w czwartek, mały piątek :wink: .
Wczoraj sprawdzałam żylistki, dostają listków, tzn.pączki pękają :wit , znak, że chyba ma im się na życie :heja

Ewo, bryła korzeniowa jest naprawdę olbrzymia. Zdjęcia tego nie oddają. Będę ciąć, ale raczej korekcyjnie wycinając martwe pędy.
Dziękuję jednak za podpowiedź.

Jago, do tej pory tępiłam, ale przy ostanim odkryciu... ;:oj tyle tego było, zastanowiłam się, czy aby nie czynię krzywdy matce naturze.
Podrzucam te spaślaki swoim psom, ale one mimp, że "niefrancuskie" nie chcą tego jeść. A szkoda, szkoda, jak sama wspomniałaś, toż to same proteiny :wink:

Karolinko
, witam, witam serdecznie. Kolorowo? Coś tam się czerwieni, żółci i różowi...
Zapraszam serdecznie do dalszych odwiedzin

Róża333, tymi rencami wszystko sama posadziłam, asystował mi 4-latek i psy...szt 3, zupełnie bezużyteczne, choć na podwórku kopią dziury do kolan :evil:

Kasiu, za forsycjami rośnie wierzba mandżurska, no wiesz, ta z pogiętymi gałązkami. Dostałam konar od Eli/ElliBelli z korzeniami jesienią. Wydaje mi się jednak, że nie przyjęła się ;:145 . To już 2-3 próba z posiadaniem tej wierzby i nieudana. Będę dalej próbować. W rowie płynie woda, więc jak już się ukorzeni to powinna dać radę.
Forsycje celowo tak blisko siebie, bo chcę z nich żywopłotu kawałek mieć, dalej jest żywopłot z ligustru. Wszystko będę ciąć, żeby gęste było, bo to od ruchliwej ulicy ma być osłona p/kurzowa. Nic zimozielonego tu nie przeżyje... sól i chemia z odśnieżania niszczą tuje u sąsiada.
x-ag-a
---

Post »

Sosenki4 pisze:Wczoraj sprawdzałam żylistki, dostają listków, tzn.pączki pękają :wit , znak, że chyba ma im się na życie :heja

...bryła korzeniowa jest naprawdę olbrzymia. Zdjęcia tego nie oddają. Będę ciąć, ale raczej korekcyjnie wycinając martwe pędy.
Dziękuję jednak za podpowiedź.
Marzenko, to wspaniała wiadomość :)
Żylistki tnij dopiero po kwitnieniu... teraz jak wypuszczą już liście, wytnij tylko martwe pędy (co roku jakiś się zdarzają).

Super, że dziś już czwartek.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Marzenko u mnie żylistki też już mają malutki pączki zwiastujące listeczki ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”