Preparat parafinowy czy układowy na ochojnika

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
michalba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Preparat parafinowy czy układowy na ochojnika

Post »

Jest połowa kwietnia , temperatury 10-18*C a na 4-5 metrowych ŚWIERKACH POSPOLITYCH mam dziesiątki zaschniętych już galasów z tamtego sezonu.

Pytanie:
opryskać teraz parafinowymi [np.PROMANAL, itp.] czy już układowymi [np. MOSPILAN, CONFIDOR ]???
dostaję sprzeczne sygnały ...

A jeżeli dodatkowo ktoś może to wyjaśnić w powiązaniu z cyklem rozwojowym ochojnika to byłbym wdzięczny ;:333

Jeżeli już układowymi to czy oprysk czy podlewanie lepsze ?
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: OCHOJNIK ŚWIERKA - teraz preparat parafinowy czy układowy?

Post »

Nie wiem czy larwy już rozpoczęły żerowanie czy też nie. Ale patrząc na termometr uczynią to pewnie lada chwila. Moim zdaniem teraz już skuteczniejsza będzie prawdziwa chemia w postaci środków owadobójczych. W przypadku dużej ilości galasów a tym samym pewnie i szkodników zalecane by było powtórzenie zabiegu w maju celu wyeliminowania owadów dorosłych a tym samym ograniczenie ilości złożonych jaj. Może być też tak, że mamy do czynienia z dwu domowym ochojnikiem i wtedy należy obserwować i w razie potrzeby zwalczać go na rosnących w pobliżu modrzewiach i sosnach.
Pozdrawiam Piotr
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Re: Ochojnik świerka - teraz preparat parafinowy czy układowy?

Post »

Na ochojnika leśnicy doradzili mi Fastac.
michalba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2013, o 16:40

Post »

Witam i dzięki za ten głos,

jestem przytłoczony :shock: tak wielką ilością odpowiedzi na temat który zapewne jest przewałkowany od lat ;:oj

z tego co mi wiadomo [a jestem niestety amatorem] to promanal jesienią/późną zimą a potem typowe owadobóje.
ale nawet co do tego otrzymuję kompletnie wykluczające się info np.:

1/ owadobójcze dopiero przełom maja/czerwca czy koniec maja a teraz to parafinowe żeby udusić to co wylazło lub nie dopuścić do wyjścia larw z galasów

2/ teraz zdecydowanie typowe owadobóje [rozmawiałem z ludźmi z branży producentów środków którzy sami w tym tygodniu wykonują opryski / podlewanie - chyba wiedzą co robią ?]

któraś opcja jest właściwa - tylko która?

pozdrawiam z Podkarpacia
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może to ułatwi podjęcie decyzji:

preparat olejowy wtedy zabije larwę kiedy ja dokładnie pokryje, natomiast w przypadku konwekcjonalnej chemii szczególnie tej o działaniu układowym , aż taka dokładność nie jest potrzebna.
Pozdrawiam Piotr
mmbb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2014, o 20:19

Ochojnik?

Post »

Witam, proszę o pomoc w określeniu nazwy szkodnika, podejrzewam, że to ochojnik, ale nie mam pewności. Problem się ciągnie od lat. Proszę o doradzenie preparatu - raczej do podlania, bo drzewa są bardzo wysokie.
Obrazek
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Czy to ochojnik?

Post »

ProAgro 100 SL, Polysect 005 SL.
mmbb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2014, o 20:19

Post »

A jak te preparaty użyć, w jakich proporcjach? Muszę podlać 3 choiny, które przerosły już latarnie.
Z tego co czytam, to w Pro Agro jest 250 ml na 400 ml wody, ale to raczej za mało na podlanie. Jestem ciemna, pomóżcie proszę.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Masz tu cytat z ulotki w przypadku Ochojnika:
Podlewanie:
1. Określić ilość preparatu na podstawie średnicy pnia przyjmując 0,7 ml preparatu na 1 cm średnicy pnia (np. do ochrony drzewa o średnicy pnia 10 cm potrzeba 7 ml preparatu).
2. Wyliczoną ilość preparatu na i drzewo należy wymieszać w kilku litrach wody (maksymalnie w 10 litrach) w zależności od wielkości i średnicy drzewa.
3. W podłożu, na obwodzie korony wykonać szpadlem lub zaostrzonym kołeczkiem o średnicy około 3 cm co najmniej 10 otworów na średnią głębokość 15 cm i w każdym z nich wlać około 0,5 l cieczy roboczej.
4. Odczekać aż ciecz wsiąknie w podłoże i opróżnione otwory zasypać ziemią.
Zawartość opakowania ? 70 ml wystarczy do sporządzania 70 litrów cieczy roboczej, którą można podlać około 10 drzew o przeciętnej średnicy 10 cm.

Dozowanie inżektorem:
Dozować inżektorem doglebowym stosując dawkę 0,7 ml preparatu w 0,25 l wody na 1 cm średnicy pnia. (rys. choinki)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”