Różane impresje 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różane impresje 2

Post »

Pęknięcia będą głównie na różach rosnących w podmokłym terenie.
Kiedy się ociepliło za pierwszym razem wiele z nich już ruszyło a potem przyszedł mróz i śnieg i góra ścięta była, woda nie znalazła ujścia i pędy popękały.
U mnie nie ma takich skutków na szczęście, no może z dwa takie spotkałam.
Cornelię posadziłam jesienią i widzę, że już ma szpikulce, więc przetrwała trudny okres bez uszczerbku. :heja
Wydaje mi się, że dużo zależy od stanowiska w jakim róża jest sadzona.
Z tego co czytam na forum to najwięcej ucierpiały róże z 6 strefy, ale te tak mają i zawsze tnie się je do kopca.
Najważniejsze, że już wiosna i można poprawić kondycję. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry :wit
Grażynko,
Bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie, rzeczywiście mieszkam na terenie o wysokim poziomie wód gruntowych...czyli w tamym roku było po prostu sucho, tak to rozumiem....
Ale w sumie nie wiem, co myśleć.....hmmmm, czy czeka mnie drenaż działki? Bo róż nie wyprowadzę... :wink:
Gosia,
Jak czytam Ciebie też coś dopadło....ja juź chodzę z sekatorem w ręku i bardzo powstrzymuję się od cięcia róź...niektóre mają bardzo wyraźne początki gałązek....Forsycja u sąsiadów jeszcze ma daleko do kwitnienia.....
Nenko,
skontaktuję się, gdy będę ciąć. Poproszę o kontakt na pw.
Ania - Annes,
Nie masz po co się niepokoić.....jak dzisiaj wrócisz, to napisz coś na ten temat....ok?czy znalazłaś spękania ;:224
Jagódko,
Nie robiłam nigdy tego eksperymentu z ukorzenianiem...tylko gdzieś czytałam...ale jakbym chciala ukorzeniać, to właśnie teraz bym umieściła ucięte pod butelką, w jakimś zacienionym miejscu, czemu nie?
Ewciu,
Zajrzę do ciebie, może coś wiadomo :wink:
Majutku,
Właśnie te najgrubsze pędy są najbardziej popękane....tak, jak piszesz. Może rżeczywiscie poeksperymentuj z ukorzenianiem, jestem ciekawa tego, tylko czy te pędy są pełnowartościowe?

W końcu przebija słoneczko...gdzie ta zapowiadana pogoda jak drut? Gdzie te temperatury ? :roll: Dobrze,może muszę siedzieć i pracować w domu, przy kompie.....
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Justynko, pękają pędy róż? Straszne ;:202 .
Miłego dłubania komputerowego, u mnie ciągle za mokro, żeby wyjść z F. i coś porobić na rabatach :( .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatka,
Ano pękają....może za sprawą mokrej dość działki....trudno...wody rzeczywiście było sporo, było przez moment bardzo ciepło w marcu, a potem znowu chwycił ostry mróz....Albo,ten nagły atak zimy 1 grudnia.....aj tam....co z tego, że po czubek większość zielona.....niektóre bedą cięte prawie do miejsca szczepienia, w ziemi :evil:

Żeby mi się chciało, jak mi się nie chce :;230 ....słońce na ogród ciągnie..... :wink:
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Justi, fajnie czuć ogródek w mięśniach :;230 :;230
Szkoda mi Twoich róż. Nigdy tak się nie działo? Może nie przeszkodzi im to w kwitnieniu. Tylko pewnie trzeba jakimś p/grzybicznym potraktować takie rany? Dowiedziałaś się już co robić? Może Alicja coś doradzi.

Jak znajdziesz trochę siłki to zajrzyj proszę w kwestii doradztwa ;:180 ;:180 Laik wziął się za róże :;230 :;230 :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Justi!
Pracujesz czy szalejesz w ogrodzie?
Jak mnie się nie chce w fabryce siedzieć...
Czytam, że pękają Ci pędy róż; u Gosi z kolei jakby zamierały... zastanawiam się jaka jest przyczyna tych objawów - w końcu zima była w tym roku dość łagodna dla róż, dając im konkretnie puchową kołderkę.
Oby Twoje krzaczki się zregenerowały ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Justynko nie musisz ciąć tak nisko.
Możesz zasmarować maścią ogrodniczą i czujnie się przyglądać.
Wiele z takich pędów i tak drewnieje, więc często są zdrowe i dalej rosną.
Kiedy zacznie się coś dziać podejrzanego wtedy zawsze możesz przyciąć.
Ja bym poczekała. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Oj Grażka, żebym ja cię wczesniej poczytała ;:223 .
A teraz już po ptokach, nie wytrzymałam i sekator poszedl w ruch.
Trudno, może sie lepiej rozkrzewią :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam odpowiedź dla Joli i Agnieszki... :wink:
...dzisiaj jednak troszkę poszalałam...fajnie...tzn. fajnie mieć coś z głowy....porobilam po poludniu porządki na ogródku i pościnałam, co tylko można było. Kręgosłup niestety czuję, ale kawał roboty za mną.

Kilka dni temu mój małżonek stanął przy rabacie trawiastej mówiąc, źe jakby miał coś z tą beznadzieją zrobić, to chyba by najprędzej walnął coś extra na znieczulenie...i jeszće mocno się zastanawiał :;230
Chodziło o ścianie traw i wygrabienie liści i igieł...z kopczyków dla róż....klasyczne porządki po zimie.... :;230
Ogąrnęłam jeszcze, oprócz rabat, wszystkie na cito krzewy, tzn cięcie....i trawnik, tam, gdzie można było wejść...
A rózaneczniki dostały papu... ;:173
Teraz tylko cżekam na wszelkie opryski i cięcie róż...

Najbardziej mnie wkurzyło usuwanie kosmatki, którą mi załatwiły koty...tzn. ich kociej kuwety...mało nie zemdlałam od tego smrodu.... :evil: oby nie znalazły sobie innej...osz te nie-moje koty :evil:

Grażynko ;:196
W kilku przypadkach tak zrobię, kilka takich całkiem beznadziejnych zetnę...jest światełko w tunelu, co?
Ja już wprawdzie o tym doczytałam, ale byłam raczej przekonana, że to nic nie daje, a tylko można doprowadzić do choroby...
Czy mogę do tego użyć zwykłego np. Funabenu, czy trzeba coś specjalnego, takiego dla róż?
Dorotka ;:3
Spokojnie...
Przynajmniej będziesz miec zgrabne krzaczki, ja się właśnie tym pocieszam....
Zobacz, coś w tym jest...mój ogródek tez na glinie....

Uważam, że jak na drugi rok zajmowania się różami, to sporo mi się trafia ciekawych przypadków.... ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Myślę, że może być, ja używałam zwykłej maści ogrodniczej do drzewek i było OK.
Grażyna.
kogro-linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To się narobiłaś ale satysfakcja to fajna rzecz ;:63
Co masz na myśli że czekasz na opryski? Kiedy i co teraz trzeba. Kupiłam promolan ale niektórzy twierdzą że już za późno.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit
Grażynko, zrobione ;:196

Dzisiaj przycięłam wszystkie róże oprócz kilku sztuk, które jeszcze obserwuję... :heja
Chwila - moment....

Jola,
Padnięta jestem po przycięciu żywopłotu tujowego...nosiłam się z tym od dwóch lat...w końcu poszłooooo... ;:173

Na promanal raczej za późno...te zimujące juź raczej się nie poduszą...

Ale nie wiem co zrobię najpierw, czy czasem nie dosiewkę i regenerację trawnika....bo dzisiaj stwierrdziłam, że część trawnika mi wygniła. :cry: Zostały tylko chwasty, i to takie, których nic nie bierze, czyli.....czekam na oprysk na chwasty na trawniku, do tego cały czas czaję się z miedzianem na róże, bo mam za duży wiatr.... :evil:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłam tylko jedno widoczne peknięcie-na Giardinie. Jeden pęd pękł od ziemi na długości 10 cm, reszta w porządku. Zostawię go i poczekam, co się będzie działo.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to znaczy że jak posadzę róże to też powinnam prewencyjnie miedzianem psiknąć? Czy to dotyczy tylko tych co zimowały w gruncie?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola,
Ja posadziłam w tamtym roku wiele róż, i nie miałam pojęcia o miedzianie....jakoś poszło, ale warunek, jaki musi być spełniony, wedlug mojej wiedzy, to stan bezlistny.
Jeszcze wczoraj opryskałam....ale rzutem na taśmę... :wink:
Może być po prostu za późno na miedzian, gdy posadzisz. może teraz je pryśnij...
Ewa,
to zdecydowanie mniejsze masz straty niż ja...już się oswoiłam z myślą o tym, że wiele róż wystartuje od poziomu ziemi...trudno i żyje się dalej...
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”