Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

tez sie wahalam ale jak sie na ta "Piotrkowa"(Rejden napatrzylam i jej sliczne liscie ,^postanowilam sobie kupic.poki co nic z tego ;:306
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Dobry interes, ;:215 ładne te storczki ;:215
Pogratulować zakupów. ;:333 ;:138
:wit
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

stefanek pisze:;:172
Wełnowce są trudne do zwalczenia, nieraz trzeba 3-4 oprysków lub podlań wykonać .
;:222
Hmm.. no widzisz a moja sprzedająca twierdzi, ze wełnowce są bardzo łatwe w usunięciu. Ba! Ona się ich pozbyła opłukując roślinę wodą.. no ciekawe.. i za to, ze sprzedawca nawalił ja dostałam negatywny komentarz ;:306
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Powinnas powiedziec o jaka osobe chodzi.Ludzie maja prawo tu wiedziec kto jest nieuczciwy i od kogo nie nalezy kupowac
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny storczyk nieśmiało otwiera swoje pączki :)

Obrazek Obrazek

na dwóch dolnych płatkach w pobliżu warżki storczyk ma różowe plamki, dostrzegłam to przypadkiem, zawsze myślałam, że jest cały biały :) Nie mogę się doczekać kiedy rozkwitnie w pełni, ma dwa długie rozgałęzienia z czego jedno się jeszcze rozgałęzia, dwa krótsze rozgałęzienia i jeden nowy pęd z dwoma rozgałęzieniami.. Będzie piękny widok :)

Urzeka mnie jego warżka, na zdjęciach może tego nie widać, ale jest dość duża w stosunku do rozmiaru kwiatu i taka pstrokata :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Ja bym nie powiedziala ze on paczki niesmialo rozwija :D .przeciwnie ,jest piekny i warzka rowniez.to ten ktory masz w domku czy w KrK?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w domku :) Dopiero dwa pączki rozwinął, więc trochę poczekam na kwitnienie w pełni, zwłaszcza, ze dwa mniejsze rozgałęzienia, nawet nie mają jeszcze zawiązków pączków ;) No ale czas przecież mam :D

W Krakowie tez mam białego, ale tamten ma trochę inne kwiaty, są większe.. No i pączki dopiero się zawiązują także za jakiś miesiąc może się będę cieszyć dwoma białaskami :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Wiesz ,kiedys sie zastanawialam jak by to bylo miec kolekcje z samych bialych falkow ,każdy z inna warzka ,to tez musialoby pieknie wygladac ,tyle mamy teraz bialych hybryd roznorakich :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak... Mi się bardzo podobają białe z czerwonymi warżkami albo z pomarańczowymi.. no ale żadnego takowego nie mam ;)

Zapomniałam wspomnieć o tym, że chyba kolejny storczyk poczuł wiosnę. Uparciuch skończył kwitnienie prawie rok temu i tak sobie przedłużał tylko korzenie od tego czasu i wypuszczał listki. Teraz zauważyłam, że coś się tam wykluwa :)

Obrazek

O dziwo pęd nie wychodzi listek wyżej (od poprzedniego pędu) lecz dwa listki wyżej, zdziwiło mnie to. No ale na korzonek to chyba nie wygląda? Storczyk jest z lekka przykurzony ;:131 to dlatego, że pozostawione są one same sobie w pokoju, do którego nikt nie zagląda :D No oprócz mnie na czas moczenia, czyli nie częściej jak raz na 2/3 tygodnie :D

Mam dwa storczyki żółte z czerwonawymi warżkami i akurat żaden z nich nie podjął jeszcze kwitnienia, jako jedyne.. wszystkie inne albo kwitną na nowych albo na starych pędach. Jednego z tych żółtków przesadzałam do większej doniczki, więc pewnie teraz będzie szedł w korzenie ;:14 dlatego tym bardziej cieszy mnie, że w tym drugim coś drgnęło :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

No widzisz ,u Ciebie tez wiosne poczuly :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Niezwykle urokliwy ten biały a i zdjęcia makro ekstra ;:333
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Actus to chyba te kilka słonecznych dni, dało taki pozytywny rezultat :)

Arkadius 121 dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;) Co prawda mój aparat nie ma funkcji makro, także takie zbliżenie, jest wszystkim na co go stać ;:306 ale jakoś się dogadujemy :)

Wiecie co, nie rozumiem tych D. phalaenopsis. Pseudobulwa, która wypuściła 3 cm łodygę zasusza listki, został je jeden zielony i teraz dostrzegłam, ze druga pseudobulwa, ta która od dawna jest łysa też puszcza pęd ;:306 Czy u nich tak to wygląda, ze muszą "wyłysieć" aby puścić pęd? Śmiesznie to będzie wyglądać.. Liczyłam tylko na to, ze ze starych pseudobulw może doczekam się keiki chociaż ale nie myślałam o tym, ze one jeszcze mi dadzą kwiaty ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Aniu w tej chwili trudno jeszcze wyczuć, trzeba jeszcze trochę odczekać ;:65 ;:3
Przy takim słoneczku niedługo się wszystko wyjaśni ;:333
:wit ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stefanek masz na myśli tego żółtego falka? Ja jednak myślę, ze to pęd, korzonek tam pomiędzy liśćmi mi jakoś nie pasuje.. no ale tak też może się zdarzyć tfu tfu :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomimo iż za oknem tego nie widać, zbliża się wiosna. Storczyki czują to swoimi nosami :D Mój maleńki Phal. Violacea var. Sumatra powolutku wydłuża swoje 4 małe korzonki i wypuszcza maciupki listek z czego się przeogromnie cieszę :D Jeszcze jest za mały by dało się go uwiecznić na zdjęciu, ale jak podrośnie to na pewno się pochwalę ;)

Brzoskwinka (ta której czerniała łodyga i oklapły listki) ma się zdecydowanie lepiej - dźwignęła listki w górę :D

Malutkiej Vandzi żółkną dwa listki u samego dołu, nie wiem czym to jest spowodowane. Czy możliwe, ze za wysoko ją moczyłam i tak się buntuje? Czytałam, że Vandy są bardzo wrażliwe na wodę, która dostaję się między liście, ale czy objawia się to ich żółknięciem? A może to normalne i zrzucają one co jakiś czas dolne listki jak Phalaenopsis? Tylko jeśli tak będzie, to kiedy ona urośnie jak na miejsce nowego zgubi jeden stary? ;:306

No i jeden ze storczyków otworzył pierwszego pączusia :) Przypomina mi on Filipka od 3velyna też jest taki żyłkowany na fioletowo z przebłyskami żółtego, który na zdjęciu wyszedł jak czysty biały.

Obrazek Obrazek Obrazek

Wesołych Świąt i smacznego jajka! :D

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”