Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ela102
50p
50p
Od: 27 kwie 2012, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

witaj
dawno mnie tu nie było a tu jak zwykle pięknie, ciągle podziwiam Twój ogród :D
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani moi, jestem już obecna na posterunku :wit
Serdecznie dziękuję, że mimo mojej nieobecności mnie odwiedzaliście i pytaliście, co tam u mnie słychać. Otóż odpoczynek w górach pilnie i przykładnie odbyłam. Wyspacerowałam się, nanudziłam, napatrzyłam na ostatki śniegu i z przyjemnością wróciłam do domu. Rzuciłam się w wir pracy jak sęp na zdobycz. Ogródek faktycznie został pozbawiony paskudych zwałów śniegowych, ale wygląda po prostu ohydnie. Jeden wielki bałagan i pogrom. Kiedy ja to wszystko nadrobię.
Jedynym kolorowym akcentem są te oto błękitne iryski.
Obrazek

Ja nawet już nie pamiętałam, że je zasadziłam i gdzie kupiłam i jak się nazywają. Na ich kwitnący widok zdziwiłam się z wielką przyjemnością. Jeśli ktoś zna nazwę, to bardzo proszę. Lubię wiedzieć, co mam.
Obrazek

Hurtem doszły do mnie prawie wszystkie paczki. Jedne czekały już u sąsiada, inne przyszły później. Tak więc jestem obstawiona sadzonkami wszelakimi i włosy rwę z głowy, jak to po kolei powsadzać.
A więc mam piękne zielone klematiski.
Obrazek

Prince Charles
White Prince Charles
Jenny Caddick
Justa
Carmencita

Obrazek

Prince Charles już został wsadzony do ziemi przy stojaczku.
Obrazek

Zdążyłam też wsadzić do donicy Justę. Chcę spróbować uprawiać powojniki w donicach, nigdy tego nie robiłam.
Obrazek

Na swoją kolejkę czekają sadzonki od Mariusza (jeżówki, krwawniki, perovskie)
Obrazek

Do donic poszły niektóre róże. Będą stać do jesieni na tarasie, a potem pójdą do garażu. Tutaj Stephanie Baronin.
Obrazek

A tutaj angieleczka Princesse Alexandra of Kent
Obrazek

I renesansowa Natasha Richardson
Obrazek

Goldelse przesadziłam z gruntu do donicy, bo na razie nie wiem, gdzie będzie jej docelowe miejsce. Jest niziutka, a ja posadziłam ją w gruncie za wysokimi odmianami i wcale jej nie było widać.
Obrazek

A w ogóle to tych donic i doniczek zrobił się cały las. Gdzie się obrócę to donica. A jeszcze nie koniec, bo nie wszystko wsadzone ;:oj
Obrazek

Mam jeszcze trzy róże pienne z Lidla. A tutaj jak na złość deszcz zaczął padać i muszą czekać.
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj wypoczęta Wando :wit
Ale sobie roboty narobiłaś ;:306 No ale zakupy cudo, przede wszystkim powojniczki.
Masz teraz pewnie sporo siły i zapału, w mig się uporasz a my będziemy podziwiać ;:63
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu piękne zakupy i w dodatku tak dużo wszystkiego. :roll:

Te iryski żyłkowane to Katherine Hodkin.
U mnie już przekwitają. :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No nareszcie Wandziu wróciłaś:)
Fajnie,że się wynudziłaś,a teraz za to czeka Cię sporo pracy,ale później za to jaki będzie efekt ;:333
Powojniki pięknie powypuszczały pędy,róże w donicach będą pięknie kwitły:)
Irysek cudny,nigdy takiego nie widziałam:)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Widać energia Cię rozpiera, jak to po urlopie.
Za tymi irysami uganiałam się prawie dwa lata ;:167 . Mężczyźni twierdzą, że one są szare. :;230
Daltoniści :;230
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, nareszcie, wróciłaś! Jak mogłaś nas zostawić na tak długo i bez zapowiedzi. Smutno było bez Ciebie! Zakupy cymes. Też czekam cierpliwie na paczkę od Mariusza. Z robotą dasz radę, oby nie było upałów od razu. ;:196
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Wandziu :D Mogłabym za Tobą powtórzyć,że bardzo zazdroszczę tym stale mieszkającym w górach.Ale mając to na co dzień może nie doceniają?Góry uszlachetniają,ciśnie mi się na usta to powiedzenie!Zapał Twój czuć przez monitor ;:306 Zakupy poczyniłaś" na bogato" ;:215 Moje sadzoneczki to mikruski ,ale i płaciłam pewnie mniej.Pada i u mnie,a mogłabym tak podgonić pracę w ogrodzie i warzywniku ;:131 .Ogród po zimowym letargu ogarniesz szybko,u ciebie przecież nie było zaległości.A gdybyś tak wyrzucała jakieś mocno rozrośnięte trawy,żeby zrobić miejsce nowym zakupom,to daj znać ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ela102
50p
50p

Post »

Wandziu jakie zakupy :shock: nic tylko czekać, aż wszystko pięknie zakwitnie
pozdrawiam Ela
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, istne szaleństwo u Ciebie ;:173
Urlop w górach na pewno się przydał, ale teraz ten czas trzeba nadgonić! Też masz wrażenie, że porządkujemy i sadzimy na czas?
Super zakupy :) Ja w tym roku tylko dwie róże posadziłam w donicach - Pashminy :)
Miłego i owocnego weekendu!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

April, to prawda, po wypoczynku sił mi przybyło, ale roboty mam jeszcze tyle, że aż mi już ręce opadają. I już sobie obiecuję, że wiecej nie będę tyle naraz kupować, bo po prostu nie wyrobię. Dobrze, że przynajmniej powojniki są w doniczkach, więc aż tak się z nimi nie muszę śpieszyć. Najgorsze to były te korzonki od podstolca. Trzeba było od razu wsadzać do doniczek. Przegorzan to w ogóle jakiś suchy przyszedł i pewnie się nie przyjmie, ale nie chce mi się już reklamować...
Tajeczko, dziękuję za odwiedziny i za identyfikację irysków. Zaraz wetknę do nich znacznik, żeby potem znów nie zapomnieć nazwy.
Annes77, Na ten efekt trzeba będzie poczekać. Ale żeby było ładnie, to musi być najpierw bałagan. Tak właśnie powiedziałam mojemu M, który już zaczął kręcić nosem, że wszędzie jakieś doniczki, opakowania, folie itd.
nena08, Aniu widziałam twoje iryski. Uganiałaś się za nimi, ale za to teraz masz wielką piękną kępę. Ja je kupiłam całkiem przypadkowo, zupełnie nie przywiązywałam do nich wagi i nie mam pojęcia, gdzie je kupiłam. Pewnie przy okazji czegoś tam innego. Żałuję teraz, że nie wzięłam więcej. Czy one się jakoś same rozmnażają?
BOGULENKO, upały zdaje się już się skończyły. Teraz pada. No i dobrze, niech popada, to rośliny się lepiej przyjmą.
Mireczko, kochana, nie będę traw wyrzucać. :D Więcej powiem, nawet bym ich dokupiła, bo je uwielbiam. U mnie się tak szybko nie rozrastają. Ziemia sucha, piaszczysta, to sama wiesz, jakie to trudne warunki dla trawy, niestety.
Aguniada, tak, doskonale to ujęłaś. Sadzimy na czas. Byle szybciej, byle więcej. W moim przypadku to już chyba ostatnie takie wyścigi. Nie ma to sensu. Inna sprawa, że to nietypowa zima tak nas urządziła. Zupełnie inaczej sobie to wszysko wyobrażałam. że powolutku, stopniowo przygotuję rabatki, miejsca dla konkretnych roślin, a potem będę sobie spokojnie sadzić. Jednak w tej sytuacji to nawet przyjemności jest niewiele w tej całej gonitwie. :(
ela102, powiedz mi kochana, czy ty masz swój wąteczek? Chętnie bym cię odwiedziła, bo ty wpadasz do mnie, a ja się nie mogę nijak zrewanżować.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Iryski faktycznie urocze :D ALe są również inne koloru - fioletowe i niebieskie.
Fajnie, że już jesteś ;:196 Bardzo mnie wzruszyłaś tym, że pomyślałaś o mnie, będąc tak blisko mnie ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko, cześć :wit.
Widzę, że i Ciebie poniosło, tyle zakupów ;:oj.
A wydaje się, że poza donicami, to miejsca na nie za bardzo nie ma ;:185.
A może się mylę :?:

Miło, że dołączyłaś do zapracowanej ogrodniczej braci - Jagoda
ela102
50p
50p

Post »

no niestety jeszcze nie mam, dojrzewam do tego podziwiając Wasze piękne ogrody :D
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiitaj Wandziu. Oj ... sporo mam do nadrobienia u Ciebie... gdzieś mi się Twój wątek zagubił...

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”