Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie

Post »

Okno w kuchni jest bezpieczne-są tam tylko pelargonie i nic złego im się nie dzieje :D Dajemy radę :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ufff...w końcu mi się otworzyły Twoje pokazowe zasiewy! Jak to robisz, ze Ci się siewki nie wyciągaja? moje przy tych 'piwnicznych' oknach mają chyba za ciemno, bo lobelie mam tak wysokie, jak Twoje szerokie :)

I bardzo dziękuję za zdjęcia ubiegłorocznej wiosny: dobrze pamiętałam, że w marcu już była, mimo że tu wszyscy twierdzą, że zaspy w pierwszy dzień wiosny to normalka :evil:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Przecież jeszcze "kwiecień-plecień" ... Cóż dopiero marzec. M właśnie odśnieżył podjazd, żeby słoneczko, mimo mrozu, topiło resztki śniegu z kostki.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A na Moim parapecie wzeszła sałata.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

Maska pisze:
Pietruńciu czyli długa zima! bardzo przykre są takie straty i mam nadzieję, że s trat w roślinach nie będzie. A to jeszcze nie koniec, bo przymrozki do maja są groźne (nawet końca!). Ale ja pamiętam opowieści znajomego sąsiada sprzed roku, który ma dom nie wykończony (nie ocieplony) i mimo, że mieszka to woda w ścianie mu zamarzła :roll: Życzę Ci żeby więcej już nic nie przemarzło :lol:
A wracając jeszcze do porównań pogodowych i domu sąsiada to dotyczy pewnie pamiętnej nocy z 17 na 18 maja ubiegłego roku.U mnie przemarzło wszystko.Parę zdjęć z tego swoistego końca świata wklejam poniżej.Końca świata roślinnego bo nie mieliśmy ani jednego owocka ani jednego orzeszka (rok wcześniej zbierałam jesienią wiadro orzechów dziennie) ,flancowałam i siałam powtórnie,Ech ! szkoda gadać.To prawie nie do wiary.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To było po ogrodnikach i zimnej Zośce ! Druga połowa maja !
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

;:202 ;:202
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Ja też to z przykrością wspominam, bo zmarzły mi wtedy wszystkie pączki lilii, m.in.martagonów i już nie zakwitły.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A mnie pąki na azalii i wiele bylin. Bylin odbiły, ale azalii kolejny rok nie zobaczyłam wkitnących. Rok wcześniej 29 IV było u nas gradobicie, rok później z kawałkiem - minus 7 stopni. W tym roku w maju będę im zakładać kaptury z agro. Muszę w końcy zobaczyć jak moje azalie kwitną :evil:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Były to dni podczas, których odbywał sie pierwszy ogólnopolski Zjazd "zielonozakręconych" w Sulejowie...wróciłam też do takiego samego widoku w ogrodzie :?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, wspomnienie tamtego maja zmroziło mnie z miejsca ;:219
Wysiewy masz imponujące, kiedy będziesz pikować? Ja mam ochotę jeszcze coś wysiać, ale raczej wstrzymam się z wysiewami bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Wolnych parapetów brak ;:131
Kupiłaś ten regalik w Obi? może jakaś fotka poglądowa?
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Miejmy nadzieję ze skoro zima cały czas trzyma i ma jeszcze troszkę potrzymać- to chociaż w maju nie będzie strat :uszy
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu siewy rewelka, lobelii zazdroszczę, bo ja poniosłam porażkę. Pomidory niedługo do pikowania, jakie odmiany wysiewałaś.
Czy u Ciebie rankiem też takie duże mrozy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu Ewo dyskusja na temat fioła ogrodowego z moim M toczy się nieustannie, ale ostatnio nawet jakby z przymrużeniem oka :wink:
Pat ja moimi siewkami stale obracam czasem nawet dwa razy dziennie! Lobelia mnie sama zaskakuje chyba za rok odważę się wysiać heliotrop ;:173
Jurku moja sałata też rośnie, ale niedługo pójdzie do tunelu, bo w tunelu dzisiaj widziałam maluśką rzodkieweczkę :lol:
Basiu koniecznie! to są pierwsze zwiastunki! kurczaczki !
Pietruńciu pamiętam! wyszłam na pole i wymarzły mi niektóre rośliny pasami. Mieliśmy posadzone pomidory - wszystko poszło, ale tam gdzie było osłonięte to nie. Drzewa i krzewy wymarzły pasami - niesamowite. Trawa była cała biała!
Lidziu, Aniu, Ewo w dlatego pamiętamy, że to był 18 maja!
Kasiu wysiałam jeszcze nasiona własne lawendy, które już wzeszły, ale pójdą niedługo do tunelu i wszystkie kwiatki , jarzyny będę już siać w tunelu (chyba pisałam wcześniej). Pikować będę po świętach, bo teraz to mogłabym nie mieć gdzie urządzić świąt ;:306 a oto moje nowo stworzone stanowisko
Obrazek

Niestety jest to jedyne optymalne miejsce, bo drzwi parę razy dziennie otwieram wychodząc do kur (mróz!). Koszt regału ok 50 zł. Potem stanie na tarasie, ustawię na nim kwiatki i będzie mnie odsłaniał od oczu sąsiadów póki pnące wsadzone w ziemi nie wyrosną.
Dorotko jak pisałam wcześniej mnie też lobelia zaskoczyła, pomidory przepikuje dopiero jak w kwietniu część roślin pójdzie do tunelu, na razie rosną w wielodoniczce po 2-3 w oczku. A posiałam megagroniaste i winogronka z akcji , tajemniczo brzmiący B-037, San marzano, fiutek, włoski sałatkowy, pomarańczowa zebra, White Wonder, Bawole Serce,, żółta śliwka, wysoki czarny, Sława Nadrenii, Czarny Książę, z USA Jelly Bean Hybrid, Juliet, Garden Leader monster , Jubilee, Super Beefsteak, malinówka, żółte gruszeczki (moje zebrane nasiona) i całkiem nowy tzw p. chłopski, który jak będzie owocował dam do identyfikacji, bo nasiona dostałam jako chłopski z Augustowa.Jak widzisz jet tego!
Mróz rano był -10, to pewnie w nocy było -11 , ale dzisiaj świeci słońce to spodziewam się większego mrozu :lol:
Ewo mewo nie ma żadnej gwarancji wszystko okaże się za jakiś czas :lol:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Świetna półka jest co postawić, pikowania troszkę będzie, ale kiedy to wszystko pójdzie do ogrodu? :wink:
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

ładnie słoneczko Ci świeci to i roślinki będą rosły :uszy jak się rozwinę ogródkowo to taki regalik pewnie i u mnie stanie ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”