Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Drako pisze:...Słyszał ktoś o odmianie(?) Andenbeere? A może to tylko niemiecka nazwa rodzynka?
Ja miałam w ubiegłym roku - zwykły wysoki (za)późny rodzynek. Nie polecam.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andenbeere to tylko "andyjska jagoda" - popularna nazwa rodzynka (właśnie tak jak "rodzynek brazylijski" u nas) - nie oznacza jakiejś szczególnej odmiany,nie różni się niczym od tej którą można kupić w sklepach nasiennych.

Jeśli się chce mieć dobre owoce, trzeba szukać "Aunt Molly" - niskie rośliny dojrzewajace wcześniej.
Jak już tu gdzieś było przeze mnie pisane, wygląda że to dwie rózne rzeczy: nasiona "andenbeere" i "rodzynka brazylijskiego" - te dające wysokie rośliny - to Physalis edulis lub Physalis peruviana ( u nas średnio zachwycająca, bo przeważnie nie zdąży dojrzeć, chociaż krzaki piękne i można je przechować przez zimę w domu) natomiast "Aunt Molly" to Physalis pubescens lub Physalis pruinosa.

Różnica niby niewielka, ale w naszych warunkach klimatycznych - decydująca.
Zielonym do góry!!!
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Trochę mnie zniechęciliście, ale jednak dam mu szansę. Może wśród tych nieowocujących krzaczorów jakiś rodzynek mi się trafi. ;) Spróbuję też posiać trochę nasion w połowie kwietnia, choć te z sobotniego siewu jeszcze śpią.
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć wszystkim :wit Jestem bardzo ciekawa, czy ktoś z Was zakupił physalis z biedronki. Można je kupić wraz z innymi bylinami za około 2 zł z groszem za 5 sztuk (jeszcze nie wiem 5 sztuk czego, ale przez folię widzę korzonki). To moja pierwsza w życiu miechunka. Wczoraj skusiłam ale już dzisiaj zgłupiałam ... Pisze Physalis i nic więcej. Jeszcze niżej franchetii. Nie znalazłam o niej żadnych informacji i stąd pytanie, czy macie jakieś doświadczenie w uprawie franchetii? Na opakowaniu pisze, że nie nadaje się do spożycia ;:185 Czyli .. nie będzie rodzynków? :(
Słoneczko, wyjdź! :)
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Gleba, widziałam je w ubiegłym roku w Biedr. , to są rośliny ozdobne, takie pomarańczowe lampioniki, które nadają się do suchych bukietów. Gdzieś wyczytałam ,że są dość ekspansywne - rozłażą się za pomocą kłączy.
Pozdrawiam , Bożenka.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Gleba, jeżeli jest napisane tylko miechunka, physalis i, że jest nie do jedzenia - to najprawdopodobniej, to zwykła miechunka rozdęta, tzw. chińskie lampiony, roślina ozdobna. W tych lampionach są takie małe czerwone/pomarańczowe kuleczki, w których są nasionka - ale te kuleczki nie nadają się do jedzenia.

Swoją drogą, to bardzo ładna roślina i nadaje się na suche bukiety :)

Ja kupowałam natomiast nasiona rodzynka i miechunki pomidorowej i na opakowaniu obydwu było napisane, że owoce roślin są jadalne.

-----
edit:
O, koleżanka wyżej mnie wyprzedziła :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Rumianka pisze:Gleba, widziałam je w ubiegłym roku w Biedr. , to są rośliny ozdobne, takie pomarańczowe lampioniki, które nadają się do suchych bukietów. Gdześ wyczytałam ,że są dość ekspansywne - rozłażą się za pomocą kłączy.
Ale wtopiłam ... a ja miałam nadzieję na owocki jesienią ... :( W dodatku te kłącza, chyba sobie odpuszczę.
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Kiedyś miałam tą roślinkę na działce. Ładnie wyglądała, nie był to taki wielki gęsty krzaczor jak rodzynek brazylijski, ale jak zaczęła mi się rozłazić rozłogami ;:145 to w try miga wywaliłam. Teraz to mam więcej doświadczenia z takimi roślinami. Żeby je ograniczyć, można wkopać je w donicę z wyciętym dnem, albo otoczyć krawężnikiem plastikowym ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Ciekawostka z opakowania moich (być może) felernych rodzynków:
LobeliaII pisze:Rosną nie tak szyko jak pomidory, powinno się zostawić 2-3 pędy, boczne odłamać (jak przy pomidorach), żeby zapewnić równomierne tworzenie się owoców.
Jak widać, warto czytać opakowania od deski do deski. ;)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moje miechunki pomidorowe nadają się już do pikowania :tan . Czas wysiać niziutkie rodzynki. Reszta nasion pójdzie od razu do gruntu.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

pierwsze Aunt Molly wyszły wczoraj z ziemi :heja siane 14 marca :) , a po tym co czytałam, bałam się że będzie gorzej :roll:
Ania
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

a moje otrzymane z wymiany nasion też już kiełkują :heja ;:138 i o dziwo zajęło im to tylko 5dni ;:oj ale się cieszę ;:138
pozdrawiam:)
Edyta
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Jeju.. :| a moje siedzą już w ziemi 8 dzień i jeszcze nic. Mam nadzieję, że jeszcze wyjdą. ;:173
Pierwszy raz sieję rodzynka. Nigdy nie jadłem, nawet na oczy nie widziałem. Po prostu poszedłem do ogrodniczego i szukałem nowości :D kupiłem jeszcze kiwano, pepino, ogórka melonowego, arbuzy Janosik i Złoto Wolicy, fasolnika chińskiego, melona Charentais, czy też fioletową fasolkę szparagową Amethyst, cebulę Exhibition(jeśli pomyliłem się w pisowni - przepraszam), a z kwiatów to męczennicę.
Ogólnie rzecz biorąc postawiłem w tym roku na dziwolągi :D kocham nowości :twisted:
(Przepraszam, że pisze o innych roślinkach w wątku o rodzynku :wink: )
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Marcoo16 nie martw się, moje rodzynki kiełkowały ok 2 tygodnie, więc Twoje jeszcze mają czas ;:108
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23

Post »

Miechunka pomidorowa zakwitła mi na parapecie. To chyba niedobrze?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”