Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Permakultura

Post »

edysqa - czy myślisz, że przez te kilkanaście lat zostały nasiona w plewach na strychu.
Nigdy w to nie uwierzę, co by myszy jadły?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jokaer ja wlasnie myślę że nie :-)
izma
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zostawię jedną "plamę " samego mniszka .Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?
izma
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

izma pisze:Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?
Nie zrozumiałam poprzednio. :oops: Podobno mniszek działa korzystnie na drzewa owocowe i dżdżownice. O warzywach nic nie znalazłam.
edysqa pisze:Bożenko, a jak myślisz czy mogłabym wysiac najpierw facelie i koniczyne i przykryć je sciółką, wzeszły by?
Planuję wysiewać facelię aby uzyskać z niej karmę dla kur i materiał do ściółkowania. Samej facelii nie zamierzam ściółkować. Koniczyny chyba też nie trzeba.
jokaer pisze:...co by myszy jadły?
A o tym aspekcie nie pomyślałam. :oops: I raz się nawet myszy przydały. :;230
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzisiaj wsadzilismy z Mężem dookoła warzywnika wierzbę wiciową. Ma służyć za żywopłot, podobno dobrze jest sadzić taką wierzbę. Wsadza się takie 20 cm kawałki wierzby, wciskajac w ziemię, tak by tylko 2-3 cm wystawały. W pierwszym roku nie lubią chwastów (później im nie przeszkają) wiec wysypałam na nie ściółkę z liści i trawy mam nadzieję że zagluszy chwasty :-)
Chciałabym jeszcze kilka brzózek wsadzić (koło domu) też są pozytywne dla ekosystemu :-)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BozenkaA pisze:Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
Brzoza również ogołaca glebę z wody,więc trzeba je sadzić z rozsądkiem
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wiem o tym dziewczyny :-) Ale dzięki że napisałyście o tym, może się komuś przyda.
My dzisiaj zrobiliśmy trochę przy grządkach na polu, oto efekty:

http://imageshack.us/a/img703/5774/cam00128x.jpg
http://imageshack.us/a/img405/3204/img2 ... a0000b.jpg
http://imageshack.us/a/img202/8485/img2 ... wa0001.jpg
http://imageshack.us/a/img202/7032/img2 ... wa0002.jpg

Jeszcze nie skończyliśmy, w środku i 4 dookoła to są grządki wzniesione "kompostowe", czyli na spodzie tektura, gałęzie, liście, organiczne resztki z kuchni, słoma, ziemia i na wierzchu na razie zaczęłam układać liście zgrabione jesienią.
Pomiędzy nimi ścieżki są niżej wykopane i dookoła planuję zwykłą wzniesioną grządkę, która powstanie tylko z ziemi z niżej umieszczonych ścieżek. Jest już jedna z tyłu, jutro mam nadzieję będą następne :-)

Jak widzicie z tylu jeszcze nic nie jest zrobione (mój jest ten kawałek pola zieleniejącego, jeszcze przed grządkami mam. Z tyłu chcemy miec drzewka i krzewy owocowe.
Myślicie że między nimi też coś posadzić?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

edysqa pisze:
Myślicie że między nimi też coś posadzić?
Między drzewkami?Jeśli tak,to niewiele jest roślin lubiących wegetację w sąsiedztwie,bo drzewka urosną i będą dawały cień
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Edysqa, kiedyś mieliśmy taki ogród, drzewka owocowe a między nimi krzewy owocowe. Dopóki drzewka były małe, można było sadzić między nimi warzywa i kwiaty. Teraz dodałabym jeszcze zioła. :wink:
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Na razie nie mam żadnego drzewka (brak kasy, wiec moze na jesień dopiero będą) będę myślała co miedzy nimi posadzić.

Skończylismy z Mężem wzniesione grządki, przysypalam je cale słomą, ale mysle czy będzie dobrze z tymi grzadkami bo mnie ciagle straszą sąsiedzi że będą mi wysychać bardzo.
Co myślicie na ten temat albo jakie macie doświadczenia?
Przecież po to się ściółkuje również żeby wilgoć zachować.
Myślę też cały czas jak zrobić nad grzadkami coś, żeby trzymało słomę, żeby wiatr jej nie zrzucał.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Sąsiedzi widzą teraz wał z ziemi,normalne iż myślą ,że będzie wysychał/wzniesienie,pełne słońce/,ale ściółka załatwi wszystko.Problem może się jedynie pojawić ,jeśli okaże się ,że teren jest wietrzny...słomę może zwiewać.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Na tamtym filmiku na You Tube, słomę przytrzymywała konstrukcja z kijków. Dlatego jakoś nie mam serca do wzniesionych grządek. Jeśli uda mi się zrobić wał z drewnem w środku, to posadzę na nim kukurydzę, fasolę i dyniowate. Może dynie, cukinie i kabaczki, przytrzymają słomę? :?
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bożenko, myślę wlasnie żeby zrobić podobną konstrukcje, zastanawiam się czy nie wbić po bokach grządek patyków do nich poprzywiazywać sznurek i zrobić tak jak tam na filmie na skos przez grzadkę. Ale dzisiaj u mnie pada więc siedzę w domu i mysle co i jak posadzić/posiać.
Wczoraj na płaskiej grzadce wysadzilam trochę ziemniaków a pomiędzy nimi szpinak i kalarepę.
Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Edysqa, kup dużą zamrażarkę i pozbieraj po rodzinie niewykorzystywane słoiki. Nie będzie Cię wtedy głowa bolała, że urosło za dużo. A zimą jak znalazł.

Obok ziemniaków wsiej jeszcze bób.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”