Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Marysiu U mnie dziś tylko -5,1*C , od wczoraj pochmurno.
Dorotko Szybkiej wiosny życzę :D
Ewa Na sadzie to nie tylko głowę chce urwać, aż dziw, że te drzewka i wanny dalej tam stoją :wink:
Romku Dziś pozdejmowałem wiadra i agrowłókniny nałożone na drzewka na ostatnie duże mrozy. Chochołów jeszcze bym nie rozbierał, z pogodą wszystko jest obecnie możliwe...poza tym chochoły pozamarzały więc są póki co nie do ruszenia. Może przez święta rozmarzną alb o podczas świąt to wtedy już chyba będzie można zdejmować.
Posiałem dziś astry peoniowe Janina i funkie (jeszcze z nasion ich nie miałem) a wzeszły nasturcje i nagietki. Jak lodowiec puści to nagietki pójdą na zewnątrz.
Pozdrawiam - Michał czekający na wiosnę :wink:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michale :wit ...masz jakieś optymistyczne wieści pogodowe?
Ja raz posiałam w gruncie nagietki i już przez kilka lat mam ich mnóstwo. Mam nadzieję ,że tę zimę tez przetrwały. Kupiłam odmianę Flame Dancer unikalna o dwukolorowych płatkach z czerwonymi obrzeżami ./ przytaczam opis na opakowaniu/
Prześlę Ci trochę nasion. OK Pozdrawiam!
P.S. Michałku....usuń później to zdjęcie

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu wiadomości pogodowe niestety coraz gorsze...ocieplenie cały czas się oddala, kwiecień zapowiada się bardzo zimny :( Nagietki też od kilku lat same się wysiewają, ale w tym roku chcę mieć je wcześniej , więc wsiałem do doniczek. Poproszę o nasionka Twoich nagietków. Zdjęcia nie mogę usunąć gdyż może je usunąć tylko wstawiający...ale jeśli Ci nie przeszkadza to go nie usuwaj :D
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michale... Zima króluje nadal... Chyba jej dobrze u nas... Tylko nam z nią to już nie specjalnie... Coś mi tam już rośnie posiane, więc troszkę wiosny mam w domu...
Pozdrowienia zostawiam... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale!
...bardzo martwi mnie ta prognoza. ;:145
....OK wyślę nasionka...
Dzisiaj wysieję też część do skrzyneczki ...będą wcześniejsze sadzonki ..
Na opakowaniu wyglądają te nagietki jak suchołuski / znasz takie kwiaty na suszki/..?
Pozdrawiam ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko Co Ci już powschodziło?
Bogusiu znam te kwiatki, u nas mówią na nie suski :D Właśnie sprawdziłem prognozy ale nie będę pisać co z nich wynika. Po prostu lepiej kupić trawnik z rolki i rozłożyć sobie w domu, ręce opadają :(
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wpisuję się z życzeniami świątecznymi ;:196
Dotarłam do 25str i już mi głowa pęcznieje od informacji. Twój wątek to skarbnica wiedzy o drzewach, sadzie i roślinach w ogóle. Twoje łany ostróżek to moje marzenie przy starym domu po pradziadkach. Posiałam nasionka, ale do takich łanów to daleka droga przede mną.
Sad też tworzysz z pasją ;:180 . Mnie marzy się i odkąd mieszkam w siedlisku, zaraz 8lat to sadzę co roku nowe drzewko owocowe. Cóż z tego jak mam słabą ziemię (klasa 6a,b) i susze u mnie panują latem. Musiałabym nawadnianie chyba w sadzie mieć. Co roku tracę jakieś drzewko, ale odkupuję i dokupuję nowe. Wczoraj czereśnię kupiłam czerwoną. Kupuję w marketach i może dlatego mam takie straty?
Stary prawdziwy kosztel rośnie jako jedyna pozostałość po sadzie wujka (brata babci), śliwy, grusze, ba nawet wiśnie wymarły. mam tylko mnóstwo siewek wiśniowych u siebie. Powiedz czy wiśnie się tnie? Może coś z tych dzików bym jeszcze zrobiła?
Na początku pokazywałeś firletkę (taka krwisto czerwona w biskupi kolor), sieje Ci się, czy przy pieleniu zostawiłbyś mi kilka siewek? No i może o ostróżki bym się też uśmiechnęła ;:196 ;:196 ;:196 ?
To na tyle, bo więcej nie dam rady wchłonąć. Zostawię sobie lekturę Twoje wątku na święta.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Witaj Michale,
Wpisuję się i ja u Ciebie, zachwycona - jakby inaczej - kotami i ogrodem ;:215 .
I oczywiście zainteresowana szczepieniem koszteli, mam nieśmiałą nadzieję na łopatologiczny poradnik w tym zakresie :wink:
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko!
Bardzo mi miło, że tak mówisz o moim wątku ;:168
U mnie też nie wszystkie drzewka się udają, myślę, że to głównie sprawa szczepienia, tzn od tego kto szczepi. Swoje kupuję na lokalnym targ, mam jednego upatrzonego sprzedawcę, i 95% od niego się przyjmuje, natomiast od innych nie. Twoje drzewka, ze wzgledu na słabą klasę gleby polecałbym nawozić, niestety czasem trzeba bo inaczej nie urosną. Najlepiej obornikiem zwierzęcym albo gnojówkami z chwastów. Z supermarketu to nawet bym nie patrzył żeby drzewka kupować, nie wiadomo ile tam już leżały, możliwe, że już suche sprzedają (a widziałem już takie sytuacje). Wiśnie tniemy w lipcu/sierpniu po zbiorach. Co do dzikich wiśni to mogą mieć dobre owoce tylko zwykle są bardzo malutkie, najlepiej zostaw jedną albo 2 a resztę usuń żeby się bardziej nie rozrastały. Jak śnieg zniknie to poszukam firletki, podejrzewam, że gdzieś się wysiała, ostróżkę też wyślę :D A mogłabyś poczekać na wysyłkę do połowy kwietnia? Dyniom to nie zaszkodzi bo i tak się je sieje w maju a do tego czasu przejrzałabyś mój ogródek i może coś jeszcze sobie wybierzesz a ja bym Ci wszystko hurtem wysłał? Pozdrawiam serdecznie :wit
Ewelina Witam Cię serdecznie :wit
Jeśli tylko będę mógł bardzo chętnie pomogę, sam się będę uczyć szczepienia koszteli bo w zeszłym roku nie wyszło - szczepiłem na Glosterze i jakiejś zimowej jabłonce, widywałem wcześniej takie cuda że na jednym drzewie było kilka odmian, niestety u mnie nie wyszło. W tym roku zamierzam szczepić na podkładkach. Dziękuję ;:168
Sylwio Dziękuję za śliczne życzenia ;:168

Chciałbym życzyć wszystkim Ogrodowym Forumowiczom Wesołych Śnieżnych Świąt Wielkanocnych, Wielkanocnego wielkiego bałwana, Śnieżnego Lejka, Zdrówka, Szczęścia i żeby po Świętach ta zima poszła w pierony ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale dziękuję za życzenia i Tobie również zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych. ;:168
A po świętach obudzimy się w wiosennej aurze, nie przyjmuję do wiadomości prognoz, które u mnie zamieściłeś ;:185
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Michale
Dziękuję za życzenia ;:168
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za życzenia ;:168
Dorciu Bardzo się cieszę, że jesteś ;:138
Dziś po raz kolejny tej wiosny mnie zasypało,wczoraj sypało, jutro też i w środę powtórka z dzisiaj, mam jakieś 20 cm śniegu w miejscach gdzie jest go najmniej, a w zaspie wzdłuż sadu to z 60-70 cm leży.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale ...witam świątecznie ...
Oj napadało przez noc znowu tego białego...niesamowite...i pada nadal...
Nie chce się juz nawet mówić o tej pogodzie...Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale niestety Twoje prognozy się sprawdzają :oops: Czuję jakiś bezsens, nawet rozsad nie chce mi się doglądać, a powinnam pomidory przepikować. Czy masz już podkładki? bo myślę że patyczki mogłabym Ci wysłać po świętach (i nasiona) a irysy jak śniegi zejdą.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romek Dziękuję :D
Ewcia Gajowa Ja Tobie też :wink:
Bogusiu W nocy dosypało i rano było 30 cm, teraz topnieje ale niewiele...
Marysiu Niestety nie mam dobrych prognoz :( Mam to samo co Ty, nawet już nie myślę, że kiedyś wiosna przyjdzie...po prostu tak jest i tak musi być. Podkładek jeszcze nie mam, Pacynka miała mi kupić w Krk ale pewnie teraz nie mogą ich wykopać bo gleba zamarzła. Marysiu kiedy wysłać Ci zrazy koszteli? Czy po zaszczepieniu będziesz miała gdzie wsadzić drzewka? U mnie ziemia zamarznięta więc i tak nie da rady. Jeśli wyślesz mi zrazy teraz to i tak trafią do wiaderka z wilgotnym piaskiem, może w przeciągu 2 tygodni co nieco ziemi rozmarznie to wtedy bym zaszczepił i wsadził...podobno op 10.4.2013 ma być cieplej :roll: I proszę pamiętaj o tasiemkach ;:168
Krysiu u mnie też przybyło. To jest bardzo dziwne ale tej zimy najwyższą pokrywę śnieżną mam 1 kwietnia ;:oj ;:oj
Zdjęcia na Lany poniedziałek i zarazem Pryma Aprylis
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Sępik ani myśli na dwór wychodzić, woli swoje pudełko przy grzejniku. Koty też już straciły nadzieję na ciepło, grzecznie siedzą w domu i obserwują śnieg przez okno
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”