Różany ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród cz.6

Post »

vertigo pisze:
edulkot pisze:Monia to kowalowe dzieło fajne ;:215 ja jakoś nie umiem trafić w pobliżu na odpowiedniego no ale może kiedyś uda mi się znaleźć przyzwoitego i w nie za daleko. ;:173
Paczuszka pierwsza w sezonie , szkoda tylko że zimowo a nie wiosennie za oknami ;:173
A ja, wyobraź sobie, miałam znajomego kowala od dawien dawna i wciąż myślałam gdzie znaleźć odpowiedniego fachowca, a tego w ogóle nie brałam pod uwagę - zapomniałam o nim zupełnie. Przypadek sprawił, że uświadomiłam sobie, że robi takie rzeczy, a znamy się dobre 10 lat ;:173
Zadowolona jestem zarówno z wykonania, jak i ceny - po znajomości mam taniej :D
W poniedziałek ma przyjechać łuk, który będzie stanowił bramę - wejście do ogrodu. Jeśli wyjdzie ładnie, tak jak chciałam, to zamówię jeszcze dwa takie. Jedyny kłopot to taki, że trzeba to wszystko jeszcze pomalować na czarno. Bardzo mi się nie chce, bo to będzie taka dłubanina. Nie wiem też, czy maluje się od razu w pierwszym sezonie po ocynkowaniu, czy dopiero w następnym.
Monia jak to jest ocynk to potrzeba jest specjalna farba która i tak zejdzie po jakimś czasie. Mamy tak malowane obróbki blacharskie na dachach i złazi płatami po kilku latach. Najlepiej jakimś preparatem odtłuścić i dopiero pomalować specjalną farbą do ocynkowanych powierzchni albo odczekać rok aż się utleni. Jeden i drugi sposób upierdliwy. ;:222 Najlepiej pomalować proszkowo ale to powinien zrobić fachowiec od malowania co podwyższa koszty całości. ;:219
Znalazłam takie farby: LOWICYN-S i LOWICYN TIXO może będą lepsze od tych jakie były kilka lat temu na rynku.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

vertigo pisze:Tak, to mój pomysł na te rzeczy ;:108 (...)
Monia, najcenniejszy jest pomysł ;:333
Realizację można rozłożyć w czasie, wydatki również. Masz cenny skarb w postaci sprawdzonego rzemieślnika, wiem ile to znaczy :uszy
Ja też planuję kolejne ozdoby w tym roku - głównie obeliski na róże pnące i powojniki, tym bardziej będzie mi miło podziwiać kute detale u Ciebie ;:196

Odnośnie malowania - moje są malowane farbą typu hammereid (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę) i wystarcza spokoje na 2 sezony. Nawet jeżeli miejscowo pojawia się rdza to dodaje uroku żelastwu, patyna czasu ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

edulkot pisze:
vertigo pisze:
edulkot pisze:Monia to kowalowe dzieło fajne ;:215 ja jakoś nie umiem trafić w pobliżu na odpowiedniego no ale może kiedyś uda mi się znaleźć przyzwoitego i w nie za daleko. ;:173
Paczuszka pierwsza w sezonie , szkoda tylko że zimowo a nie wiosennie za oknami ;:173
A ja, wyobraź sobie, miałam znajomego kowala od dawien dawna i wciąż myślałam gdzie znaleźć odpowiedniego fachowca, a tego w ogóle nie brałam pod uwagę - zapomniałam o nim zupełnie. Przypadek sprawił, że uświadomiłam sobie, że robi takie rzeczy, a znamy się dobre 10 lat ;:173
Zadowolona jestem zarówno z wykonania, jak i ceny - po znajomości mam taniej :D
W poniedziałek ma przyjechać łuk, który będzie stanowił bramę - wejście do ogrodu. Jeśli wyjdzie ładnie, tak jak chciałam, to zamówię jeszcze dwa takie. Jedyny kłopot to taki, że trzeba to wszystko jeszcze pomalować na czarno. Bardzo mi się nie chce, bo to będzie taka dłubanina. Nie wiem też, czy maluje się od razu w pierwszym sezonie po ocynkowaniu, czy dopiero w następnym.
Monia jak to jest ocynk to potrzeba jest specjalna farba która i tak zejdzie po jakimś czasie. Mamy tak malowane obróbki blacharskie na dachach i złazi płatami po kilku latach. Najlepiej jakimś preparatem odtłuścić i dopiero pomalować specjalną farbą do ocynkowanych powierzchni albo odczekać rok aż się utleni. Jeden i drugi sposób upierdliwy. ;:222 Najlepiej pomalować proszkowo ale to powinien zrobić fachowiec od malowania co podwyższa koszty całości. ;:219
Znalazłam takie farby: LOWICYN-S i LOWICYN TIXO może będą lepsze od tych jakie były kilka lat temu na rynku.
Dziękuję, Majeczko :D To jest ocynk.
Chyba w takim razie przetrwam ten sezon bez malowania i za rok pomalujemy. Szkoda, że nie dałam do malowania proszkowego od razu - proponował mi to Pan wykonawca, ale nie posłuchałam, bo właśnie gdzieś mi się obiło o uszy, że nie powinno się ocynku malować w pierwszym roku. Nie wiedziałam, że proszkowo można malować od razu ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:
vertigo pisze:Tak, to mój pomysł na te rzeczy ;:108 (...)
Monia, najcenniejszy jest pomysł ;:333
Realizację można rozłożyć w czasie, wydatki również. Masz cenny skarb w postaci sprawdzonego rzemieślnika, wiem ile to znaczy :uszy
Ja też planuję kolejne ozdoby w tym roku - głównie obeliski na róże pnące i powojniki, tym bardziej będzie mi miło podziwiać kute detale u Ciebie ;:196

Odnośnie malowania - moje są malowane farbą typu hammereid (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę) i wystarcza spokoje na 2 sezony. Nawet jeżeli miejscowo pojawia się rdza to dodaje uroku żelastwu, patyna czasu ;:131
Kasiu, obelisków i podpór bardzo mi brakuje, zwłaszcza, że przybywa mi wciąż klematisów, a kolejne zamówiłam na wiosnę i niebawem przyjadą. To dlatego na nie zdecydowałam się w pierwszym rzucie.
Czy Ty swoje żelastwo cynkowałaś?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Nie, kowal je maluje i suszy, dostaję gotowe produkty ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Nie, kowal je maluje i suszy, dostaję gotowe produkty ;:108
Mój przywozi ocynkowane, ale nie malowane.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś przepiękne te podpory na pnącza, wspaniała robota i bajeczny efekt w ogródku..... uwielbiam takie przedmioty, jednak niestety nie mam możliwości ich zamówić..... nie ma u mnie gdzie :evil: Czy nietaktem będzie jeśli spytam jaka wielkość i jaka cena???
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Moniś przepiękne te podpory na pnącza, wspaniała robota i bajeczny efekt w ogródku..... uwielbiam takie przedmioty, jednak niestety nie mam możliwości ich zamówić..... nie ma u mnie gdzie :evil: Czy nietaktem będzie jeśli spytam jaka wielkość i jaka cena???
Aga, oczywiście, pytaj. Podpory są średnicy ok.40-50cm, a wysokość ok.170cm.
Cenę napiszę na p.w.
Ciesze się, ze Ci się spodobały. Może zerknij do OBI - tam naprawdę ładne podpory mozna kupić, tylko trzeba trafić, a ja z kolei nie bardzo mam szczęście. Roku temu kupiłam jedną, ale jest za niska i musze przestawic do niższego klematisa - moze do Arabelli, którą właśnie kupiłam niedawno ;:173
Takie wyższe wiem, ze też bywają. Albo też zobacz na alle.gro - tam też można zamówić, tylko niestety koszt wysyłki powoduje, że przestaje to być opłacalne. Najlepiej, gdybyś znalazła kogoś na miejscu - na pewno macie jakieś zakłady ślusarskie - kowalstwo lub coś takiego, świadczące usługi kowalskie w zakresie brak, poręczy, balustrad. U takich ludzi zamówisz podpory jakie chcesz - teraz kwestia ceny, żeby znaleźć w miarę rozsądnie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam wianek - moze być?
Cały w piórkach, jajkach i kwiatkach na kółeczku pobielonym lekko z plecionej wikliny.
W wolnej chwili zorbię jeszcze może inny, ale muszę obciać gałązki z derenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś wianuszek naprawdę śliczny( wspaniałe są te piórka w kropeczki ) ;:oj Będzie przepiękną ozdobą świątecznego domku :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piórka w kropeczki pochodza od perliczek - mój dziadek kiedys takie hodował ;:224 Ależ toto fruwało i uciekało ;:173 Fakt - piórka śliczne, nietypowe.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ale ekstra ;:3 Monika ;:oj
I sama nie wiem, co jest piękniejsze z Twoich nowości...rękodzieło osobiste czy metalowa podpora :?:
Chyba czas i mi pomyśleć o ozdobach na święta.....mimo prognoz i nastrojów....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Ale ekstra ;:3 Monika ;:oj
I sama nie wiem, co jest piękniejsze z Twoich nowości...rękodzieło osobiste czy metalowa podpora :?:
Chyba czas i mi pomyśleć o ozdobach na święta.....mimo prognoz i nastrojów....
Justyś, działaj, rób ozdoby, niech chociaż w domu zagości wiosna ;:173 Ja już nie mogę patrzeć na śnieg i zimno. Na przekór zimy, w ramach protestu :lol: , chodzę w czółenkach - niby tylko myk do samochodu, ale nie wiem, czy to się na mnie źle nie odbije :lol: .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni wszystko piękne i pergolka od kowala i cudny wianek...same zdolniachy na tym forum siedzą ;:108
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Część Monika :wit
Znalazłam kolejne miejsce, gdzie można się fajnie ogrzać... Widzę, że też jesteś pod wrażeniem ogrodów angielskich.
A Pashminka za mną chodzi... Chyba będę musiała ją przygarnąć jesienią ;:173
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”