Podobnież można wstawiać do tunelu na noc zapalone świeczki. Ktoś praktykował taką metodę?Kasencja pisze:W razie spadku temperatury mam w pogotowiu piec do dogrzania namiotu.
Pozdrawiam
Podobnież można wstawiać do tunelu na noc zapalone świeczki. Ktoś praktykował taką metodę?Kasencja pisze:W razie spadku temperatury mam w pogotowiu piec do dogrzania namiotu.
Dużo zależy od konfiguracji terenu. U mnie pole jest długie ale wąskie więc nijako w naturalny sposób mam układ północ-południe. W zeszłym roku przy upałach niestety dawało się to we znaki, bo temperatura w tunelu czasami przekraczała 50 stopni. Wszelkie prace można było wykonywać tylko rano albo pod wieczór a i roślinom to nie służyło.forumowicz pisze:Marginetka pisze:Jak ustawiliście swoje tunele foliowe względem zapewnienia pomidorom naj. doświetlenia?
Nie wiem czy postawić tunel tak aby dłuższe jego boki miały wystawę wschód-zachód czy północ-południe
Coś trzeba wybrać. Ustawienie północ-południe zapewnia maksimum słońca, natomiast ustawienie wschód-zachód najlepszą wentylację.
Ważne , aby dróżki w tunelu były północ południe. A sposób ustawienia tunelu jeden i drugi ma swoje wady i zalety.Marginetka pisze:Jak ustawiliście swoje tunele foliowe względem zapewnienia pomidorom naj. doświetlenia?
Nie wiem czy postawić tunel tak aby dłuższe jego boki miały wystawę wschód-zachód czy północ-południe