Moje odcienie zieleni
Re: Parapety dagg
Hm... całą zimę stała na południowym parapecie. Czytałam, że jest strasznie "nietykalska", więc nie ruszałam doniczki nawet jej nie obkręcałam, tylko podlewałam raz w tygodniu. Teraz ją przesadziłam do większej doniczki i przesunęłam na oknie za złączenie, tak, żeby była bardziej zacieniona. Całą zimę co jakiś czas wypuszczała kolejne listki i w zasadzie nie wiem, co jej tak u mnie podpasowało ;) Może zadziałało to, że ciągle podchodzę do niej i podziwiam te piękne serduszka i poczuła mój zachwyt? 

- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

więc swojej poświęciłam za mało uwagi

bo też stała na południowym parapecie, też nie ruszałam, podlewałam zdecydowanie mniej niż Ty, bo ktoś zwrócił raz uwagę, że zalewam chyba

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Może na Twoją zadziałają groźby?
Może to więc kwestia pozostałych czynników np. wilgotności powietrza? Ja podlewam raz w tygodniu, ale zawsze raczej skąpo. Strasznie chciałabym Ci coś doradzić, ale niestety nie wiem, co mojej podpasowało..

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jak dobrze czasami doczytać wątek. To, ja swoją też nie będę dotykać i bardzo mało podlewać. Tylko Mamie zakaz podlewania muszę "wyperswadować" 

Hojka kerri po przesadzeniu zasuszyła ledwo wyrastający listek a drugi choruje, ale poza tym jest ok. Naprawdę nie znosi, żeby jej dotykać, kupiłam już jej podpórkę, tylko będę musiała ją skrócić. A dziś kilka obrazków z mojego ogródka. To mój pierwszy sezon i dopiero go obsadzam, dlatego nie dam całościowego widoku, bo w wielu miejscach jest łyso..
Nie wiem, co to, kupiłam wczoraj na targu, myślałam, że dalia, ale one w sumie mają inne kwiaty...

Dalej trochę bratków w różnych kolorach, ten najbardziej mi się podoba:

Dziś dosadziłam troszkę tych uroczych fiołeczków:

I sasankę ukradzioną teściowej:

Wszystko obramowują stokrotki pomponowe wysiane jeszcze rok temu, zimowały w gruncie:

Róża Baltica (niebieska) zasadzona w piątek, już odbija:

Przylaszczka, niestety już przekwita:

I jeszcze brzydkie zdjęcie z telefonu cynerarii, którą kupiłam, bo myślałam, że będzie pasowała do ogrodu, a tu się okazuje, że to raczej jednoroczna roślina doniczkowa i na razie zdobi salon

Nie wiem, co to, kupiłam wczoraj na targu, myślałam, że dalia, ale one w sumie mają inne kwiaty...
Dalej trochę bratków w różnych kolorach, ten najbardziej mi się podoba:
Dziś dosadziłam troszkę tych uroczych fiołeczków:
I sasankę ukradzioną teściowej:
Wszystko obramowują stokrotki pomponowe wysiane jeszcze rok temu, zimowały w gruncie:
Róża Baltica (niebieska) zasadzona w piątek, już odbija:
Przylaszczka, niestety już przekwita:
I jeszcze brzydkie zdjęcie z telefonu cynerarii, którą kupiłam, bo myślałam, że będzie pasowała do ogrodu, a tu się okazuje, że to raczej jednoroczna roślina doniczkowa i na razie zdobi salon

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Brateczki cudne
Bardzo lubię te kwiatki 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Zgadzam sie z Moniką, bo też bardzo lubie bratki 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Dziś mam niezwykły powód do domu. Na ten moment czekałam kilka tygodni. Jeszcze rano kwiatek był zamknięty...
To frithia pulchra, kupiona dwa lata temu w Biedronce bez kwiatków, kwitnienie pierwszy raz po tegorocznym zimowaniu w piwnicy
(ma jeszcze 3 pąki
)

To frithia pulchra, kupiona dwa lata temu w Biedronce bez kwiatków, kwitnienie pierwszy raz po tegorocznym zimowaniu w piwnicy

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Bardzo oryginalna roślinka
ładnie wygląda z tym kwiatkiem 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Uroczy i delikatny kwiatuszek 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
też mam taką dalię jak Twoja, są przecież dalie pojedyncze np. Mignon, przynajmniej ja ją kupiłam jako dalię
zobaczymy tylko czy odbije po zimowaniu
stokrotki pomponowe u mnie też przetrwały, zakwitły jeszcze jak śnieg leżał i cały czas kwitną
ostatnia roślinka - cudna

stokrotki pomponowe u mnie też przetrwały, zakwitły jeszcze jak śnieg leżał i cały czas kwitną
ostatnia roślinka - cudna
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Dzięki dziewczyny, kwiatek chyba po 3 dniach przekwitł, bo dziś już się nie otworzył, a jest słonecznie, a może coś go zapyliło?
Polikola - a więc jednak dalia, ja jestem baaardzo początkująca, jeśli chodzi o rośliny ogrodowe, więc niczego nie jestem pewna ;) nowe kwiatuszki, które się otworzyły są niestety bardzo słabo wybarwione i małe, chyba była silnie nawożona ...
Polikola - a więc jednak dalia, ja jestem baaardzo początkująca, jeśli chodzi o rośliny ogrodowe, więc niczego nie jestem pewna ;) nowe kwiatuszki, które się otworzyły są niestety bardzo słabo wybarwione i małe, chyba była silnie nawożona ...