Z jakiego regionu kraju jesteś?Martin2000 pisze:Witam, potrzebuję sporej ilości aksamitek (sadzonek). Znacie jakieś hurtownie w Polsce?
Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hurtownia aksamitek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Ta.... Pytanie co to spora ilość.... Czasem jak czytam u innych lub sama sieję, to wygląda na przemysłowe ilości....
Bo jakiś 300-400 w zeszłym roku miałm... i wciskałam komu popadnie...
bo szkoda ....
W tym roku odrobinę się odanęłam, ale właśnie znalazłam w sklepie ,,Aksamitka pojedycza mieszanka" ... więc nowy pojemniczek trzeba przygotować...

Bo jakiś 300-400 w zeszłym roku miałm... i wciskałam komu popadnie...

W tym roku odrobinę się odanęłam, ale właśnie znalazłam w sklepie ,,Aksamitka pojedycza mieszanka" ... więc nowy pojemniczek trzeba przygotować...

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Piękne Przemku, Piękne 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lis 2012, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hurtownia aksamitek
Mariola54 pisze:Z jakiego regionu kraju jesteś?Martin2000 pisze:Witam, potrzebuję sporej ilości aksamitek (sadzonek). Znacie jakieś hurtownie w Polsce?
Około 7 tys. sztuk. Okolice Warszawy
Witam
Posiałam dwa opakowania aksamitek...pierwsza ekipa pięknie sobie rośnie........
Trochę później dokupiłam aksamitki w Realu - w opakowaniu ich taniej marki Tip..............od początku rosną jakoś dziwnie, ale jako laik myślałam, ze inna odmiana itd.
Jednak coś z nimi jest nie tak, chyba coś je podżera..........większość liści wygląda tak jak poniżej, jak ponadgryzane................na dodatek wszystkie inne roślinki trzymam razem na parapecie............i chyba to coś zaatakowało mi pięknie pnącą się cynię
Jestem podłamana - moje pierwsze kroki w tym temacie i od razu jakaś paskuda??????
Co Wy na to? Co robić?

Posiałam dwa opakowania aksamitek...pierwsza ekipa pięknie sobie rośnie........
Trochę później dokupiłam aksamitki w Realu - w opakowaniu ich taniej marki Tip..............od początku rosną jakoś dziwnie, ale jako laik myślałam, ze inna odmiana itd.

Jednak coś z nimi jest nie tak, chyba coś je podżera..........większość liści wygląda tak jak poniżej, jak ponadgryzane................na dodatek wszystkie inne roślinki trzymam razem na parapecie............i chyba to coś zaatakowało mi pięknie pnącą się cynię

Jestem podłamana - moje pierwsze kroki w tym temacie i od razu jakaś paskuda??????
Co Wy na to? Co robić?

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Lobe - widzę, że na lobelii też Ci coś siedzi. Pewnie w ziemi było jakieś paskudztwo. Siałaś wszystko w tej samej ziem? Tutaj pewnie jest odpowiedz - problem w ziemi. Na przyszłość radzę ziemię wypróżyć w piekarniku, albo kupić dobrej jakości.Chociaż z tą jakością też jest różnie. Ja co roku sieję w ziemię biedronkową i nie mam żadnych problemów. Fajna, tania i jest ok.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Dla mnie ziemia z Biedronki też jest ok.
Rosły w niej pelargonie na balkonie w korytkach i były super
Rosły w niej pelargonie na balkonie w korytkach i były super

- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Lobe ja widzę jedynie "problem" w pozostałości po łupinie, z którą roślinki "walczą" (skutki widoczne na liścieniach).
Proponowałabym łupinki zwilżyć i delikatnie usunąć z roślin
Dla pewności możnaby opryskać siewki Previcurem lub innym środkiem grzybobójczym.
Proponowałabym łupinki zwilżyć i delikatnie usunąć z roślin

Dla pewności możnaby opryskać siewki Previcurem lub innym środkiem grzybobójczym.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Z 6 nasionek, wzeszło 5 , myślę, że to niezły wynikZotti pisze:Aksamitki waniliowe (6 szt.) ma chyba tylko firma "Rekwiat", nr kat. 0011.
(http://rekwiat.com.pl/ozdobne.php )
zwłaszcza, że ładnie rosną

Dorota
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Piękne te wasze maleństwa. I ja się skusiłam na aksamitkę, wysiałam 4 odmiany i muszą ją bardzo pochwalić. Jak na razie przoduje w tempie wschodzenia, pierwsze siewki miałam już na 3 dzień, a po tygodniu już są listki właściwe.. dla mnie to szok.. A bałam się czy nie za późno się za nie wzięłam.
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Lobe to prawdopodobnie choroba grzybowa a źródłem porażenia nie jest raczej gleba tylko grzyby z powierzchni okrywy nasiennej. Powinien pomóc oprysk środkiem grzybobójczym np. Topsin 0,1%.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.