Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
tez sie wahalam ale jak sie na ta "Piotrkowa"(Rejden napatrzylam i jej sliczne liscie ,^postanowilam sobie kupic.poki co nic z tego 

Dobry interes,

Pogratulować zakupów.

Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm.. no widzisz a moja sprzedająca twierdzi, ze wełnowce są bardzo łatwe w usunięciu. Ba! Ona się ich pozbyła opłukując roślinę wodą.. no ciekawe.. i za to, ze sprzedawca nawalił ja dostałam negatywny komentarzstefanek pisze:![]()
Wełnowce są trudne do zwalczenia, nieraz trzeba 3-4 oprysków lub podlań wykonać .
![]()

Powinnas powiedziec o jaka osobe chodzi.Ludzie maja prawo tu wiedziec kto jest nieuczciwy i od kogo nie nalezy kupowac
- Dufin
Kolejny storczyk nieśmiało otwiera swoje pączki 

na dwóch dolnych płatkach w pobliżu warżki storczyk ma różowe plamki, dostrzegłam to przypadkiem, zawsze myślałam, że jest cały biały
Nie mogę się doczekać kiedy rozkwitnie w pełni, ma dwa długie rozgałęzienia z czego jedno się jeszcze rozgałęzia, dwa krótsze rozgałęzienia i jeden nowy pęd z dwoma rozgałęzieniami.. Będzie piękny widok 
Urzeka mnie jego warżka, na zdjęciach może tego nie widać, ale jest dość duża w stosunku do rozmiaru kwiatu i taka pstrokata

na dwóch dolnych płatkach w pobliżu warżki storczyk ma różowe plamki, dostrzegłam to przypadkiem, zawsze myślałam, że jest cały biały

Urzeka mnie jego warżka, na zdjęciach może tego nie widać, ale jest dość duża w stosunku do rozmiaru kwiatu i taka pstrokata

Ja bym nie powiedziala ze on paczki niesmialo rozwija
.przeciwnie ,jest piekny i warzka rowniez.to ten ktory masz w domku czy w KrK?

- Dufin
w domku
Dopiero dwa pączki rozwinął, więc trochę poczekam na kwitnienie w pełni, zwłaszcza, ze dwa mniejsze rozgałęzienia, nawet nie mają jeszcze zawiązków pączków ;) No ale czas przecież mam 
W Krakowie tez mam białego, ale tamten ma trochę inne kwiaty, są większe.. No i pączki dopiero się zawiązują także za jakiś miesiąc może się będę cieszyć dwoma białaskami

W Krakowie tez mam białego, ale tamten ma trochę inne kwiaty, są większe.. No i pączki dopiero się zawiązują także za jakiś miesiąc może się będę cieszyć dwoma białaskami

Wiesz ,kiedys sie zastanawialam jak by to bylo miec kolekcje z samych bialych falkow ,każdy z inna warzka ,to tez musialoby pieknie wygladac ,tyle mamy teraz bialych hybryd roznorakich 

- Dufin
Oj tak... Mi się bardzo podobają białe z czerwonymi warżkami albo z pomarańczowymi.. no ale żadnego takowego nie mam ;)
Zapomniałam wspomnieć o tym, że chyba kolejny storczyk poczuł wiosnę. Uparciuch skończył kwitnienie prawie rok temu i tak sobie przedłużał tylko korzenie od tego czasu i wypuszczał listki. Teraz zauważyłam, że coś się tam wykluwa

O dziwo pęd nie wychodzi listek wyżej (od poprzedniego pędu) lecz dwa listki wyżej, zdziwiło mnie to. No ale na korzonek to chyba nie wygląda? Storczyk jest z lekka przykurzony
to dlatego, że pozostawione są one same sobie w pokoju, do którego nikt nie zagląda
No oprócz mnie na czas moczenia, czyli nie częściej jak raz na 2/3 tygodnie 
Mam dwa storczyki żółte z czerwonawymi warżkami i akurat żaden z nich nie podjął jeszcze kwitnienia, jako jedyne.. wszystkie inne albo kwitną na nowych albo na starych pędach. Jednego z tych żółtków przesadzałam do większej doniczki, więc pewnie teraz będzie szedł w korzenie
dlatego tym bardziej cieszy mnie, że w tym drugim coś drgnęło 
Zapomniałam wspomnieć o tym, że chyba kolejny storczyk poczuł wiosnę. Uparciuch skończył kwitnienie prawie rok temu i tak sobie przedłużał tylko korzenie od tego czasu i wypuszczał listki. Teraz zauważyłam, że coś się tam wykluwa

O dziwo pęd nie wychodzi listek wyżej (od poprzedniego pędu) lecz dwa listki wyżej, zdziwiło mnie to. No ale na korzonek to chyba nie wygląda? Storczyk jest z lekka przykurzony

Mam dwa storczyki żółte z czerwonawymi warżkami i akurat żaden z nich nie podjął jeszcze kwitnienia, jako jedyne.. wszystkie inne albo kwitną na nowych albo na starych pędach. Jednego z tych żółtków przesadzałam do większej doniczki, więc pewnie teraz będzie szedł w korzenie

No widzisz ,u Ciebie tez wiosne poczuly 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niezwykle urokliwy ten biały a i zdjęcia makro ekstra
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Dufin
Actus to chyba te kilka słonecznych dni, dało taki pozytywny rezultat 
Arkadius 121 dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;) Co prawda mój aparat nie ma funkcji makro, także takie zbliżenie, jest wszystkim na co go stać
ale jakoś się dogadujemy 
Wiecie co, nie rozumiem tych D. phalaenopsis. Pseudobulwa, która wypuściła 3 cm łodygę zasusza listki, został je jeden zielony i teraz dostrzegłam, ze druga pseudobulwa, ta która od dawna jest łysa też puszcza pęd
Czy u nich tak to wygląda, ze muszą "wyłysieć" aby puścić pęd? Śmiesznie to będzie wyglądać.. Liczyłam tylko na to, ze ze starych pseudobulw może doczekam się keiki chociaż ale nie myślałam o tym, ze one jeszcze mi dadzą kwiaty 

Arkadius 121 dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;) Co prawda mój aparat nie ma funkcji makro, także takie zbliżenie, jest wszystkim na co go stać

Wiecie co, nie rozumiem tych D. phalaenopsis. Pseudobulwa, która wypuściła 3 cm łodygę zasusza listki, został je jeden zielony i teraz dostrzegłam, ze druga pseudobulwa, ta która od dawna jest łysa też puszcza pęd

Aniu w tej chwili trudno jeszcze wyczuć, trzeba jeszcze trochę odczekać

Przy takim słoneczku niedługo się wszystko wyjaśni

Pozdrawiam Stefanek
- Dufin
stefanek masz na myśli tego żółtego falka? Ja jednak myślę, ze to pęd, korzonek tam pomiędzy liśćmi mi jakoś nie pasuje.. no ale tak też może się zdarzyć tfu tfu 

- Dufin
Pomimo iż za oknem tego nie widać, zbliża się wiosna. Storczyki czują to swoimi nosami
Mój maleńki Phal. Violacea var. Sumatra powolutku wydłuża swoje 4 małe korzonki i wypuszcza maciupki listek z czego się przeogromnie cieszę
Jeszcze jest za mały by dało się go uwiecznić na zdjęciu, ale jak podrośnie to na pewno się pochwalę ;)
Brzoskwinka (ta której czerniała łodyga i oklapły listki) ma się zdecydowanie lepiej - dźwignęła listki w górę
Malutkiej Vandzi żółkną dwa listki u samego dołu, nie wiem czym to jest spowodowane. Czy możliwe, ze za wysoko ją moczyłam i tak się buntuje? Czytałam, że Vandy są bardzo wrażliwe na wodę, która dostaję się między liście, ale czy objawia się to ich żółknięciem? A może to normalne i zrzucają one co jakiś czas dolne listki jak Phalaenopsis? Tylko jeśli tak będzie, to kiedy ona urośnie jak na miejsce nowego zgubi jeden stary?
No i jeden ze storczyków otworzył pierwszego pączusia
Przypomina mi on Filipka od 3velyna też jest taki żyłkowany na fioletowo z przebłyskami żółtego, który na zdjęciu wyszedł jak czysty biały.

Wesołych Świąt i smacznego jajka!

Brzoskwinka (ta której czerniała łodyga i oklapły listki) ma się zdecydowanie lepiej - dźwignęła listki w górę

Malutkiej Vandzi żółkną dwa listki u samego dołu, nie wiem czym to jest spowodowane. Czy możliwe, ze za wysoko ją moczyłam i tak się buntuje? Czytałam, że Vandy są bardzo wrażliwe na wodę, która dostaję się między liście, ale czy objawia się to ich żółknięciem? A może to normalne i zrzucają one co jakiś czas dolne listki jak Phalaenopsis? Tylko jeśli tak będzie, to kiedy ona urośnie jak na miejsce nowego zgubi jeden stary?

No i jeden ze storczyków otworzył pierwszego pączusia

Wesołych Świąt i smacznego jajka!