Domowy chleb
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Widziałam chleb chyba z ciasta drożdżowego pieczony w kształcie słonecznika - miał 3 okółki płatków - rewelacja.
Zapisałam stronę i w wolnym czasie planuję podejść do tematu .
Zapisałam stronę i w wolnym czasie planuję podejść do tematu .
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Dawno nie było wpisu.....podciagam i chwalę się swoim drugim chlebem "Agatki"
bardzo mi podszedł bo....nie jest na zakwasie....a ja nie mam cierpliwości do niego....i wyszedł super i smaczny jest.....ma dużo ziaren a ja taki właśnie lubię,z maszyny piekłam ale wkurzały mnie te dziury po mieszadłach


bardzo mi podszedł bo....nie jest na zakwasie....a ja nie mam cierpliwości do niego....i wyszedł super i smaczny jest.....ma dużo ziaren a ja taki właśnie lubię,z maszyny piekłam ale wkurzały mnie te dziury po mieszadłach



- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Grażynko , a to mój chleb na zakwasie . Dzisiaj upiekłam , ale nie próbowałam . Mam nadzieję , że będzie tak dobrze smakować , jak wygląda
.



Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Ewa....piękny chleb
ja nie mam cierpliwości do zakwasu....raz tylko zrobiłam i to do barszczu....nie wyszedł
Widzisz dobre moje zdjęcia czy takie malizny??


Widzisz dobre moje zdjęcia czy takie malizny??
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Twoje zdjęcia są duże i ładne
.
-- So 31 sie 2013 16:02 --
Grażyna , a po niedzieli upiekę chleb z przepisu , który mi podałaś .

-- So 31 sie 2013 16:02 --
Grażyna , a po niedzieli upiekę chleb z przepisu , który mi podałaś .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Oooo.....teraz i ja dobre je widze,coś przedtem było nie tak.
Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował.
Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Grażynko dzisiaj zrobiłam chleb z przepisu , który mi podesłałaś . Miałam trochę mało ziaren , a deszcz padał i nie miałam ochoty moknąć idąc do sklepu . Zrobiłam z tego co było w domu . Chleb szybko się robi i smakuje też dobrze ,choć ja bardziej lubię na zakwasie i ciemniejsze .
Myślę jednak , że będzie teraz gościł w moim jadłospisie - bo niektóre sklepowe są niejadalne .

Myślę jednak , że będzie teraz gościł w moim jadłospisie - bo niektóre sklepowe są niejadalne .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Wyszedł Ci fajny ale niski-mnie tak wyszedł za pierwszym razem,za 3 zrobiłam inaczej-z całej porcji dałam do dwu keksówek-one sa szersze ale krótsze,i wyszły takie jak na zdj http://cdn1.asteroid.pl/a.garnek.pl/026 ... djecie.jpg
jest wyższy i równie dobry.
jest wyższy i równie dobry.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Następnym razem też zrobię w dwóch keksówkach . Myślałam , że w piekarniku będzie ciasto jeszcze sporo rosło . Teraz już wiem , co i jak . Najważniejsze , że smak OK., nie kruszy się i klei do noża . A ta chrupiąca skórka - palce lizać
.

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Grażynko czy możesz mi podesłać przepis na swój chlebek - tez bym chciała spróbować bo lubie od czasu do czasu piec inne. Możesz i tu wstawic przepis i więcej osób skorzysta.grazynarosa22 pisze:Oooo.....teraz i ja dobre je widzę,coś przedtem było nie tak.
Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował.
Przy okazji pochwalę się swoim - najczęściej piekę chleb francuski z mąki mieszanej ( pszenna chlebowa 2 gatunki + żytnia chlebowa 2 gatunki) na zakwasie.
Całe lato myślałam o upieczeniu na liściach chrzanowych ale jak pieczenie rozpoczynałam to liście ... na działce i tak w kółko ...

Az wreszcie wszystko zagrało -forma pięknie wyłożona dużym liściem i do pieca .
Smakował bardzo bo z tego przepisu wszyscy chlebek uwielbiają ale żeby w szczególny sposób czuć było chrzanem to nie - póki był jeszcze ciepły to skórka pachniała.
Liść oderwałam po ostygnięciu bo mi przeszkadzał w jedzeniu.
Zdjęcie zrobione gdy chleb stygnie odwrócony siatce.
Po liściu dół chleba ma ładny wzorek.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Krysiu...ale fajny Twój chlebek
i ładnie wyglada....
a to przepis z tego forum zwany "Chlebkiem Agatki"
chlebek Agatki
1 kg mąki krupczatki
1 szkl otrąb pszennych
1/2 szkl otrąb żytnich
1/2 szkl otrąb owsianych
3 łyżki sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki soli morskiej grubej
5 łyżek cukru
5 dag drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier, i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na "sucho".
Zalać ciepłą wodą, i ponownie wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby drożdże się rozpuściły.
Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, aby podwoiło objętość, mniej więcej na 40 min.
po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do blaszek keksówek, wyłożonych papierem, lub natłuszczonych
odczekać 10 min, niech podrośnie.
Piekarnik ustawić na temperaturę o 10- 20 stopni większą, niż pieczecie sernik.
Każdy zna swój piekarnik, w przepisie było 230 stopni, przy takiej temperaturze ja wyjęłam pół węgiel, a nie chleb.
Ja piekę w temp 170 stopni w piekarniku elektrycznym, przez 60-70 minut.
Z tej porcji wychodzą 3 małe keksówki, lub 2 duże keksówki.
Piec bez termoobiegu, przed pieczeniem nagrzać piekarnik.
Po upieczeniu wyjąć chleb z blaszki przez ściereczkę, trzymając go w ręku, popukać od dołu,
jeśli jest głuchy odgłos, chleb jest upieczony, jeśli odgłos jest " tępy", dopiec 7-10 minut.
Sól morska gruba nie jest konieczna, może być zwykła, ale z morską jest o wiele lepszy .
Chlebek jest na tyle smaczny, że niektórzy twierdzą, iż jest lepszy od niejednego ciasta.
To pieczywko jest dobrze tolerowane przez cukrzyków.
Dla przypomnienia zdjęcie.


a to przepis z tego forum zwany "Chlebkiem Agatki"
chlebek Agatki
1 kg mąki krupczatki
1 szkl otrąb pszennych
1/2 szkl otrąb żytnich
1/2 szkl otrąb owsianych
3 łyżki sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki soli morskiej grubej
5 łyżek cukru
5 dag drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier, i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na "sucho".
Zalać ciepłą wodą, i ponownie wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby drożdże się rozpuściły.
Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, aby podwoiło objętość, mniej więcej na 40 min.
po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do blaszek keksówek, wyłożonych papierem, lub natłuszczonych
odczekać 10 min, niech podrośnie.
Piekarnik ustawić na temperaturę o 10- 20 stopni większą, niż pieczecie sernik.
Każdy zna swój piekarnik, w przepisie było 230 stopni, przy takiej temperaturze ja wyjęłam pół węgiel, a nie chleb.
Ja piekę w temp 170 stopni w piekarniku elektrycznym, przez 60-70 minut.
Z tej porcji wychodzą 3 małe keksówki, lub 2 duże keksówki.
Piec bez termoobiegu, przed pieczeniem nagrzać piekarnik.
Po upieczeniu wyjąć chleb z blaszki przez ściereczkę, trzymając go w ręku, popukać od dołu,
jeśli jest głuchy odgłos, chleb jest upieczony, jeśli odgłos jest " tępy", dopiec 7-10 minut.
Sól morska gruba nie jest konieczna, może być zwykła, ale z morską jest o wiele lepszy .
Chlebek jest na tyle smaczny, że niektórzy twierdzą, iż jest lepszy od niejednego ciasta.
To pieczywko jest dobrze tolerowane przez cukrzyków.
Dla przypomnienia zdjęcie.

- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
christinkrysia , a może i Ty wstawiłabyś swój przepis . Chlebek piękny
i ta skórka
.


Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Re: Domowy chleb
Też pieke sama chlebek.Jestem jeszcze w fazie eksperymentów,ale jak na razie udanych.Mój przepis jest bardzo prosty.Zeruje wagę,sypię najpierw jagody goii albo nasiona słonecznika lub inne pestki na tosypię około 200 gram mąki chlebowej białej,dosypuję do pół kilograma mąkę orkiszową albo razową pełnoziarnistą.Wszystko do misy robota.Dolewam 350 ml lekko ciepłej wody z wymieszanymi wniej suchymi drożdżami w ilości 10 gram i 2 stołowe łyżki oliwy.Dobrze wyrabiam/bosch na 3 poziomie obrotów.Miskę wystawiam z robota przykrywam folią spożywczą/może być torba jednorazowa.Musi podrosnąć,potem wkładam do formy keksowej specjalnej do chleba,smaruję wodą,czekam aż wypełni dokładnie foremkę i do pieca ogrzanego do 220 stopni C naokoło 45 minut.Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz smaruję wodą.A oto rezultat,ten jest z nasionami goii.



- AliceWhite
- 100p
- Posty: 105
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Casale Monferrato(AL) Italia
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Mniam taki chleb na zakwasie pieczony w domu jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niz ten kupowany w sklepie. Sama tez zaczelam dwa dni temu przygotowywanie zakwasu. Jeszcze kilka dni i będę mogla upiec chlebek.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;