Ogród Agnieszki i Zbyszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Agnieszki i Zbyszka

Post »

Agnieszko to mnie zmartwiłaś z frezjami, bo zamawiałam u Starkla i jeszcze nic nie przysłali, czy oni tego nie wiedzą, czy myślą, że Polska leży w kraju białych niedźwiedzi :;230 Nie wiem dlaczego ciągle do mnie przysyłają oferty i upusty a zamówienia nie realizują. W B. rok temu kupowałam mieczyki i też byłam, bardzo zadowolona, ale w tym roku zamówiłam u w/w S. i nie mam a razie nic :shock: Dzisiaj coś mi praca nie idzie chyba zmęczona jestem :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko - ja byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym u Justyny K.(w Lipcach) i obfotogrfowałam tego cudnego iryska. Będę szukać jesienią w B....nce a i do Justyny zajrzę...
Marysiu-Masko - mieczyki polecam od naszej koleżanki forumowej Anity(Anitaaa) ona ma cudeńka istne i chyba jeszcze ciągle ma mieczyki w ofercie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, dalie uwielbiają obornik. One wytwarzają w krótkim czasie dużo zielonej masy więc bez papu są słabe. A obornik przecież najlepszy.
'Katharine Hodgkin' - moje ulubione cebulowe irysy! I naprawdę niezawodne (mam od Marka - Orinoko)
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Agnieszko - witaj w niedzielny poranek. Jaką śliczną kolekcję cebulaków pokazałaś.
Ja z utęsknieniem wypatruję u siebie pierwszych narcyzowych kwiatów... Uwielbiam je i będę się starała co roku dosadzać nowe. A co ważne - nornice ich nie żrą!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu w czerwonych okularach
Ja miałam frezje w domu i tak się spóźniłam z posadzeniem ...chyba :roll:
Więc się nie martw, gdy w końcu nadejdzie przesyłka posadzisz 8-)
Większość z nas odczuwa pozimowe zmęczenie i trzeba przywyknąć do pracy na dworzu - po malutku, nie rzucać się tak, jak my ;:65
Mój Z. to się już od 4 - 5 rano kręcił w niedzielę, bo chciał jak najwięcej zdziałać, posiać nostrzyk itp. No i potem był padnięty. Musieliśmy o 11 trzydzieści już zmykać do miasta - praca Z.
Porzuciłam wór z obornikiem i widły....warzywnik dopiero zaczęty :?

Marysiu bez okularów
My tam byliśmy na szkoleniu dla pszczelarzy o roślinach miododajnych 8-)
Chyba ,że mnie się pomięszało :;230
Muszę tam wpaść, tzn. do szkółki ,chciałam wielokrotnie.
Ja już sobie postanowiłam - mieczyki - stop :!: Zawsze zapominam, że wszystko w koszyczki musi być posadzone :roll:

Jacku
Koniecznie wsypię złoto pod moje dalie :D
Marek Orinoko - super gość, znam Go w realu , ogród ma niepowtarzalny, mnóstwo moich ulubionych fioletów, bardzo naturalistycznie skomponowany...
Iryski te mają największe kwiatostany ze znanych mi reticulata.
Moje ulubione są jednak ''Harmony'' czy inne w ostrym, ultramarynowym niebieskim kolorze :D
Niestety uwieczniłam w niedzielę przekwitnięte już, ale czekam na ostatnią kępkę z pąkami.

Małgosiu
Zgubiłam Twój wątek, mam wyrzuty sumienia....odnajdę Cię....
Cebulowych mam sporo, lecz problem z fotografowaniem, wczoraj wyjaśniło się - życie baterii do ładowania mija po 3 latach...
Właśnie narcyzów sporo posadziłam, większość z Biedry, mówisz, że bez koszyczków można ?
Uwielbiam wszystkie cebulowe, tylko martwi mnie, że szybko przekwitają przy ciepłej aurze, krokusy i iryski cieszyły kilka dni... Jeszcze są następne ale też zaraz przeminą.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko - z tymi narcyzami to Małgosia ma rację. U mnie nornice pożarły wszystkie tulipany i większość krokusów a żonkile z Netto kwitną w komplecie :shock:
Jestem tylko nieco zaskoczona ich wyglądem. Kupiłam w zeszłym roku w N paczkę z 50 szt cebul, przekonana że kupuję takie zwykłe żółte żonkile - tymczasem wyrosły mi miniaturki, które mają po kilka kwiatów na jednej łodydze. Nie narzekam. Ładne są :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko,
jutro ma być 22 st. ciepła i zastanawiam się czy nie wstać wcześniej i popracować przed upałem, bo organizm jeszcze nie przyzwyczajony do takich temperatur. Wszytko zależy o której dzisiaj skończę odwiedzać zaległe wątki, bo wyspać to ja się muszę. Jutro muszę ostro wziąć się za wysiew warzyw, bo jak nie to w grudniu będę zbierać ;:306
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Dziewczyny, z tymi marketowymi cebulami, to jest tak, że niestety często nie zgadzają się odmiany z etykietką. Dlatego przy zakupie trzeba się skoncentrować na wyborze najdorodniejszych cebul. O tej pozimowej porze wszystkie kwiateczki wyglądają pięknie, jakiego by nie były koloru!
Agnieszko - i znalazłaś?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Ambo
To żarłoki jedne niedobre :!:
Na wszelki wypadek wsadzam jednak w koszyki i doniczki 8-)
Wczoraj poszłam po ziemię do rozsadzenia pomidorów i przywlokłam przecenione z 15 zł na 2 -3 zł żonkilki takie chyba właśnie, jak piszesz :D

Marysiu krakowska
My też nie lubimy pracować w upał, lepiej w chłodzie jednak.
Cieszę się, że jest ciepło, ale czasem tak osłabiająco jakoś :wink:
No właśnie ja też powinnam jak najszybciej wysiać warzywka, na razie tylko sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę i jarmużyk mam w szklarni.
To dopiero drugi weekend był nasz bez śniegu. :roll:
Jedno ognicho z trawy i liści uczyniłam, reszta czeka.

Małgosiu
Te stonczakowe cebulki z jakby ekskluzywnej serii, właśnie wcześniej mi się wszystkie zgadzały ,kolorystycznie przynajmniej. Bo to mnie najbardziej denerwuje, może się odmiana nie zgadzać ale kolor musi, a nie jak 16 pomarańczowych zamiast różowych lilii na pastelowej rabacie :evil:
Małgosiu znalazłam :D i sumienie mam spokojne :D
Pisałaś o łopatkach i innych gadżetach w Stonce, byłam, widziałam, zakupiłam. :heja
Z. mój wyraził zdziwienie, że tak mało narzędzi i obrzeży nabyłam :wink:

Dziś troszkę kolorków z balkonu i domu - zdjęcia ze wsi w telefonie bez kabla i w aparacie na inspekcji :wink:

Obrazek
Cebulica wykopana patykiem przy nasypie kolejowym.

Obrazek
Trawa cytrynowa - dwie sadzonki się ino ostały :roll:

Obrazek

Obrazek
A tu letni już akcencik ;:3

Obrazek

Obrazek
Pomidorcy.

Obrazek
Zdobyczne żonkilki.
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale śliczne brateczki! Miałam rano zacząć ogrodowanie a tu siły marne, powoli idzie mi rozkręcanie :lol:
Bób zamoczony więc musi być posadzony, może jednak się zmobilizuję, bo wieczorem możliwe są opady, to miałabym darmowe podlewanie. A jak ognicho rozpalę to może pierwsza kiełbacha na ognisku będzie! No to znalazłam motywację ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Właśnie żałowałam, że ziemniaczków nie wrzuciłam w to liściaste ognicho :)
Żar trzymał do nocy :oops:
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Też mi te cudne brateczki w oko wpadły, polowałam na takie, ale u nas na wsi wybór ograniczony, to choć błękitne sobie kupiłam... A słonecznik to sama od ziarenka hodowałaś? :shock:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ogniska nie było bo wiało jak diabli momentami! a obok nieużytek i mogłabym wieś puścić z dymem :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iris 'Katharine Hodgkin' troszkę większy od pozostałych, bo to krzyżówka dwóch innych gatunków. Poczytałem sobie wczoraj, że to plenna odmiana i potwierdzam.
Marka Orinoko nigdy nie poznałem ale będzie w mojej pamięci, jak długo będą u mnie 'Katharine Hodgkin' 8-)
Też dostałem kilka takich doniczek narcyzów jak Twoje zdobyczne :tan Przestały zdobić w doniczce i miały być wyrzucone. Przygarnąłem 8-)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat
:D Z brateczkamy :;230 chytrze kombinowałam - gotowiec do powieszenia, Z. się nie zdenerwuje, że miejsce na rozsady zabieram no i ampla mi się przyda. ;:108
Twoje są bardzo ładne :D
W tym roku postanowiłam na tym poprzestać, jeśli chodzi o bratki, bo szybko padają ,gdy jest ciepło. Do towarzystwa wykopanych z gruntu tulipanów powsadzam białe ; stokrotki, sasankę, żagwin i gęsiówki. Słonecznik od Z. :)

Marysiu
Trudno, lepiej ocalić wieś niż obżerać się na zgliszczach pieczonym wurstem ;:306
Mi też do śmiechu nie było, gdy paliłam trawę i liście, w siedlisku prawie wszystko z drewna, moment, nieuwagi i koniec...Musiałam stać z grabiami przy stosie i pilnować.

Jacku
Szkoda, że Marka nie poznałeś bo to na prawdę świetny gość i dużo wspólnych tematów byście mieli ;:173
Facet w kwiaciarni chciał mi więcej odsprzedać, ale nie mam miejsca na balkonie.
W doniczkach jest mnóstwo cebulek. :heja Żonkile w ogóle drogie są, zwłaszcza na sztuki.
Gdzieś w którymś z mijanych miasteczek widziałam ozdobny pas na rondzie z miniaturowych żonkilków właśnie, w Gdańsku też na rabacie między pasami ruchu. :)
A w Gdyni zaszaleli w tym roku ( zawsze mają ciekawie zaprojektowaną zieleń miejską) obsadzili donice kolorowymi jaskrami, a na Skwerze Kościuszki porobili takie fajne górki z trawy z kępkami stokrotek - naturalne i bezpretensjonalne Tobie Jacku by się podobały. 8-)
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”