Ogród 100 róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród 100 róż
AnaAn. U Ciebie wszystko tak wspaniale rośnie. Proszę zdradź, czym nawozisz swoje roślinki.
Marta
Dzień dobry!
Gosia, Ty jesteś dzielna z tym pozyskiwaniem trawnika
. A siewki orlika może wyrywasz jako chwast i nawet nie wiesz, że on Ci się rozsiewa?
Marta, czy ja wiem czy u mnie tak wspaniale rośnie? W każdym razie używam zwykłych nawozów ? tych najtańszych ? azofoska, florowit itd. Kiedyś używałam długo działających, ale stwierdziłam, że mi nie odpowiadają ? zwłaszcza w przypadku trawnika (wciągane przez kosiarkę, trawa niedożywiona) oraz w przypadku iglaków; tu zdarzyło mi się, że iglaki 2 razy w sezonie miały przyrosty. Drugi przyrost nie zdążył zdrewnieć i drzewko nie przetrwało zimy.
Prace w ogrodzie idą w najlepsze. Niektóre z nowo posadzonych róż już zmieniły miejscówkę. Tyle planowania od jesieni ubiegłego roku i nagle zmienia się koncepcja, i znów latam z krzakami po całym ogrodzie. Usunęłam też nadprogramowo jakieś rośliny... A skoro zwolniło się miejsce ? trzeba domówić ? wiadomo co
.
Doliczyłam się 45 nowo zakupionych różyczek. Zauważyłam też, że mój ogród ostro przesuwa się w stronę domu ? na taras i ganek
.
Naliczyłam 20 róż w donicach.
Czekam jeszcze na 2 dostawy różane, choć dawno zarzekałam się, że to już koniec
.
2 różyczki z wcześniej dostarczonych czekają na swoją kolej do wsadzenia; ukorzeniają się jeszcze w doniczkach.
Dzisiejsze foty:
Miejsce na nową różycę. To będzie druga Harlow Carr, w sąsiedztwie biało-fioletowej rabatki (Novalis, Petticoat, Herkules)

Ten sam fragment ? zdjęcie z września ubiegłego roku (wykopanego iglaka nie widać, więc nie ma czego żałować
)

Lions Rose

Florence Delattre, ostróżki i powojnik (nie ma jeszcze podpory)

runianka japońska

wawrzynek wilczełyko

hortensja anabelle (moja ulubiona)

fragment przebudowywanej rabaty

i na koniec ? rabata z azaliami i magnolią gwiaździstą

Gosia, Ty jesteś dzielna z tym pozyskiwaniem trawnika

Marta, czy ja wiem czy u mnie tak wspaniale rośnie? W każdym razie używam zwykłych nawozów ? tych najtańszych ? azofoska, florowit itd. Kiedyś używałam długo działających, ale stwierdziłam, że mi nie odpowiadają ? zwłaszcza w przypadku trawnika (wciągane przez kosiarkę, trawa niedożywiona) oraz w przypadku iglaków; tu zdarzyło mi się, że iglaki 2 razy w sezonie miały przyrosty. Drugi przyrost nie zdążył zdrewnieć i drzewko nie przetrwało zimy.
Prace w ogrodzie idą w najlepsze. Niektóre z nowo posadzonych róż już zmieniły miejscówkę. Tyle planowania od jesieni ubiegłego roku i nagle zmienia się koncepcja, i znów latam z krzakami po całym ogrodzie. Usunęłam też nadprogramowo jakieś rośliny... A skoro zwolniło się miejsce ? trzeba domówić ? wiadomo co

Doliczyłam się 45 nowo zakupionych różyczek. Zauważyłam też, że mój ogród ostro przesuwa się w stronę domu ? na taras i ganek

Czekam jeszcze na 2 dostawy różane, choć dawno zarzekałam się, że to już koniec

2 różyczki z wcześniej dostarczonych czekają na swoją kolej do wsadzenia; ukorzeniają się jeszcze w doniczkach.
Dzisiejsze foty:
Miejsce na nową różycę. To będzie druga Harlow Carr, w sąsiedztwie biało-fioletowej rabatki (Novalis, Petticoat, Herkules)

Ten sam fragment ? zdjęcie z września ubiegłego roku (wykopanego iglaka nie widać, więc nie ma czego żałować

Lions Rose

Florence Delattre, ostróżki i powojnik (nie ma jeszcze podpory)

runianka japońska

wawrzynek wilczełyko

hortensja anabelle (moja ulubiona)

fragment przebudowywanej rabaty

i na koniec ? rabata z azaliami i magnolią gwiaździstą

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rabatka super, ja jestem zainteresowana murkiem znajdującym się kilka postów wyżej. Można w całej okazałości?
Marta
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AnaAn pisze: Doliczyłam się 45 nowo zakupionych różyczek. Zauważyłam też, że mój ogród ostro przesuwa się w stronę domu ? na taras i ganek.
Czekam jeszcze na 2 dostawy różane, choć dawno zarzekałam się, że to już koniec.

Te 20 roz w donicach,to sa tylko parkowane,czy tak juz zostana

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta, postaram się coś wrzucić po południu
.
Alexia, jak ja Ciebie lubię
Powiem Ci coś w sekrecie, że nie doliczyłam się jeszcze 2 gratisków ? także nowych różyczek mam 47
A z tą setką to jest tak jak pisałam na początku ? 100 różowych, 100 austinek, 100 rabatówek, 100 doniczkowych...itd, itp
. Wszystko przede mną; sprawa nie jest zamknięta
W tej chwili jest sto parę (130).
Jeśli chodzi o doniczkowe, to są to ich stałe miejsca. Muszę się jeszcze co nieco u Ciebie podszkolić w ich zimowaniu. Mam wrażenie, że trochę mi się udało, bo zima była wyjątkowa.

Alexia, jak ja Ciebie lubię

Powiem Ci coś w sekrecie, że nie doliczyłam się jeszcze 2 gratisków ? także nowych różyczek mam 47

A z tą setką to jest tak jak pisałam na początku ? 100 różowych, 100 austinek, 100 rabatówek, 100 doniczkowych...itd, itp

Jeśli chodzi o doniczkowe, to są to ich stałe miejsca. Muszę się jeszcze co nieco u Ciebie podszkolić w ich zimowaniu. Mam wrażenie, że trochę mi się udało, bo zima była wyjątkowa.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
Zrobiłam parę szybkich zdjęć. Wszystko lada moment będzie kwitło...
tulipany

szafirki

?oczekujące?

Eglantyne donicowa. Z dnia na dzień listki są coraz większe.

magnolia Alexandrina

paprotki i tawułki

fotka dla Marty - murek

tulipany

szafirki

?oczekujące?

Eglantyne donicowa. Z dnia na dzień listki są coraz większe.

magnolia Alexandrina

paprotki i tawułki

fotka dla Marty - murek

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej rózana dziewczyno
setka juz dawno za toba, a jak masz miejsce to cosię bedziesz ograniczac do setki....takie sa slicznoty na swiecie ,ze trudno sobie odmówic....pieknie wiosenka sie panoszy u ciebie...pieknie 

Hej Dorotka
Ograniczenia są (różnej natury)... Czas się wziąć w garść i przynajmniej do jesieni przystopować 

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak mi milo,ja tez Ciebie lubieAnaAn pisze: Alexia, jak ja Ciebie lubię![]()
Powiem Ci coś w sekrecie, że nie doliczyłam się jeszcze 2 gratisków ? także nowych różyczek mam 47![]()
![]()
A z tą setką to jest tak jak pisałam na początku ? 100 różowych, 100 austinek, 100 rabatówek, 100 doniczkowych...itd, itp. Wszystko przede mną; sprawa nie jest zamknięta
W tej chwili jest sto parę (130).

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Fiuuuuuu tyle nowych róż
Pięknie tam u Ciebie. Bardzo podoba mi się połączenie kostki i drewna.

Pięknie tam u Ciebie. Bardzo podoba mi się połączenie kostki i drewna.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Ciekawe jaki kolorek tulipanów zaraz zakwitnie? u mnie coś słabo się mają 

Alexia, dobre, ale niestety prawdziwe. Przy porządkowaniu i przesuwaniu tych donic mało mi kręgosłup nie pękłAnaAn pisze:jak chcesz dojsc do 100 doniczkowych,to proponuje 5-kg.hantle i w wolnych chwilach cwiczyc.

Agnieszka, dzięki. Dechy nie olejowane, ale lubię takie ?stare?. Z mebelkami też się nie cackam

Aniu, u mnie dzisiaj już zakwitły inne ? takie jakieś pomarańczowo-żółte? Jutro zrobię fotki. A te ze zdjęcia wyżej będą takie:

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak fajnie wygląda tyle tulipanów obok siebie.
Szalejesz kobieto.
Ja bardzo dobrze rozumiem zmianę koncepcji. Mam to na co dzień.
Szalejesz kobieto.
Ja bardzo dobrze rozumiem zmianę koncepcji. Mam to na co dzień.