Pobojowisko odsłona I

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NikaDo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pobojowisko odsłona I

Post »

"...Ścieżki wytyczone, tylko jeszcze nie wiemy z czego je zrobić, mi się strasznie drewniane podobają, ale przecież nie będę co chwilę ścieżki wymieniać ;:124 Ktoś mi powiedział, że ktoś mu powiedział, że widział gdzieś formę do betonu "imitującą drewno" no wiecie, leje się beton, czeka aż zwiąże i tadam!..."

podaję link , gdzie jest fajny pomysł na oryginalną i trwałą ścieżkę, chodnik...itp
--> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p273638

jak tylko zniknie śnieg i pojawią się roztopy idę w okoliczne pola szukać materiału na takie cuś;) w zależności ile uda mi się wydobyć towaru, będę myśleć w jakiej kolejności i gdzie ułożyć :-)
To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

yanka pisze:Halo! Halo! Żyjecie?
Krzychoo pisze:Myślę, że przy takich ugorach to Ulcię zobaczymy najwcześniej w październiku na forum. Wrzuci fotki pęcherzy na rękach i nogach od kopania i grabienia. Do tego wysmagana wiatrem twarz i zmierzwiona fryzura. I obietnica, że w przyszłym roku na pewno pójdzie lepiej :)
Żyjemy, żyjemy. Odśnieżania tyle że jeszcze do kopania się nie zabraliśmy a już mogę zdjęcia pęcherzy wrzucać :wink:
GrzegorzR pisze:
ewamaj66 pisze: Zdążycie ze wszystkim, kiedy się wyleczycie.
Nie zdążą. :twisted:
No jeśli te zaspy mi do czerwca nie stopnieją to faktycznie może być ciężko ;:202
NikaDo pisze: podaję link , gdzie jest fajny pomysł na oryginalną i trwałą ścieżkę, chodnik...itp
--> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p273638

jak tylko zniknie śnieg i pojawią się roztopy idę w okoliczne pola szukać materiału na takie cuś;) w zależności ile uda mi się wydobyć towaru, będę myśleć w jakiej kolejności i gdzie ułożyć :-)
Fajnie to wygląda, tylko, że ja kaleka jestem i na pewno bym się potknęła, poobdzierała, wybiła sobie kilka zębów... w trosce o moje zdrowie ścieżka winna być płaska :roll:

A oto zawartość parapetów a dokładniej jednego:

Obrazek

To je papryczka. Papryczka rośnie jak wściekła.

Obrazek

A to je arbuzik. Z arbuzików na 10 posadzonych wyrosła połowa z czego 3 zdechły w niewyjaśnionych okolicznościach ;:145 , więc na te ostatnie dwie sierotki chucham i dmucham by nic się im nie działo.

Ostatnio wysadziłam też melona i aksamitki a dziś czas na pomidorki :D

A tu żywopłocik dla przypomnienia, nawet się karmik(własnoręcznie robiony, sama trzcinę ścinałam, dumna jestem jak paw :D )
na zdjęcie załapał.

Obrazek

A tu żywopłocik "po". Wiecie, zima dłuższa niż zapowiadali, palić nie było czym, krzesła się już w styczniu skończyły :wink:

Obrazek

A tu, żywopłocik po strzyżeniu, taczunia, sekatorek i nawet ja się załapałam :D

Obrazek

My z Miśkiem to strasznie niecierpliwi jesteśmy, więc jak tylko się ciut cieple zrobiło, to sekatory w dłoń i do boju. Skróciliśmy go do ok.170cm, jak się zazieleni to powycinamy wszystkie pozostałe badyle (suche i bez pędów).

Inspekt też już jest przygotowany, tzn dechy, bo bydle jest takich rozmiarów, że poskręcać będziemy musieli na dworze, bo inaczej to tego z domu nie wytargamy, a z racji panujących zamieci jeszcze to nie nastąpiło i coś mi się wydaję, że w najbliższym tygodniu też nic z tego nie będzie. ;:185
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

ulcia116 pisze: A to je arbuzik. Z arbuzików na 10 posadzonych wyrosła połowa z czego 3 zdechły w niewyjaśnionych okolicznościach ;:145 , więc na te ostatnie dwie sierotki chucham i dmucham by nic się im nie działo.
Musisz mieć opakowanie nasion arbuzów bez instrukcji siania. :;230 Na miejsce stałe wysadzisz najwcześniej pod koniec maja. Jeszcze 2 miesiące. Do tej pory staną się dłuuuugie, wątłe i łamliwe. I to zakładając, że będą sukcesywnie przesadzane do dużych doniczek i zasilane nawozami, o doświetlaniu nie wspominając. ;:222
Wyrzuć te arbuzy i kup nowe opakowanie nasion z instrukcją siania :uszy ;:182
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Helllooł - ale u Ciebie wesoło- zostaję ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie dyniowate rosną bardzo szybko. Melony można siać: z przeznaczeniem do gruntu 6-10 kwietnia, pod folię tydzień wcześniej a arbuzy, dynie, cukinie 15-20 kwietnia. Jeżeli pomidory mają być w gruncie to jeszcze kilka dni zaczekaj z siewem. Tym bardziej, że jak do połowy kwietnia będzie taka pogoda, to nie szybko ziemia się ogrzeje ;:145
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

GrzegorzR pisze:
ulcia116 pisze: A to je arbuzik. Z arbuzików na 10 posadzonych wyrosła połowa z czego 3 zdechły w niewyjaśnionych okolicznościach ;:145 , więc na te ostatnie dwie sierotki chucham i dmucham by nic się im nie działo.
Musisz mieć opakowanie nasion arbuzów bez instrukcji siania. :;230 Na miejsce stałe wysadzisz najwcześniej pod koniec maja. Jeszcze 2 miesiące. Do tej pory staną się dłuuuugie, wątłe i łamliwe. I to zakładając, że będą sukcesywnie przesadzane do dużych doniczek i zasilane nawozami, o doświetlaniu nie wspominając. ;:222
Wyrzuć te arbuzy i kup nowe opakowanie nasion z instrukcją siania :uszy ;:182
Nie rozumiem dlaczego odgórnie zakładasz, że instrukcji siania nie posiadam. :?
Na moim opakowaniu jak wół stoi: wysiew III-IV, rozsadzać V-VI, zbiory VIII-IX "Odmiana wczesna znakomicie znosząca warunki klimatyczne polski(...)" Odmiana ROSARIO F1.
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i tak właśnie wprowadzają w błąd nowicjuszy. Bo ostatni dzień marca to możesz siać, jak będziesz wysadzać pod osłony. Chyba, że masz ogrzewaną szklarnię. Czas produkcji rozsady to 4 tygodnie. Policz sobie do tyłu, kiedy możesz wsadzać.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jode22 pisze:Wszystkie dyniowate rosną bardzo szybko. Melony można siać: z przeznaczeniem do gruntu 6-10 kwietnia, pod folię tydzień wcześniej a arbuzy, dynie, cukinie 15-20 kwietnia. Jeżeli pomidory mają być w gruncie to jeszcze kilka dni zaczekaj z siewem. Tym bardziej, że jak do połowy kwietnia będzie taka pogoda, to nie szybko ziemia się ogrzeje ;:145
Pomidorki mają być w gruncie, ale jak zrobi się cieplej to chciałam je wywalić na dzień do inspektu i na noc do domku, zanim się pogoda nie ustabilizuje i będzie można je wysadzić do gruntu.
jode22 pisze: No i tak właśnie wprowadzają w błąd nowicjuszy. Bo ostatni dzień marca to możesz siać, jak będziesz wysadzać pod osłony. Chyba, że masz ogrzewaną szklarnię. Czas produkcji rozsady to 4 tygodnie. Policz sobie do tyłu, kiedy możesz wsadzać.
Nosz kurde, a skąd ja mam wiedzieć, że mnie producent nasion bezczelnie oszukuje podając zły termin wysiewu. Jak mam napisane od marca to zakładam, że od pierwszego a nie od ostatniego, bo co to za marzec jak następnego dnia już kwiecień ;:14
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli pomidorki będziesz wstawiać do inspektu i będą miały dużo światła, to tak może być, nie wybiegną. Jak będą większe i będzie ciut cieplej i nie będzie w nocy przymrozków, to możesz je nawet zostawić tam na stałe ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

ulcia116 pisze: Nosz kurde, a skąd ja mam wiedzieć, że mnie producent nasion bezczelnie oszukuje podając zły termin wysiewu. Jak mam napisane od marca to zakładam, że od pierwszego a nie od ostatniego, bo co to za marzec jak następnego dnia już kwiecień ;:14
Nie oszukuje, tylko jest nieprecyzyjny, no, mało łopatologiczny.
Na konkurencyjnym portalu są precyzyjne informacje:
Arbuz (kawon), melon/siew:IV/czas produkcji (tygodnie):5 - 6/temperatura: 25 ? 30?C do wschodów 22 ? 28?C po wschodach/wysadzanie:po 15 V do połowy VI
Tak czy siak, wyrzuć te arbuzy.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jeżeli padły ci siewki po wzejściu, to albo miały z chłodno, albo za mokro, albo to była zgorzel siewek ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

GrzegorzR pisze:
ulcia116 pisze: Nosz kurde, a skąd ja mam wiedzieć, że mnie producent nasion bezczelnie oszukuje podając zły termin wysiewu. Jak mam napisane od marca to zakładam, że od pierwszego a nie od ostatniego, bo co to za marzec jak następnego dnia już kwiecień ;:14
Nie oszukuje, tylko jest nieprecyzyjny, no, mało łopatologiczny.
Na konkurencyjnym portalu są precyzyjne informacje:
Arbuz (kawon), melon/siew:IV/czas produkcji (tygodnie):5 - 6/temperatura: 25 ? 30?C do wschodów 22 ? 28?C po wschodach/wysadzanie:po 15 V do połowy VI
Tak czy siak, wyrzuć te arbuzy.
Fakt. Zły dobór słów. W każdym razie nie zmienia to faktu, że ten nieprecyzyjny opis wprowadza osobę niedoświadczoną w błąd.
A arbuza i tak zostawię, kolejne posieję sobie w kwietniu, a te dwa mnie nie zbawią. Przetrwa - to dobrze, nie przetrwa - trudno.
jode22 pisze:A jeżeli padły ci siewki po wzejściu, to albo miały z chłodno, albo za mokro, albo to była zgorzel siewek ;:131 .
Tyle co spod ziemi wylazły i padły. Chłodno raczej nie miały, w chacie sauna - Misiek dba o to abym po domu chodziła nago :wink: Pól ryżowych też im nie robiłam. A ta zaraza to nie powinna wybić wszystkiego?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z chorobami grzybowymi u roślin to tak jak z zakaźnymi u ludzi - jeden się zarazi, drugi nie. W wątku o przygotowywaniu rozsad radzą, żeby profilaktycznie jak kiełkują rośliny albo zaraz po posianiu podlać ziemię środkiem Previcur.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jode22 pisze:Z chorobami grzybowymi u roślin to tak jak z zakaźnymi u ludzi - jeden się zarazi, drugi nie. W wątku o przygotowywaniu rozsad radzą, żeby profilaktycznie jak kiełkują rośliny albo zaraz po posianiu podlać ziemię środkiem Previcur.
Poczytałam sobie, brzmi interesująco zaczęłam szukać coby sobie zakupić znalazłam niby wszystko ok tylko cena: 1250zł (za 5l) troszkę mnie przygniotła ;:202
Jako, że ja zazwyczaj kupuję hurtowo, umknęły mi mniejsze opakowania, no bo o to jest 15ml środka ochrony roślin? Krople do oczu mam w większym opakowaniu :|
Dopiero później przeczytałam, że ten magiczny środek taki wydajny. Zakupię sobie 100ml na "spróbę"
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Będę zaglądać i podczytywać bo na podobnym etapie zakładania ogrodu jesteśmy. U mnie też krajobraz księżycowy, albo jak po bitwie - co kto woli :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”