Doniczkowce KaRo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Doniczkowce KaRo

Post »

Wiktorio witaj :wit
Obecnie moje priorytety roślinne się zmieniły raczej radykalnie ale sukulenty nadal mam i pewnie zawsze mieć będę tylko może ograniczę ich kolekcję.
Te co zdążyły urosnąć pewnie zostaną ,z mikrusami chyba muszę się pożegnać ale zdecyduję ostatecznie latem.
Och chciałabym móc mieć wszystkie jakie mam ale to niemożliwe... :(

Aptenie jak każdej zimy cierpią bez odpowiedniej ilości słońca i ciepła.
Ja mam zimne mieszkanie więc to dodatkowy mankament przy uprawie sukulentów.
Słońce się jednak już pokazało i ja zaobserwowałam różnicę w wyglądzie niektórych zimowanych kwiatów.

Aptenie wyglądają aktualnie tak

Coś z nich będzie ,przynajmniej mam taką nadzieję

A strelicja?! Ufff! :roll:
Brak mi słów.

Kasiu :wit zieloniutkie i zadowolone... ;:306
Wschodzi karczoch

Gumowe pnącze Lucynko zamierzałam przesadzić do większej doniczki ale ;:14
w doniczce jest malutka,malusieńka bryła korzeniowa,więc przesadziłam je ale do mniejszej doniczusi...
Może wtedy zmężnieje ten pęd?
Nie wiem co mysleć o tej roślinie :roll:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Piękne kwiatki ;:138

Karczoch jeżeli go przezimujesz to w następnym roku Ci będzie ślicznie kwitł. :tan Lepiej karczoch na jesieni wykop i przechowaj np w piwnicy bo w gruncie to nawet przykryty słabo zimuje. :wit
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tesiu,Kasiu,Henryku,Tomku dziękuję ;:180 :D

Dorotko :wit kupilam nasiona bo lubię się bawić w sianie :roll: lub kupiłam albo wysępiłam sadzonki.
Teraz otworzyłam wątek w sekcji Ogłoszeń bo muszę kupić sobie jeszcze kilka okazów ;:306 ;:224

No to kolejne piękne kwiatki przedstawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Dziękuję za odpowiedź ;:196 . Widzę, że aptenie przetrwały w doskonałej kondycji. Strelicja, wbrew Twoim wcześniejszym wpisom, też nie wygląda źle. Bardzo ładna roślinka ;:108 .
Ostatnie zdjęcia są dość mroczne - bardzo mi się podobają takie klimaty. Ten filodendron to szczepka, czy cała roślina tak artystycznie przedstawiona? A fikus? Piękny! To świeży nabytek, czy już zadomowiony? Sprawiłam sobie podobnego o nazwie 'Fantasy', ale nie udało mi się go utrzymać przy życiu. Tym bardziej trzymam kciuki za Twojego ;:215 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Rzeczywiście piękne. I pięknie, nietypowo pokazane. Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Pięknie pokazujesz nam swoje roślinki.
Fotki na czarnym tle bomba. ;:138
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mi się podobają liście tych dwóch kwiatków. ;:138

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Krysieńko..cudne osiągnięcia ;:138 i piękne roślinki...też kochasz nasionka wszelkie dziwne i ciekawe jak i ja.. ;:196
To pochwalę się..wyhodowałam Kaffir...malutki jest jeszcze..ale o dziwo..udało się.. :tan . Więc następny sukces odhaczony... :tan

a Strerlicja..oby cudnie zakwitła..karczocha jestem okropnie ciekawa...to z nasionka??? Wow ;:oj
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wiktorio większość moich kwiatów domowych to nowości. Całkiem niedawno zmieniły się znowu moje upodobania roślinne - zmieniły? :roll: Sama nie wiem, może poszerzyły się moje horyzonty ;:306
Teraz biegną w kierunku filodendronów i innych ozdobnych z liści.
Dzięki ;:180 naszym koleżankom forumowym mogłam nabyc u nich wiele nowych odmian,szczepek ale również ukorzenionych sadzonek.
Wszystkim serdecznie dziękuję przy tej okazji za możliwość poszerzenia mojej kolekcji.

Filodendron z powyższego zdjęcia to szczepka Philodendron pedatum -f.postrzępionego.
Te liście są tak piękne,niezwykłe, że nie mogłam nie zrobić im dokumentującego zdjęcia.
Widok tak pięnych roślin, zdrowych i doskonałych liści nakręca ,mnie jeszcze bardziej...
Obrazek

Philodendron Emerald King

Ficus benjamina Curly to nowość podarowana mi kilka dni temu... ;:196 i już powstała mini kolekcja bo mam ich już 5 odmian i nadzieję na kolejne. :D

Strelicja tej zimy straciła tylko jeden na szczęście, liść ale nadal jest w kondycji nie najlepszej,ma dziwnie pokarbowane,nie do końca rozwinięte liście i generalnie stoi w miejscu.
W maju 'wyrzucę ją" na powietrze.
Zakupiłam też nawóz specjalistyczny więc może ją ruszę z posad,rozbujam wreszcie?
Jeśli nawet nie chce wydać kwiatów to niechby chociaż miała dorodne i dużo liści...
W przeciwnym razie trzymanie takiego stracha na wróble mija się z celem

Henryku ;:180 dziękuję.
Bardzo mi miło,że nadal ciągle mnie odwiedzasz ale również,że mi kibicujesz,że nie wytykasz niedociągnięć i zmiany upodobań.

Piotrze :wit serdecznie witam i dziękuję za słowa zachwytu moimi umiejętnościami ...
eh chciałoby się lepiej, więcej... ale nie wszystko można. :wink:

Obrazek

Żelazne liście

Tomku jak zawsze na posterunku :wit
Dziękuję.

Obrazek
szeflera

Kasiu :wit ja też lubię roślinny hazart.
To oczekiwanie, to napięcie,tę niepewność,obawy i troskę by się udało...
i wielki zawód jak nic nie wyjdzie
Tak mam z ostatnimi wysiewami wiosennymi
Wiem już na bank,że stracilam nasiona Albicji - nie wzeszły,widzę,że kawa nie zachowuje się tak jak powinna,
a inne jakie posiałam wystawiają moją cierpliwośc na ogromną próbę.
Jeszcze nie mieszam w ziemi ale ledwie się powstrzymuję :roll: ;:224

Karczoch posialam kilka dni temu,kilkanaście nasion - i co ?
Wzeszło to co widać...
Próbuję z nim od kilku lat bo jest dekoracyjny sam w sobie ale jak zakwitnie to ho..ho.ho...
Koniecznie muszę go wykopać jesienią i przechować w piwnicy bo zimy bywają u mnie zdradliwe ostatnio.

Aż musiałam wesprzeć się google by dowiedzieć się co to wyhodowałaś Kasiu. ;:138
To będzie coś niezwykłego,bo liście tej tajskiej limonki Kaffir są piękne a reszta równie obiecująca.
Lubię cytrusy ale od czasu jak straciłam ponad 2 m krzew cytryny jakoś opuścił mnie sentyment do cytrusów.
Nadal sadzę pestki,nadal mam wschody ale nie mam szczęścia-serca do ich właściwego prowadzenia.
Kalamodyna jakoś się trzymała w minionym roku, nawet miała 2 zawiązki owoców ale jesienią,na zimowej kwaterze czyli w mojej sypialni :;230 zrzuciła je i już.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniałe zieloności! Dla mnie bomba!! ;:oj
nie wytykasz niedociągnięć i zmiany upodobań
ABSOLUTNIE nie! Co to ja jakiś (za przeproszeniem) wytykacz jestem? ;:306

Każdy hoduje co chce i co lubi. A że gusta się zmieniają...
Zresztą ja również nie tylko cierniste rośliny lubię - wbrew pozorom też posiadam mnóstwo innych, również te nie będące sukulentami. No, może nie wszystkie je pokazuję... :roll: :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karczoch posialam kilka dni temu,kilkanaście nasion - i co ?
Wzeszło to co widać...
Próbuję z nim od kilku lat bo jest dekoracyjny sam w sobie ale jak zakwitnie to ho..ho.ho...
Koniecznie muszę go wykopać jesienią i przechować w piwnicy bo zimy bywają u mnie zdradliwe ostatnio.

Karczocha nie miałem tylko karda(bardzo z nim spokrewniony) i on też mi nie równo kiełkował np jedne już dawno wykiełkowały a inne dopiero zaczynały więc nadzieja jeszcze jest. Jeśli chodzi o dekoracyjność to osobiście bardziej wole kard bo ma duże liście i ładnie kwitnie,pachnie.Mam 2 kardy w szklarni pod stołem i jeden już sporo urósł a drugi chyba trochę zmarzł :( ale ma listki tylko klapnięte dam mu szansę może od nowa odbije. Karczochy/kardy na jesieni się wykupuje i przechowuje w piwnicy,szklarniach pod stołami. W gruncie bardzo ciężko je przezimować nawet porządnie je zabezpieczając. Parę lat temu miałem 6 kardów w gruncie porządnie je przykryłem i tylko 1 przezimował i to ledwo ledwo.

Szeflera pięknie się prezentuje ładnie wyglądają jej listki spryskane wodą. ;:333

Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Myślę że każdego upodobania roślinne z czasem ewoluują, zwłaszcza gdy ciągle poznajemy nowe roślinki i odkrywamy ich piękno ;:108
Ja lubię różnorodne rośliny, ale chyba najbardziej kalatee ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Philodendron Emerald King - śliiiiczne listki !!!! ;:138
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Moja mandarynka ma mnóstwo paków..ale nie łudzę się,że one się utrzymaja wszystkie.. Cytryna zaczyna kwitnąć..miała 3 wielkie paki..jeden opadł..aż sie popłakałam.. ;:223 oby te dwa pozostały..i rozkwitły ...są tez maleńkie jeszcze ale to długo czekania..a te to sa imponujące..byłabym przeszczęśliwa gdyby zakwitły w pełni i zaowocowały.. :tan ..Kalamondyna..puszcza nowe listki...i jak na razie posiada jeden owocek..juz pewno nawet dojrzały...ale skoro wisi to niech wisi..bo ładnie wyglada...
Kaffir ciekawy..prawda?..Do tego można go uzywać w konsumpcji.. ;:138
Gdyby tak Noni jeszcze wylazło..ech....marzenia... ;:173
Mam duzo posiane..ale sama wiesz jak to jest z tymi kupowanymi nasionami..drogie, mało dają i czesto stare..ale kto nie próbuje nie będzie miał nic...ja tam to uwielbiam...i to napięcie, nadzieja.....potem najczęściej kopanie co się stało że nie wyłazi... ;:306 i rozczarowanie..ale jak już cos się wychyli na powierzchnię..to ..brak słów..znasz to uczucie więc rozumiesz.. :heja
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Krysiu co do Ciebie zajrzę to pojawia się nowe chciejstwo ;:oj
Ale to chyba dobrze bo dzięki temu poznajemy tyle nowych i pięknych roślin ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”