Permakultura cz.1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Permakultura
edysqa - czy myślisz, że przez te kilkanaście lat zostały nasiona w plewach na strychu.
Nigdy w to nie uwierzę, co by myszy jadły?
Nigdy w to nie uwierzę, co by myszy jadły?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
jokaer ja wlasnie myślę że nie 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 lut 2013, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zostawię jedną "plamę " samego mniszka .Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?
izma
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Nie zrozumiałam poprzednio.izma pisze:Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?

Planuję wysiewać facelię aby uzyskać z niej karmę dla kur i materiał do ściółkowania. Samej facelii nie zamierzam ściółkować. Koniczyny chyba też nie trzeba.edysqa pisze:Bożenko, a jak myślisz czy mogłabym wysiac najpierw facelie i koniczyne i przykryć je sciółką, wzeszły by?
A o tym aspekcie nie pomyślałam.jokaer pisze:...co by myszy jadły?

- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Dzisiaj wsadzilismy z Mężem dookoła warzywnika wierzbę wiciową. Ma służyć za żywopłot, podobno dobrze jest sadzić taką wierzbę. Wsadza się takie 20 cm kawałki wierzby, wciskajac w ziemię, tak by tylko 2-3 cm wystawały. W pierwszym roku nie lubią chwastów (później im nie przeszkają) wiec wysypałam na nie ściółkę z liści i trawy mam nadzieję że zagluszy chwasty 
Chciałabym jeszcze kilka brzózek wsadzić (koło domu) też są pozytywne dla ekosystemu

Chciałabym jeszcze kilka brzózek wsadzić (koło domu) też są pozytywne dla ekosystemu

- BozenkaA
- 1000p
Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brzoza również ogołaca glebę z wody,więc trzeba je sadzić z rozsądkiemBozenkaA pisze:Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Wiem o tym dziewczyny
Ale dzięki że napisałyście o tym, może się komuś przyda.
My dzisiaj zrobiliśmy trochę przy grządkach na polu, oto efekty:
http://imageshack.us/a/img703/5774/cam00128x.jpg
http://imageshack.us/a/img405/3204/img2 ... a0000b.jpg
http://imageshack.us/a/img202/8485/img2 ... wa0001.jpg
http://imageshack.us/a/img202/7032/img2 ... wa0002.jpg
Jeszcze nie skończyliśmy, w środku i 4 dookoła to są grządki wzniesione "kompostowe", czyli na spodzie tektura, gałęzie, liście, organiczne resztki z kuchni, słoma, ziemia i na wierzchu na razie zaczęłam układać liście zgrabione jesienią.
Pomiędzy nimi ścieżki są niżej wykopane i dookoła planuję zwykłą wzniesioną grządkę, która powstanie tylko z ziemi z niżej umieszczonych ścieżek. Jest już jedna z tyłu, jutro mam nadzieję będą następne
Jak widzicie z tylu jeszcze nic nie jest zrobione (mój jest ten kawałek pola zieleniejącego, jeszcze przed grządkami mam. Z tyłu chcemy miec drzewka i krzewy owocowe.
Myślicie że między nimi też coś posadzić?

My dzisiaj zrobiliśmy trochę przy grządkach na polu, oto efekty:
http://imageshack.us/a/img703/5774/cam00128x.jpg
http://imageshack.us/a/img405/3204/img2 ... a0000b.jpg
http://imageshack.us/a/img202/8485/img2 ... wa0001.jpg
http://imageshack.us/a/img202/7032/img2 ... wa0002.jpg
Jeszcze nie skończyliśmy, w środku i 4 dookoła to są grządki wzniesione "kompostowe", czyli na spodzie tektura, gałęzie, liście, organiczne resztki z kuchni, słoma, ziemia i na wierzchu na razie zaczęłam układać liście zgrabione jesienią.
Pomiędzy nimi ścieżki są niżej wykopane i dookoła planuję zwykłą wzniesioną grządkę, która powstanie tylko z ziemi z niżej umieszczonych ścieżek. Jest już jedna z tyłu, jutro mam nadzieję będą następne

Jak widzicie z tylu jeszcze nic nie jest zrobione (mój jest ten kawałek pola zieleniejącego, jeszcze przed grządkami mam. Z tyłu chcemy miec drzewka i krzewy owocowe.
- danutka66
- 500p
Między drzewkami?Jeśli tak,to niewiele jest roślin lubiących wegetację w sąsiedztwie,bo drzewka urosną i będą dawały cieńedysqa pisze:
- BozenkaA
- 1000p
Edysqa, kiedyś mieliśmy taki ogród, drzewka owocowe a między nimi krzewy owocowe. Dopóki drzewka były małe, można było sadzić między nimi warzywa i kwiaty. Teraz dodałabym jeszcze zioła. 

- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Na razie nie mam żadnego drzewka (brak kasy, wiec moze na jesień dopiero będą) będę myślała co miedzy nimi posadzić.
Skończylismy z Mężem wzniesione grządki, przysypalam je cale słomą, ale mysle czy będzie dobrze z tymi grzadkami bo mnie ciagle straszą sąsiedzi że będą mi wysychać bardzo.
Co myślicie na ten temat albo jakie macie doświadczenia?
Przecież po to się ściółkuje również żeby wilgoć zachować.
Myślę też cały czas jak zrobić nad grzadkami coś, żeby trzymało słomę, żeby wiatr jej nie zrzucał.
Skończylismy z Mężem wzniesione grządki, przysypalam je cale słomą, ale mysle czy będzie dobrze z tymi grzadkami bo mnie ciagle straszą sąsiedzi że będą mi wysychać bardzo.
Co myślicie na ten temat albo jakie macie doświadczenia?
Przecież po to się ściółkuje również żeby wilgoć zachować.
Myślę też cały czas jak zrobić nad grzadkami coś, żeby trzymało słomę, żeby wiatr jej nie zrzucał.
- danutka66
- 500p
Sąsiedzi widzą teraz wał z ziemi,normalne iż myślą ,że będzie wysychał/wzniesienie,pełne słońce/,ale ściółka załatwi wszystko.Problem może się jedynie pojawić ,jeśli okaże się ,że teren jest wietrzny...słomę może zwiewać.
- BozenkaA
- 1000p
Na tamtym filmiku na You Tube, słomę przytrzymywała konstrukcja z kijków. Dlatego jakoś nie mam serca do wzniesionych grządek. Jeśli uda mi się zrobić wał z drewnem w środku, to posadzę na nim kukurydzę, fasolę i dyniowate. Może dynie, cukinie i kabaczki, przytrzymają słomę? 

- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Bożenko, myślę wlasnie żeby zrobić podobną konstrukcje, zastanawiam się czy nie wbić po bokach grządek patyków do nich poprzywiazywać sznurek i zrobić tak jak tam na filmie na skos przez grzadkę. Ale dzisiaj u mnie pada więc siedzę w domu i mysle co i jak posadzić/posiać.
Wczoraj na płaskiej grzadce wysadzilam trochę ziemniaków a pomiędzy nimi szpinak i kalarepę.
Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
Wczoraj na płaskiej grzadce wysadzilam trochę ziemniaków a pomiędzy nimi szpinak i kalarepę.
Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
- BozenkaA
- 1000p
Edysqa, kup dużą zamrażarkę i pozbieraj po rodzinie niewykorzystywane słoiki. Nie będzie Cię wtedy głowa bolała, że urosło za dużo. A zimą jak znalazł.
Obok ziemniaków wsiej jeszcze bób.
Obok ziemniaków wsiej jeszcze bób.