Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cesarska korona - Fritillaria imperialis

Post »

amster, co w tym dziwnego? :lol: Mi jedna korona skarłowaciała... Ma paki na wierzchu, a ma tylko 10 cm :roll:
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

patasko pisze:amster, co w tym dziwnego? :lol: Mi jedna korona skarłowaciała... Ma paki na wierzchu, a ma tylko 10 cm :roll:
Nic w tym dziwnego, stwierdzam fakt, że u Locutusa zawsze wszystko wcześniej kwitnie.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amster, no właśnie, zwróć uwagę, że mieszka we Francji, cieplejszy klimat itepe ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Patryk! Sprawdź, czy ta ,,mała" to nie jest przypadkiem żółta? U mnie tak samo 10 cm (chyba nawet mniej) i już wygląda jakby miała lada dzień zakwitnąć!
W zeszłym roku sporo ludzi skarżyło się właśnie na żółte ;:185
Ja tam cieszę się że są! :heja choć takie " ;:219 "kurduple" ;:306
P.S. Właśnie sobie przypomniałam, że to właśnie te były ,,szukane" przez moją skromną osobę pod ziemią.... ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

reznal, właśnie nie pamiętam, którą sadziłem w tym miejscu :roll: z tego co pamiętam, to żółtą, która mi kwitnęła w zeszłym roku posadziłem z tyłu, a pomarańczową właśnie z przodu. To ten mikrus...
Tak to wygląda:
http://img407.imageshack.us/img407/2967/bild0649.jpg
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

Dzisiejsza wizyta na działce i pierwsze kwiatostany koron. Niestety na jednej z nich jest tylko jeden kwiat a dostawca ten sam
Obrazek
Obrazek
Ciekawe co z tych wyrośnie....
Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

toresagol, nie jestem w 100% pewien, ale chyba możesz się spodziewać na ostatniej fotce Szachownicy perskiej.
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

Opisana była jako "fioletowa" więc może faktycznie jest to korona perska - tym lepiej
majka2103
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:13

Post »

toresagol zdecydowanie na drugiej fotce pokazałać szachownice perską, bardzo jestem ciekawa czy zakwitnie. Moje mam już trzeci sezon i jeszcze nie kwitły, a bardzo się staram by zobaczyć choćby jeden kwiatostan. ;:oj
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zakwitła, ale trzymana w domu. :;230
Te na zewnątrz mają ledwie kilka-kilkanaście centymetrów. ;:oj
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Nie wiem dlaczego , ale co raz ktoś pisze o dostawcach jako głównej przyczynie niepowodzeń z koronami , trzeba wsiąść pod uwagę że to są rośliny o dość specyficznych upodobaniach . To że raz zakwitną a raz nie może być spowodowane różnymi czynnikami , rodzajem gleby czy warunkami ich przechowywania . Wiele osób je wykopuje (ja również) a przecież jako dziko rosnące nikt się nimi nie przejmuje , same się rozmnażają , same rosną itp . Ja miałem bardzo duże cebule które wcześniej kwitły i w zeszłym roku zakwitła tylko część tych mniejszych , te wielkie zastrajkowały , co jednak zaowocowało dużą ilością cebulek przybyszowych . Zapewne jakiś czynnik miał na to wpływ - ale jaki ?
Miałem je posadzone już w różnych miejscach , najgorzej wyszły na tym te które rosły w pobliżu tui , były najmniejsze i nie zakwitły- wniosek to taki że pewnie powinny rosnąć w zasięgu słońca które ogrzewa ziemię , musi być odpowiednie wilgotność przez zimę - choć pewnie u kogoś innego kwitną w gorszych warunkach

Ja zawsze jesienią przed posadzeniem dodaję nowego kompostu pod donice i je nim zasypuję , sadzę je w doniczkach i zostawiam pod nimi ciut wolnej przestrzeni - powoduje to że korzenie mają dostęp do źródła pokarmu i wilgoci natomiast sama cebula nie jest nadto mokra , poza tym wykopując je nie mam uszkodzonych cebul .

To takie moje małe spostrzeżenia odnośnie koron , może komuś się przydadzą na jesień ....

Na obecną chwilę mam około 18 szt które zakwitną ,pozostałe jeszcze wychodzą z ziemi , część to moje własne z cebulek przybyszowych , jako że jesienią troszkę pomieszałem wszystkie teraz rosną w grupie

Obrazek
toregasol pisze:Ciekawe co z tych wyrośnie....
to perska , ale raczej bym się nie spodziewał kwiatów , za to jesienią będziesz miał już dwie sztuki ;:215
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja osobiście pisałam o kwestii dostawcy, bo kupowane kilkukrotnie padały, o kwitnięciu nie mówiąc.
Kupiłam w zeszłym roku w innym miejscu (znalazłam z all). Wystartowały w tym roku bardzo dobrze, a z ogrodniczego (2 szt) praktycznie nawet nie wzeszły, a posadzone w tych samych warunkach i czasie.
To jak sprzedawca przechowuje cebule, albo od kogo sam je kupuje ma niestety ogromny wpływ na jakość cebulek i dlatego ważne jest zaufanie. ;:174
W tym roku będę miała kilka kwitnących w trzech kolorach (a przynajmniej mam taką nadzieję :;230 ).
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zgodzę się z Twoją wypowiedzią , widziałem ja również w marketach cebulki tak wysuszone że żal było patrzeć , jednak na sam proces kwitnienia mają też inne czynniki , samo posadzenie za płytko spowoduje że jest większa szansa na to że nie zakwitną , ale się rozmnożą ...
Ja ubiegłego sezonu po wykopaniu zostawiłem je pod balkonem całe lato , czasem zalał je deszcz , czasem przeschły ale widać dobrze im to służyło bo w tym roku będą ładnie kwitnąć choć nie są wysokie ... ;:138
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

markonix, przez dwa tygodnie nie wiedziałem co to za roślina wyrosła, a okazało się właśnie, że to szachownica perska ;:138 Z jednej cebuli wyszły dwa pędy. Teraz są dosyć małe, ale widać już kwiatostany :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renzal, tak jak wcześniej pisałaś, to ta żółta jest niska :) Ostatnią fotkę dałem 4 dni temu, oto jaka różnica:
http://img560.imageshack.us/img560/3415/bild0653m.jpg
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”