U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Boguniu kochana, mieszkanie w Czystolandii nie wszystkich czegokolwiek nauczyło.
Moja kuzynka przez jakiś czas mieszkała u pewnego Polaka, znajomego jeszcze z czasów panieńskich.
Oj, napatrzyłam się na zwyczaje mieszkańców blokowisk. Czego w tych śmieciach nie było?
U nas dużo wody w rzekach upłynie, nim ludziska zrozumieją, że to dla ich własnego dobra ta cała eko...
Tutaj, na forach ogrodowych jakoś łatwo ludziska przyswajają sobie różnego rodzaju nowinki związane
z poprawą struktury gleby - żeby tak było ze wszystkimi.
A ten sposób na szybkie kompostowanie jest szczególnie dla nas super, bo wiemy, ile czasu potrzeba na dobre
przerobienie odpadów z naszej kuchni. Ten przyspieszacz stosuję po raz pierwszy, ale z pewnością na
stuprocentowe powodzenie. Kiedy człowiek rozglądnie się wokół siebie, to przecież gołym okiem widać, ile
śmieci produkujemy ;:202 Wielką ulgą dla wysypisk będzie samodzielne zagospodarowanie odpadów
organicznych, których każda rodzina produkuje najwięcej. To dość poważna sprawa, skoro Opole zamierza
założyć totalną kontrolę nad tymi odpadami. Polska będzie płacić ogromne kary za niestosowanie się do
wymogów unijnych. A wymóg jest jasny: nakaz zmniejszenia odpadów w stosunku do roku 1995 o połowę ;:202

I nie ma zmiłuj ;:145 Ale to wina rządzących: niewiele słyszałam z mediów o alternatywnych sposobach radzenia
sobie w domu z nadmiarem tzw. "śmieci". I ludzie także w niewielkim stopniu są uświadamiani o wymiernych skutkach
lub korzyściach z zastosowania się. Chyba prawie każdy mieszkaniec domków jedno czy dwurodzinnych ma ogródek
i komposter. Ale większość ludzi mieszka raczej w blokach, więc muszą mieć sporą motywację, by wykrzesać z siebie
chęć do działania "ponadobowiązkowego". Czytałaś Boguniu ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=5546
Sporo o korzyściach z zastosowania EM-ów jest tu, na naszym forum. Zamiast chemii efektywne mikroorganizmy :tan
Pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Jeszcze dla upamiętnienia szaleństwa zakupów i "wzeszłych" roślinek:
Irysy syberyjskie i szałwia błyszcząca (?)
Obrazek Obrazek

dynia hokkaido, wschodzący rącznik i "niepamiętamcotamjeszcze" :oops:

Obrazek Obrazek

Z Kauflandu dwie hortensje i azalki
Obrazek

A na szalkę do ziemi poszły dwa komplety roślin z Lidla:
te 3 duże cebule to śniadek wiechowaty biały, w pierwszym rzędzie 5 cebulek gladioli ciemnoróżowej (podobno),
14 cebulek frezji żółtych oraz kwiaty, z nazwą których pierwszy raz się zetknęłam: zefirant różowy
Obrazek

Mam nadzieję, że wyrośnie, co zapowiedziano i obrazki przedstawiały.

Wczoraj w Castoramie niespodzianka: śliwa wiśniowa ;:138
Kupiłam jeszcze wierzbę IWĘ i Hakuro - ale zdjęć nie chce mi się dzisiaj robić, musiałabym iść na werandę i
odpowiednio ustawić ;:185 No i dwadzieścia sadzonek ligustru. Wreszcie. Będzie żywopłot ;:138

Więcej nie pamiętam.

Ściągnęłam sobie program GardenPuzzle, muszę popracować z nim, bo nie mam jeszcze żadnej koncepcji:
niby tyle atutów, inni by już widzieli, jak je wykorzystać; a ja ciemna masa nadal nie mam pojęcia, co z tym zrobić.
Mam na oku odzyskaną kostkę brukową: co ja mam z nią zrobić i jak ją wykorzystać? ;:219 .
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Osterku no no no kochana rzeczywiście szał zakupowy ja ostatnio byłam w castoramie po płotki na odgrodzenie i stałam przed drzewkami a dokładnie kupiłaś ta samą wierzbę co my wierzbę IWĘ i Hakuro Ty masz gdzie trzymać my natomiast nie i kierownik ogrodowego powiedział że spokojnie będą jeszcze drzewka ;:108

Hortensje tez śliczne,ale gdzie ty widziałaś ten LIGUSTR MI nie wpadł w oczyska ;:124 szkoda że wczoraj padłaś pozdrawiam rodzinkę ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki Colli ;:138 Te zasadzone mieczyki to Twoje ;:224 :tan
Ligustr był dokładnie z drugiej strony ścieżki przy drzewkach w skrzyni metalowej. Był tam
jeszcze buk i podobno wcześniej berberysy Thunberga, ale już się nie załapałam ;:185
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

OSterku powiadasz że mieczyki moje ;:180 wiem że ich nie lubisz tzn dlatego że wymagają podpórek akurat u mnie nie będzie z tym problema mam zamiar powsadzać je po długości płotu od sąsiadki ok 2o szt. ;:108 5 szt. już posiadam u ciebie ;:173 Mogłam przeoczyć ligustr bo byłam zajęta wybieraniem płotu pozdrowionka.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Całe przedpołudnie przeleżałam z migreną i wysokim ciśnieniem.
Colli , a\mnie mieczyki urzekają swoim kwieciem, są cudowne.
Ale muszę liczyć się ze stanem faktycznym: ciągłe przeciągi u mnie
nie sprzyjają ich pożądanej postawie "erectus" ;:306
Zapomniałam spytać: widziałaś w Castoramie cebulki różnych kolorów gladioli po 6 gr za szt?

edit: po 65 gr ;:306
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

Tak widziałam mieczyki tzn cebuleczki miały już spore kiełki ;:oj wrócę tam bo nie opłaca mi się zamawiać na allegrooo.
Współczuje bólu głowy migrena to coś okropnego mam nadzieje ze teraz będzie coraz lepiej.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ojojoj, wysiewy, zasiewy, zakupy ;:215 , tylko wiosny nie widać za oknem ;:185
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

oj, tak Iwonko, piękną mamy zime tej wiosny :evil:

Na przekór tej paskudnej aurze kupujemy co w ręce wpadnie ;:224
Dziś dokupiłam 40 krzewów buku. Zostaną posadzone na granicy pola mojego sąsiada zza miedzy jako
ewentualna osłona przed chemią laną na jego pszenicę a moim "polnym" ogródeczkiem".

Nie ma fotek, bo zostały w bagażniku ;:124
Ale za to wzięłam z sobą do domciu dziś w Netto kupione te ślicznotki: 2 lilie i dalia
Obrazek

No i jeszcze jedno:
niektóre Forumki dały znać, że w Lidlu pokazały się podpórki do róż bądź powojników po 25 złociszków.
Potrzebuję na razie trzech, wyszłoby sporo; 75 złotych polskich ;:185
A w Netto spotkałam coś takiego: i to na razie musi wystarczyć. Za 7 z groszami sztuka ;:138
Obrazek Obrazek

A w Kauflandzie po 2,99 takie miseczki do przyspieszenia kiełkowania cebulek tej
zimowej wiosny oraz w tej samej cenie wiadereczka na wodę "odchlorowaną":
Obrazek Obrazek

Co z tego, że to do mikroweli?

Wcześniej, nie pamiętam gdzie, kupiłam kolorystycznie dobrane kwiatuszki: w bieli, różu i żółci;
lilie, gladiole, dalie anemony i frezje ;:215 :tan
Obrazek Obrazek

Obrazek
No i widok ogólny cebulek i innych przygotowanych do sadzenia w doniczusie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To wprawdzie z prawie własnego nasienia wyhodowane, ale moment wykorzystał, wredne rude :evil: ;:oj
Obrazek Obrazek

Więcej występków nie pamiętam i żadnego nie żałuję... ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

Oster znajome te pudełeczka za jedyne 2,99 :;230 i rudy się schował :uszy ale masz kwiatów ;:333
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

No, Colli, przecież wiesz, że te piękności wysokie w różnych kolorkach to twe, no nie?
Żadnej gladioli, nigdy w życiu ;:185
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p

Post »

Tak Oster wiem że mieczyki moje może przekażesz mi je wcześniej to sobie posadzę razem z moimi bo ty to chyba już nie masz gdzie wsadzać :;230 Ale pogodynka u nas fajna zero śniegu który by padał tylko słonko i słonko ;:3 Ostereku nie zniechęcaj mnie do mieczyków ;:14
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i gdzie ja mam netto, w pobliżu muszę do netto i to szybko :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

No, i znów zapomniałam: zrobiłam drugą w życiu wizualizację. Zaczyna
mi się coś pomału wykluwać. Oto ona.

Obrazek

Oczywiście jeszcze popróbuję.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Oluniu,, jak nie zapomnę ;:124 , to w sobotę Ci podrzucę.
iwona0042 pisze:No i gdzie ja mam netto, w pobliżu muszę do netto i to szybko :wit
Iwonko, no, nie wiem ;:219 , ja wzięłam trzy, zostały jeszcze dwa ostatnie... ale to było we wtorek ;:224 ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”