Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie - wielkie marcowanie :)

Post »

Jasiu (mrinwestor)! Czerwony oczar podobał mi się najbardziej właśnie z uwagi na kontrast, jaki będzie tworzył z białym śniegiem. Ale jak na ten rok za śnieg bardzo dziękuję :wink:
Maryniu (marpa)! Oczar i mnie oczarował :D A dziś z bezimiennych róż kupiłam lidlowską białą na pniu. Pomyslałam, że mam odpowiednią donicę i miejsce w garażu, by ją przechować. AgaNet miała z tego źródła taką cudną, że...
Romku (romix)! Wiosna u mnie była raptem jeden dzień. A ta kalamondynka to świeży zakup. Żadna moja zasługa w owocowaniu. Cieszę się jednak, że skłoniła Cię od odwiedzin u mnie!
Annes77! Obi też mam daleko, ale raz w roku jadę tam specjalnie. Takie bajerki jak konewka strasznie mi się podobają. Powoli i takie rzeczy kupuję do mojego ogrodu.
Małgosiu (małgocha1960)! Już wiesz, czy sie różnią amerykańkie widły od tych zwykłych. Podobno znacznie łatwiej się nimi kopie w ogródkach, szczególnie kamienistych. Czyli takich jak u mnie...
Aniu (anias1)! ;:196
Małgosiu (Margo2)! Oby przez te zakupy zima zrozumiała, że na nią już czas!
Aniu (mamafrania)! Jakby to pomogło mogę biegać z tymi widłami od rana do wieczora :;230
Elu (Elizabetka)! Oby tak się stało. Już nie mogę się doczekać wiosenki!
Ilonko (ilona2715)! Jak kwitnie coś tak energetycznymi kolorami to aż człowiekowi cieplej, weselej, lżej...
Iwonko (zielonajagoda)! Marysiu (Maska)! Miłko (takasobie)! Mam grabie i to nie jedne z tej formy i są doskonałe. Dlatego zdecydowałam się na widły także z tej firmy. Może mam szczęście do dobrych egzemplarzy? Oby...
Bogusiu (bwoj54)! Koniecznie kup sobie oczar. Swój kupiłam kilka tygodni temu i jestem nim oczarowana. O tej porze roku każdy kolor w ogrodzie jest na wagę złota. Moje pelasie mają się dobrze i ładnie rosną po przepikowaniu!
Danusiu (mm-complex)! Oj poprawiłam sobie humor. Poza tym każdy sezon zaczynam od wizyty w OBI i ogrodowych zakupów. W zeszym roku kupiłam tam mój pierwszy clematis Polish Spirit i odpowiednią podporę do niego. Jestem z nich bardzo zadowolona!
Justynko (justyna_gl)! Nie myśl, że nie marzę o oranżerii, czy ogrodzie zimowym. I myślę, że kiedyś coś takiego zbuduje. Zbudowałam dom, to co to dla mnie... I będę tam spędzać każdą chwilę na emeryturze. Uczyć wnuki zamiłowania do wszystkiego, co żywe. Czytać w słonku. Rozmarzyłam się...
Aguś (aage)! Z tym guru to chyba przesadziłaś :;230 I mnie się nie udaje. Ale jestem uparta jak oślisko, więc się nie poddaje. Nigdy w życiu!
Ilonko (iwsz)! Jestem już zadowolona. Co prawda temperatura nie sprzyja pracom w ogródku, a i jeszcze w 100% nie uporządkowałam narzędzi na wieszaku, ale już mogę powiedzieć, że to strzał w '10'. Lubię mieć porządek (by nie powiedzieć wręcz, że jestem pedantką), a taki wieszak znacznie ułatwia utrzymanie ładu. Jak się zrobi ciepło pomyje moje narzędzia i będę całą szczęśliwa.
Lucy! Staram się, ale przyznam, że np. koleusy zupełnie mi się nie udały. Ale czy wszystko musi się udawać?
Grażynko (kogra)! Liczę na lewkonie, bo zawsze mi się podobały. Żeby tylko słonko się pojawiło i pomogło zasiewom. Zajmowanie się siewkami i doniczkowcami pozwala mi utrzymać nastrój na poziomie niesprawiającym przykrości innym. Nie lubię narzekać. Nie przepadam nad lamentem innych. A teraz trudno się dziwić takim zachowaniom jak wiosna się ociąga, a i słonka tak mało. Ile tak mozna w zimnie i śniegu?
Aniu (wielkakulka)! To oczywiście nie wszystko. Nie tylko nie pokazałam wszystkiego, by nie przynudzać, ale także posiałam dodatkowo fioletowe proso, przypołudniki i żeniszki.
Kasiu (kania)! Aksamitki warto mieć swoje. Nie są drogie, ale są niezwykle łatwe do siania, więc czemu nie... W tym roku oprócz zwyczajnych, posiałam aksamitkę wzniosłą: pomarańczową i białą. Chwalę sobie moje pomieszczenie gospodarcze. Sadzonki rosną tam świetnie. Dziś jeszcze pokaże moje "domowe" hosty, to sama się przekonasz.
Teresko! Dziękuję ;:196 I czekam na relację z zasiewów. Choć widziałam, że kobea już u Ciebie rośnie... Oczar jest śliczny i bardzo się cieszę, że go kupiłam, choć tani to nie był.
Karolino (namezja)! Witam Cię u mnie :wit Każdy gość cieszy, a szczególnie nowy. Nie wszystko, co posiałam mi się udało. Ale papryka owszem. Na razie nie jest wielka, ale wykiełkowała niemal w 100% i żadna swieka mi nie padła. Ale niestety nie pamiętam, jaka to była odmiana...
Przemku! Kurcze, lobelia jest faktycznie niezwykle delikatna. Choć ta niebieska mniej niż różowa. Aż strach podlewać! Zobaczymy co z niej będzie.
Bogno (Bogulenka)! Cieszę się, że u mnie zagościłaś :tan Grządki warzywne urządziłam w zeszłym roku. Miałam tam rzodkiewkę, cebulę dymkę, koper, bazylię i lubczyk. Miałam także swoje dynie. Tyle, co na bieżące potrzeby. Jesienią posadziłam tam truskawki, ale planuje zrobić kolejne grządki. W tym posadzić paprykę i pomidory, fasolkę oraz cukinię. Może w przyszłym roku "dorobię się" jakiegoś małego foliaczka. Niestety wszystkiego na raz się nie da.
Kubasiu! Góralki, a przynajmniej jedna, w tym roku zasiała fioletowe proso ;:306
Regino (regina_janusz)! Fajnie, że Ci się u mnie spodobało. Mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądać!
Jadziu (e-babciu)! Skoro mam miejsce i chęci, to czemu nie spróbować mieć swoje sadzoneczki? Nie umiem usiedzieć w miejscu.
Sławku (slanka-flora)! Mnie też zajęło zanim znalazłam taki oczar, jak chciałam. Wydaje mi się, że czewień na tle śniegu będzie wyglądał wyjątkowo efektownie. Niestety śnieg pokrzyżował moje plany i mój nadal jest w donicy. Ale z tego, co widzę, wcale mu to nie przeszkadza.
Kasiu (labka1)! Aż tak dobrze nie jest, by wszystko chciało mi rosnąć. Jak każdemu i mnie zdarzają się wpadki. Takie koleuski ;:224 Nie dość, że trzy na krzyż to do tego mikre...
Agatko (Franceska)! Mój piesio nie tyka się roślin. O ile ich nie podleje :;230 to rącznik i Okuś wzajemnie sobie nie zagrażają. A dziecko mam duże. Jeśli się przy tym okaże, że rączniki odstraszą nornice, będę cała szczęśliwa.
Morango! Jeśli chodzi o kloniki, to trzymam Cię za słowo ;:215 Żeby tylko trochę słonka chwyciły...
Iwonko (zielonajagoda)! Faktycznie dbam o moje siewki. Doglądam je rano i wieczorem. Doświetlam.
I w ten sposób odciągam swoją uwagę od tego, co za oknem. Ale prawdziwe słonko dobrze by im zrobiło.
Izo! Staram się nie tyle przechytrzyć wiosnę, co nieco ją zawstydzić...
Iwonko (iwona0042)! Musimy wierzyć, że już niedługo :uszy
Igo (iga23)! Już za parę dni ogrody parapetowe staną się démodé :;230
Ewo (gajowa)! Miejsca to ja mam dość, ale tak bardzo chciałabym, by moje sadzonki poczuły powiew wiatru, promienie słoneczne etc.
Grażynko (Grazka226)! Dziękuję ;:168
Marzenko (Sosenki4)! Każda siewka i każda roślina cieszy. Nie trzeba wiele do szczęścia. A w tak dużym ogrodzie, jak Twój, miejsca na oczar i to nie jeden jest dość.
Mileno (Mandragora)! Moje ranniki też nie wygladają rewelacyjnie, ale mam nadzieję, że nic im nie będzie. Okuś - wilk już nie wyje, ale imię zostało.
Marylu (mmaryla)! W tym roku planuje znacznie powiększyć rabaty, więc potrzebuję sporo roślin. Poza tym przedłużająca się zima sprzyja takim eksperymentom. Muszę się pochwalić. Będę miała swojego skrętnika Hototogisu :tan
Krysiu (Ignis05)! Czy ja wiem z tą ręką do wysiewów... Po przepikowaniu faktycznie roślinki ruszają, więc może się uda :lol:
Dorotko (Keetee)! Milky Way bardzo mi się podoba. Gratuluję!
Dario (D-M)! Może i Twoje lobelia ruszy? Z tego co widzę moja niebieska ostatnio ostro nabiera masy ;:215
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu-młoda jestes więc jak masz ochotę to rób ,ja już nie zawsze mam siły,ale ochote zawsze :heja :heja ,będę Cie podglądac :;230 :;230

-- 6 kwi 2013, o 16:22 --

Aniu-młoda jestes więc jak masz ochotę to rób ,ja już nie zawsze mam siły,ale ochote zawsze :heja :heja ,będę Cie podglądac :;230 :;230
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Sweety-Aniu aleś się poodpisywała. ;:173
Moja papryczka też ładnie wzeszła. Przepikowałam i zaczęły się problemy. Pochwaliłam się swoim "sukcesem" :;230 , w którymś wątku i mówią, że przelałam. teraz z tym uważam, ale te już "zmęczone" chyba się nie uratują. Wysiałam nową partię. Przy tak rozkręcającej się wiośnie chyba nie za późno.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kasiu (labka1)! Nie narzekam :uszy
Jadziu (e-babcia)! Ależ proszę ;:196
Karolinko (namezja)! Jak się ma takie zaległości, to potem trzeba się napracować :;230 Ten tydzień spędzaliśmy rodzinnie, więc nie miałam za wiele czasu na forum. Poza tym zaplanowałam kilka robótek - już ogrodowych :wink: Nie wszystko się udało, ale zawsze coś. Jeśli chodzi o podlewanie siewek, trzeba strasznie uważać. Głównie robię to za pomocą zraszacza. Teraz jak podrosły wlewam wodę na podstawkę wielodoniczki. To mam nadzieję, że to zapobieży ich przelaniu. Teraz tylko wystarczy nie przesuszyć :;230

A teraz czas zdjęcia :uszy

Pamiętacie zakupy w OBI. Osłonka wisząca została wykonana i jest już także miejsce na jej powieszenie.

Obrazek

Obrazek

A wieszak na narzędzia ogrodnicze już spełnia swą rolę. Jeszcze tylko mała reorganizacja i pucowanie narzędzi po zimie.

Obrazek

Mieliśmy ułożyć ścieżkę a la robaczek_Poznań, ale skończyło się na przywiezieniu kamienia. Cóż, śnieg pokrzyżował nam i te plany :(

Obrazek

Przyszły róże z niemieckich szkółek od Gosi - Deidre

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie było wyjścia i na razie trafiły do donic. Stoją w garażu, gdzie temperatura nie przekracza 8 stopni.

Obrazek

Do nich dołączyła biała, lidlowska na pniu. W zeszłym roku AgaNet miała taką piękną, że i ja w tym roku się na nią skusiłam. Oby była tak samo piękna...

Obrazek

Ponieważ zdarzało się, że Okuś wybierał wolność, zabezpieczyliśmy ogrodzenie i dzięki temu z wielką radością biega po podwórku bez niebezpieczeństwa, że da dyla ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwalicie moje pomieszczenie gospodarcze i chyba macie rację. Sadzonki mają się tam doskonale:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To oczywiście tylko niektóre... Dziś jeszcze dołączą do nich:

Obrazek

Obrazek

i białe liatry z B. W którymś z wątków przeczytałam bowiem, że dobrze jest je "podpędzić".

A do domowych dołączyła kolejna odmiana fittonii od M.

Obrazek
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Oj będzie piękny różany ogród.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

;:63 ;:63 ;:333 O ho ho! Ależ zakupy!
Zawieszka jest przeurocza!
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Strasznie jestem ciekawa nowej ścieżki ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu dzięki za obszerną relację jak przygotowujesz się do wiosny ;:108
Super różyczki dostałaś,już siedzą w wiaderkach ...dobrze masz z tym pomieszczeniem gospodarczym ;:108
Piesio przecudny i biały jak śnieg:) Pogiglaj go od mojej Gabi ;:108
Miałam pytać o hostę tą białą...co to za odmiana? Jeszcze takiej nie widziałam ;:224
I jeszcze jedno pytanie kwiatek domowy też mnie zainteresował...podasz nazwę?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, no tak z różami nie ma jak inaczej teraz postąpić. Ja także za parę dni mam otrzymać przesyłkę. Tylko jakoś donic mam mało. Muszę się jutro zaopatrzyć i w donice, i w ziemię. ;:108 No i też u mnie biedulki powędrują na razie do garażu.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Wszystko co pokazałaś piekne ,a kamienia zwyczajnie zazdroszczę
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu to Ty masz ogród już w pełni rosnący ,ale na to trzeba jednak miejsca .
Masz rację papryka jest bezproblemowa ,ja kierując się tym że w tamtym roku
wzeszła mi na kompostowniku bo tak wyrzucałam odpadki to w tym roku
ziarenka ze zjedzonej papryki wsiałam i mam :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty naprawdę masz wiosnę w domu.
Wszystko wygląda jakby rosło juz w ogrodzie ;:oj
Moja begonia nie daje znaku życia, chociaż wydawało mi się, że ma się dobrze kiedy ją sadziłam.
Nie wiem, czy grzebać w doniczce, czy jeszcze poczekać?
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ale zakupy!!! Wisząca osłonka wyszła super! Przy okazji zauważyłam, że mam taki sam wieszak - kwietnik z ptaszkiem. Fajne są takie gadżety. Liatry i hosty też kupiłam w B. Ciekawe kiedy uda nam się wysadzić je do ziemi... Widzę, że super rosną Ci begonie. Moje kupione w tym roku ledwo co.
A jak Twoje kanny - z tego co pamiętam wysiewałaś i zimowałałaś też ubiegłoroczne?

Czy wysiałaś już kapustę ozdobną - moje siewki całkiem już spore coś padły :(
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale zaszalałaś na każdym polu,zakupowym i w ilości zdjęć.Doceniam zdjęcia artystyczne z grabiami :;230
chyba już zacierasz ręce :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”