Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu na wspólne zakupy zawsze chętnie reflektuję :D. Koszty wychodzą mniejsze i można zakupić zawsze coś bardziej oryginalnego. Z Tajlandią jest jednak problem, nie należy do UE, a zakupy spoza tych krajów albo są objęte cłem lub jakimś dodatkowym podatkiem. Nie pamietam dokładnie, ale na bodajże www.storczyki.pl pisał o tym Arek (autor artykułu o siewkach w agarze). Nie próbowałam jeszcze nic zamawiać przez ebay, nie mam doświadczenia, ale przy wielu pozycjach podane były koszty przesyłki do Polski, więc chyba nie byłoby tak źle.
P.s. Madziu nie wysyłałaś mi jakiegoś P.W., bo miałam wiadomość na emailu, a w skrzynce nic nie ma ?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko - temat sprowadzania roślin z zagranicy mam już przerobiony :) Sytuacja wygląda tak, że sprowadzając spoza UE trzeba załatwić sporo papierów i zezwoleń (fitosanitarne, cło, podatek etc.) i ponieść koszty też niemałe. Jedyny pozytyw - sprowadzanie siewek nie podlega CITES :) Więc dokumenty z Ministerstwa Ochrony Środowiska odpadają :)
Sytuacja wewnątrz UE jest znacznie prostsza - kupujesz, płacisz i czekasz na listonosza :)
Ostatnią PW wysyłałam Ci w zeszły piątek rano - i mam potwierdzenie, że ją przeczytałaś więc to chyba nie ode mnie...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Madziu za odpowiedź, czyli możemy ostrzyć sobie ząbki na zakupy. Gdyby coś, ja jestem chętna :mrgreen:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, w takim razie :shock: - obserwujemy! :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - cały czas czekam na prezentację nowego nabytku :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Ja też czekam :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe nabytki są, a jakże :D , tylko mój mąż nie ma czasu, aby obrobić mi zdjęcia. Ja z tych nie bardzo uzdolnionych, zdjęcie potrafię zrobić nawet dobre, ale potem te techniczne aspekty, już jakoś nie bardzo. Zatem proszę jeszcze o odrobinę cierpliwości :wink:
P.S.
Madziu wysłałam ci P.W. zobacz 8)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem mineło jednak troszkę więcej czasu, ale jednak się doczekałam, mój mąż w końcu obrobił moje zdjęcia.
Przedstawiam więc mój nowy nabytek - Phalaenopsis kunstleri. Rozkwitł jednym kwiatuszkiem, który cały czas się zmienia i nie wiem, czy to jego ostateczny wygląd. Jestem z niego ogromnie dumna, chociaż kwitnienie nie jest moją zasługą. Niestety niewiele znalazłam na temat jego uprawy, pochodzenia, więc nie mogę wam tutaj tego przytoczyć.
Tak wyglądało w fazie rozwoju i wygląda obecnie moje maleństwo :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz mój drugi nabytek, pochodzący z prezentów imieninowych. Na fiszcze opisany jako Cattleya, mi osobiście najbardziej przypomina Lc. cinnabar, chociaż mogę się mylić. Jeżeli tak, to proszę mnie poprawić.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - gratuluję zakupu i podziwiam jego piękno :) Phal. kunstleri jest i na mojej liście chciejstw - i kiedyś pewnie mi się uda go zdobyć :)
Na Cattleya się specjalnie nie znam, jednak Twój prezent rzeczywiście przypomina Lc. cinnabar. Świetnie się w każdym razie prezentuje - jakkolwiek by sie nie nazywał :D
A ja czekam na przesyłkę - jak do mnie dotrze to się pochwalę zakupem i ceną :) Niemiecki e-bay :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lana, ależ przepiękne to maleństwo ;:226 ma niesamowitą warżkę i te błyszczące płatki ;:111
Niech Ci dobrze rośnie i dłuuugo kwitnie ;:215
Imieninowy prezent rówie piękny, powtórzę za Madzikiem, jakkolwiek by się nie nazywał ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko masz arystokrację wśród storczyków ;:226 piękne i niespotykane okazy ;:215
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Lucynko zaciekawił mnie Twój Phalaenopsis kunstleri :) na tyle, że sporo sobie o nim poczytałam -
tzn., gdzie występuje, no i o warunkach jakich potrzebuje...
Ciekawa jestem jaka jest wielkość całej roślinki ? Mogłabyś go pokazać np. obok jednego ze swoich innych
falenopsisów ? Tak dla porównania.
A Cattleya - piękna ! Tak się składa, że też dostałam w styczniu w prezencie urodzinowym.
Wtedy dość szybko przekwitła (przypuszczam, że kwiaty miała wtedy już dosyć długo), ale obecnie tworzy już
4-ty młody przyrost i rozwija system korzeniowy (służy jej pobyt na świeżym powietrzu).

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu z niecierpliwością będę czekać na twoją niespodziankę. Cieszą mnie takie zakupy, nie tylko wtedy, kiedy to moja zasługa. Lubię oglądać u znajomych mi osób ciekawe, oryginalne nabytki. Jak już dojdzie, to chociaż pochwal sie na P.W. (co, jak, szczegóły tranzakcji) :D
Co do zdjęć, to muszę powiedzieć, że próbowałam stosować sie do wskazówek od Madzi !
Jeanne, Soniu dziekuje za komplementy w imieniu mojego maleństwa.
Asiu storczyk jest jeszcze malutki, ale pęd rośnie i będą się rozwijać kolejne pączki. Mam nadzieję jeszcze na długie kwitnienie, które u botanicznych storczyków trwa o wiele, wiele dłużej. Postaram się zrobić mu fotkę po południu i wtedy pokażę. Asiu jeżeli znalazłaś w internecie jakieś wiadomości na temat Phal. kunstleri, to prosze podrzuć mi linka, bo nie natrafiłam na jakieś istotne dane na jego temat.
W zanadrzu mam jeszcze do pokazania moje kupione za bezcen (całe 9 zł w Obi) Epidendrum. Kwiatuszek kupiony w lutym, po przekwitnięciu, a teraz z młodych przyrostów wypuścił pęd kwiatowy i aktualnie pąki zaczeły sie otwierać :D
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

LanoPhalaenopsis kunstleri przepiękny.....Ta niesamowita warżka......Przyznam się, że nie widziałam nigdzie botanicznych storczyków :oops:
Gdzie go kupiłas i za ile? :D
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu źródło znane wszystkim - Orchidsklepik ! Tam znajdziesz wszystkie potrzebe ci dane :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”