Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu :wit Witam ;:196
Środek na robale kupiłam - wpadnij do mnie i zobacz czy ten i przy okazji powiedz jak go rozrobić i czy mogę spryskać nim kwiatki ;:180
Pozdrawiam ;:168 i z góry dziękuję .
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Witam :wit Troszkę Tutaj Poszperałam Ja Też Lubie Zioła Miętka do Picia w Zimie Suszona w Sezonie Świeża Choć Obecnie i na Parapecie Króluje Miętka w Doniczce Wiosną Zbieram Majowe Mlecze i Robię Jak Pszczółka ;:197 Miodek Będę Zaglądać Jak Tylko Czas Pozwoli
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przemo1669 - Przemku to masz pecha. Jestem ciekawa co to za odmiana trzciny bo nigdy nie spotkałam takiej. Zawsze w środku były puste.
Swoja trzcinę cięłam sekatorem i te grubsze ( ponad 1 cm średnica) troszkę z brzegu pękały, zaczęłam ciąć z lekkim skosem i pomogło.

perdii - Gosiu ja najpierw sama zaczęłam robić patyczki z wykałaczek owijając czubek watą i jak zrobiłam pierwszy to mnie olśniło,że mogę użyć gotowych z łazienki ... Są wygodnie - łatwo zmienić im kolor na taki jak potrzeba i nasączyć środkiem owadobójczym. Koleżanka już zrobiła i efekty są .

ewunia7 - Ewciu fuksje dość wcześnie się budzą więc i Twoje powinny mieć zielone oczka.
Moje przechowywane w ciemnej i zimnej ( ok 6 - 8 st C) piwnicy zaczęły sie budzić w połowie marca ale to też zależy od odmiany bo Pegasus dopiero teraz ruszyła.
Łatwo je zasuszyć bo niewiele się podlewa aby z lekka utrzymać wilgotność podłoża więc zdarza się. Ja 3 lata temu tak uśmierciłam wszystkie swoje ale to dlatego,że leżałam dość długo w szpitalu a i po powrocie nie było mi w głowie chodzić do piwnicy.
Aby mieć pewność stanu wilgotności podłoża w kwiatach uprawianych tradycyjnie to w każdej doniczce mam włożony patyczek drewniany - taki do szaszłyków i nauczyłam się oceniać wilgotność gleby po wyjęciu z ziemi. Od tamtej pory nie zasuszyłam ani nie zalałam.

iwona0042 - Iwonko też mam dwie magelanki i jedną domową.
Nawet jak byś zajrzała to i tak nic nie stwierdzisz bo ich wegetacja dość późno rusza
Musimy być cierpliwe.

takasobie - Miłko juz dopisałam i jeśli nie będzie jakiegoś kataklizmu to już je masz ;:168
A tak przy okazji dopisując zauważyłam,że mam zapisane 2 odmiany dalii dla Ciebie -White Star i Barbary Noble - czy to pomyłka z mojej strony czy tak ma być.
Wiesz,że calutką zimę ani razu nie zaglądałam do kłaczy ... w dużych pojemnikach zasypane trocinami wymieszanymi z substratem kokosowym dla uszczelnienia ... trach ruszać ;:306

ElleBelle - Elżbietko wiem i pamiętam jak pisałaś u siebie. Współczuje ale na tym nie koniec bo mogę pomóc i jeśli podobają Ci się moje odmiany bo ja już nie latam za nowościami - zaczęłam bazować na swych starych sprawdzonych.
Każdej wiosny przerzedzam swoje fuksje bo byłyby za gęste, poza tym kształtując przycinam pędy i stąd zawsze trochę sadzonek jest.

TerDob - Tereniu sadzonki zielone bez względu na to jak cięte ( z piętką czy bez) ważne aby miały 2 pary liści w 99 % ukorzeniają się w wodzie ale zdrewniałe butwieją i lądują w koszu.
Byłam u Ciebie tam na pytanie odpowiedziałam bo była pilna sprawa. Widziałam jak ostro zadziałałaś - środek pozostawiony na powierzchni nadal działa więc jak te ziemi się wylegną to sukcesywnie powinny padać po kontakcie ze środkiem. Powoli pozbędziesz się świństwa.
Latem posmaruj pędzelkiem ramy okienne i nie będziesz mieć much a w foliowcu od środka popryskaj folię - zero owadów. Oczywiście po 4 tygodniach trzeba powtórzyć i uważaj na rośliny !!!

gosiaczek12a11 - Witaj kolejna Gosiu w moim wątku
Chyba Małgosie mnie lubią i wiedzą,że mam sentyment do tego imienia - mojej starszej córce tak dałam na imię.
Ja też tęsknię za miodkiem z mniszka, pokrzywą majową i wieloma rarytaskami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Krysiu
Dzisiaj w końcu dostałam Ascyp 10WP, ale nieźle się za nim nabiegałam
Jutro robię miksturę, patyczki i działam
Te paskudy (ziemiórki) sporo szkód mi wyrządziły
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu masz rację ziemiórki robią okropne spustoszenie w roślinkach szczególnie siewkach .Też mam z nimi kłopot ,wiec muszę poszukać też tego środka .Warto zaglądać Krysiu do Ciebie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, fuksje jak malowane :!: Aż ślinka cieknie na ich widok :wink: Mi pozostały też tylko stare odmiany, zaprawione w boju dwa starsze krzaczki. Pozostałe stopniowo wykruszały się właśnie zimą.
Dziś jadąc autobusem, widziałem grubą trzcinę w sąsiedniej wsi. Chyba się wybiorę i dołączę do tego, co już przygotowałem.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:167 dziękuje za podpowiedź ;:196 Robale załatwione :pogon ( a rośliny zobaczymy ??????????) :;230
Szkoda że nie wiedziałam że zdrewniałe patyczki fuksji się nie ukorzeniają - przywożąc myślałam że będą lepsze i teraz patrzę a tam nic się nie ukorzeniło ;:185
Teraz będę mądrzejsza ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewunia7 - Ewciu Wczoraj Tereska już stosowała TerDob
i zero podfruwajek ale one mają kolejne wylęgi więc to troszkę potrwa.
Butelki od mleka i kartoniki ( mleko 2%) ma żółte spore nakrętki i można dać kilka kropel i ustawić na początek aby inwazja ziemiórek szybciej poszła w niebyt.
Niby o ziemiórkach nic w instrukcji nie napisali ale działa.
Ascyp 10 WP jest przeznaczony do zwalczania owadów biegających (prusaków, karaluchów, pluskiew, mrówek, mrówek faraona, rybików cukrowych) oraz latających (much, komarów, moli) w pomieszczeniach mieszkalnych, sklepach, restauracjach, piekarniach, fabrykach, oborach, rzeźniach, mleczarniach, pomieszczeniach dla zwierząt, magazynach, młynach spichlerzach, składach, tytoniu i innych obiektach gdzie stosowanie środków ochrony zdrowia publicznego jest wymagane.

JAKUCH - Jadziu o tej porze gdy na parapetach gęsto od roslin , zamgławianie itd to dla nich raj :;230
Całe wieki tego paskudztwa nie znałam ale i do mnie trafiły jako komplet z kwiatem z kwiaciarni...
Walczyłam długo zanim trafiłam na Ascyp ale wtedy to nawet wyjmowałam doniczki z kwiatami z osłonek, myłam osłonki i w środku spryskałam je. Ziemiórki te młode bez skrzydeł wychodzą też dołem i chodzą po osłonkach. Środek świetnie zadziałał i widac było te maleńkie padnięte robale.
Po 2 seriach wszystko umyłam i od tamtej pory zaden nowy kwiat nie trafia do parapetowej menażerii tylko idzie do obserwacji.

JacekP - Jacek święta prawda - nie wszystko co nowe i tak bardzo kusi sprawdza się . Ja nie mam czasu na pieszczoty z takimi wydelikaconymi odmianami.
Wolę jak Ty starsze, tym bardziej,że często rosną u mnie w gruncie w różnych warunkach.

TerDob - Teresko cieszy mnie,że mogłam pomóc.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dzięki Krysiu! Ja mam problemy z ziemiórkami w biurze. Jakby były w doniczkach, to pikuś, ale małpy potrafią latać mi nad klawiaturą. I wtedy zastanawiam się, czy już się nie rozkładam, że muchy do mnie ciągną :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko!....wpadam przywitac się i pozdrowić słonecznie! ;:180
Wieczorkiem do ciebie zaglądnę. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witaj Krysiu ;:196 Zapisałam sobie nazwy preparatów na wszelki wypadek. Ten preparat Ascyp 10 WP tez stosujesz mocząc patyczki do uszu ?
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witam .wczoraj troszkę poszalałam w ogródku przycięłam wierzby ,pięciornika marcinki ,wszystkie jeszcze jakaś szałwia jednoroczna sie znalazła więc też ,posadziłam roślinki od Podstolca .Dziś jak się uda to wysadxę kostrzęwy i róże ale pogoda się psuje a już było tak wiosennie teraz deszcz,
Fuksje cudne ;:215 .Moja połówka nie narzeka czasem głowa kręci ,że mam za mało zajęcia dom.praca i trójka dzieci to mi się kwiatków chce .Pyta kiedy ja to wszystko obrobię :;230
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, robiłaś już coś na działce? Mam na myśli odkrywanie. U mnie jest bardzo mokro ale nie to, że się nie da wejść, tylko że udeptuje się gleba a jakoś jestem na tym punkcie bardzo wrażliwa.Pomagam sobie dwoma deskami tam gdzie muszę koniecznie wejść. Krysiu, pamiętasz gdzie posiałaś miłki? Nie grzeb tam dopóki się nie ujawnią.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06

Post »

Krysiu ja ciąłem jak Bożenka. Pod pewnym kątem, ale delikatniejsze i tak pękały :( ja już czekam, aż pierwsze pszczółki nadlecą, akurat ul dałem na starej wiśni pięknie kwitnącej. Co roku ma pełno owoców,więc sobie nie wyobrażam ile w tym roku ich będzie ;:oj
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

A ja kukam maniakalnie na prognozy ? w końcu trzeba wiedzieć, kiedy można sadzić cebulaki czy siać nasiona. No i wreszcie nie mam już powodów do narzekań. Cebulaki posadziłem tydzień temu, a za nasiona biorę się dziś. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”