Mój kwiecisty zakątek cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek cz.5

Post »

Tadziu zbieraj nasionka ze swojego akantu ja jestem chętna. Ja mam w ogródku akant ale ma inne liście, kwiat jest w formie klosa lila-róż, ładnie się rozsiewa , mam nadzieję że przetrwa zimę , jest dobrze okryty śniegiem.
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Tadziu,czy twój akant ma na końcach liści takie kolce,bo ja wyrwałam sobie małą sadzonkę z ogrodu b jak byliśmy latem.Posadziłam u siebie,roślina rosła bardzo intensywnie,ma bardzo powcinane dość szerokie liście,zupełnie podobne do akantu.

Pozdrawiam Ania
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przezimowanie akanta...... ;:224 ......gratulacje.
Jak zakwitnie to będzie ekstra widok. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tadziu, mam jeszcze jeden pomysł na towarzystwo do liliowców. Liatry! Własnie dzisiaj zakupiłam i będę sadzić wzdłuż szpalerku liliowcowego, oprócz cynii. Co o tym myślisz?
Tylko nie wiem, czy najpierw posazić cebuleczki do doniczki, czy poczekać i od razu do gruntu?
jusbar39
50p
50p
Od: 20 paź 2012, o 09:47

Post »

TADEK ,a morze na pzrechowanie trytoni też masz taki wiadrowo -piwniczny patent ....tak tylko pytam bo jak mi w tym roku wygnije to chyba się zapłaczę ....zawsze sobie mówię że mniej egzotyki kobieto sadź w tym ogrodzie to się nie będziesz przejmować ,ale jak to zrobić jak egzotyka najbardziej CIĄGNIE ....Justyś
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Jolu , będę zbierał z obu , oby zakwitły. Ten ''zwykły miał nasiona, ale jak chciałem zebrać , już nic nie było. ;:oj ;:oj Teraz już wiem , jak zebrać ;:333 Jak na razie nie masz powodu do obaw co do żywotności akanta. Może nie będzie już nieszczęść. ;:108
Aniu , długolistny ma podobne liście tylko o wiele bardziej miękkie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Akant
Bardzo okazała roślina. :uszy
Pozdrówka :D
Graziu , nie chcę zapeszać , chciałbym bardzo by zakwitł. Kwitnący akant to nieczęsty widok . Nie tylko ja mam tę roślinę i przy odrobinie szczęścia nie tylko u mnie można będzie to zobaczyć. ;:333
Wandziu , widzę , że nadal nie odpuszczasz i szukasz urozmaicenia w szpalerze liliowców. Co dwie głowy to nie jedna i szybciej można coś wymyśleć. Tylko że moja fantazja nieco uśpiona . ;:202 Za to Twój pomysł moim skromnym zdaniem dobry. Tylko z jednym zastrzeżeniem. Do niezbyt rozrośniętych liliowców pomysł doskonały. Przy dorodnych i wysokich może już mniej trafny. Ale to tylko moje odczucie . :uszy
Myślę , że lepiej do gruntu . Po co masz się męczyć , chyba , że już rośnie , nie ma wyjścia. ;:185
Kiedyś można było kupić tylko malutkie bulwki , od kilku lat pojawiły się wielkie, po 6-7 pędów z kwiatami wyrasta z nich. Teraz kupiłem odmianę w intensywnym różowym kolorze, miałem wcześniej róż , ale blady.
Justyś lubisz kłopoty , jak ja :wink: :D Już nie wiem po raz który kupiłem trytomy. Teraz 4 odmiany , wielkie sadzonki. Nie mam patentu , może wiadro też było by dobre. Ma duże korzenie.
Te od mrozu i wilgoci giną. Może na wzniesieniu posadzić i szuwarem przykryć. ;:131 Podobne liście , zatrzymują zimno i woda po nich spływa.
Wszyscy wiedzą ile na minusie :?: :?: Krótka gadka , Szczecin -10* i czym dalej na wchód tym zimniej ;:333
Miłej nocki ;:168
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tadziu trochę optymizmu u mnie teraz jest - 10 i mam nadzieję, że na tym kreska się zatrzyma ;:306
Co do akanty to nawet jeśli dorosła roślina wymarznie to nawet z kawałeczka korzenia wypuści młodą sadzonkę, gorzej jest z tym łaciatym, poprzedniej zimy padł, najlepiej jest go na zimę przenosić do chłodnego pomieszczenia ;:108
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu , mój ten ''zwykły'' jak zmarzł , nic nie wyrosło. A ten łaciaty w piwnicy stoi. ;:333 ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tadziu,mam doła ogromnego,nie pomagaja zdjęcia wspominkowe,bo dołują jeszcze bardziej.U mnie -13 za oknem,czapy śniegu ,zima w pełni.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu , jak u mnie i w całej Polsce. Odrobinę cieplej tylko w okolicach Szczecina. Nic tylko napić się , ale nie wypada , święta blisko. ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj,Tadziu-sąsiedzie :wit
U mnie mróz był siarczysty,teraz mam -4,ale słonko już świeci,też mam taka nadzieje ,że to ostanie mrozy ;:131 ;:134 Dziwnie tak z palmami iść a tu wszędzie biało,jeszcze tak nie pamiętam ;:131.wiosna jakaś amnezje ma i o nas zapomniała ;:161 ;:161
miłej niedzieli palmowej ;:3
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tadziu,powiem ci,ze z zalaną pałą moze człowiekowi byłoby weselej na duszy. :;230
Wyszła mi szkarłatka z twoich nasionek,tylko ,zebym jej teraz nie zmarnowała.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Kochani jeszcze ze trzy tygodnie i będzie git :!: :!: ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit A w moje urodziny to już na pewno (12 Lipca) ;:306 ;:306 ;:306
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Tadziu widze ,że Akanta masz w doniczce , mój zimuje juz 3 zime w ogrodzie mam całgeo zielonego ,ale u mnie nie kwitł jeszcze . :tan

U nas dzisiaj wyjatkowo zimno - 22 C , tak myśle ,ż ete 3 tygodnie to juz wytzymamy . ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”