Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

MariaTeresa pisze:Coś przekopywalo mi ziemię w doniczkach z żywotnikami 1-rocznymi, doniczki 9-tki, codziennie kilka, musiałam ponownie wsadzać rośliny.Zachwycona nie byłam.W końcu kotka upolowała stworzenie.Jak myślicie co to było?( w ubiegłym roku w środku lata)
Roślin nie gryzło.Sprawdziłam parę następnych jeszcze nie przekopanych i znalazłam kilka larw chrząszczy i drutowce...
Co to było za stworzenie co jej zjadało?
Domyśla się ktoś?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja znam tylko jedno stworzonko, które zjada szkodniki, a może je złapać kot. Mała, czarna ze szpiczastym pyszczkiem - ryjówka. Bardzo szybko zakopuje się do ziemi.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

lotta pisze:Ja znam tylko jedno stworzonko, które zjada szkodniki, a może je złapać kot. Mała, czarna ze szpiczastym pyszczkiem - ryjówka. Bardzo szybko zakopuje się do ziemi.
;:138 ;:138 ;:138 ;:49 Lotta

Oczywiście to była ryjówka,ma pyszczek w kształcie małego ryjka i pomaga nam zjadając robactwo :D Niestety padła ofiarą kotki , a wczoraj krecik
;:98
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

U mnie też panuje nornica. Niestety, kret to mniejsze zmartwienie. Myślałem, że znajdę tutaj dużo sposobów na rozprawienie się z nornicami ale wydaje mi sie ze ten wątek jest troszeczkę nieczytelny - można byłoby zrobić coś takiego że piszemy w poście np. nagłówek NORNICA i pod spodem w myślnikach nasze sposoby tak jest łatwiej wyszukiwać informacji niż szukać wśród tylu postów, których jest za dużo żeby dokładnie przeczytać.

Mimo ilości udało mi sie wyszperać kilka sposobów które na pewno użyję ;)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Priam, już wile razy pisaliśmy, że żaden ze sposobów NIE JEST skuteczny, niestety :lol:

Czego nie spróbujesz, to zadziała może na jedną nornicę, ale na jej 300 szt. dzieci i wnuków już nie :lol: Ale próbuj, może akurat tobie się uda :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Postaram sie je wytępić jak najbardziej ekologicznymi sposobami bo w końcu to jest ogródek i mam tam warzywa których nie chce jeść pełnych środków chemicznych.

Na razie kupiłem koszyczki na cebulki, użyję bzu i kupiłem takie dwie roślinki ;:131 ale ich nazwy nie znam ;:182
Obrazek Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak u Was z kretami. Ja mam spokój od momentu zainstalowania solarnego odstraszacza kretów. :D
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

No cóż, w tym roku krety wyjątkowo polubiły moją "stołówkę" czyli ogródek warzywny. Po posianiu warzyw na jednej grządce miałam 16 kopców - rekord! Ręce mi opadły! Uwierzyłam w karbid. Całą puszkę wykorzystałam do walki z nimi. Chciałam je wykurzyć na sąsiednią łąkę i nieużytki. Nie było łatwo. Od jakiś 3 tygodni nie ma nowego kopca ale ciiiiiiiii! :D Chyba, że wstręciuchy czekają aż mi marchewka urośnie :cry:
Na przyszły sezon muszę poznać ten solarny wynalazek :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karbid jest mało skuteczny. Stosowałem go kiedyś. Po krótkim czasie 2 - 3 tygodnie kret wraca.
Pozdrawiam Andrzej.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Priam, o ile dobrze rozpoznaję to na zdjęciach jest wilczomlecz. Sama roślina nornic nie odstrasza natomiast jej owocki są dla nich trujące. Rozsiewa się toto po działce niemiłosiernie, ale nie wyrywam wszystkich roślinek, zostawiam kilka w różnych zakątkach, a nornica nadal buszuje. Będę musiała więcej tych roślinek w przyszłym roku oszczędzić.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Właśnie dzisiaj - po dwóch tygodniach kret wrócił na moją stołówkę :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli miałem rację pisząc
Erazm pisze:Karbid jest mało skuteczny. Stosowałem go kiedyś. Po krótkim czasie 2 - 3 tygodnie kret wraca.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Stosowałam karbid i nornice pojawiły się po kilku dniach. Miesiąc temu kupiłam Normix i zrobiłam pułapki z butelek,do których wrzuciłam ziarno.Do tej pory nic nie ma a jak się jakaś pojawi,to wkładam kolejną butelkę z trutką. To już miesiąc czasu ;:215
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kasiu, a jak wyglądają takie butelkowe pułapki?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”