Ogródek Robaczka cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 7

Post »

Dzień dobry!
Dzisiaj za oknem słonecznie i temperatura w okolicy zera więc wybrałam się na mały spacer do ogrodu..wszystko pod śniegiem, choć miejscami, bliżej domu topnieje. Pędy róż nad kopcami na razie zielone, ale ostatnie mrozy pewnie nie przeszły bez echa i dopiero gdy się ociepli, a śnieg stopnieje będzie można oszacować straty.
Mniej się martwię o róże, bo są w kopcach, a cięcie i tak będzie konieczne...ale glicynia pewnie już stracona na ten sezon..a tak liczyłam na kwiaty po łagodnej zimie.. ;:145

Kysiu, dziękuję za odwiedziny ;:196 Na widoki za oknem nie mam ochoty patrzeć, więc pozostają nam tylko pokazy wspomnieniowe...
Iwonko, fotografia to sztuka iluzji, a na zdjęciach widać tylko ułamek ogrodu..jestem pewna, że gdybyś spojrzała na swoje rośliny z perspektywy makro byłabyś zdziwiona ile w nich uroku i magii ;:170
Martuś, tą różę dostałam od ogrodnika w ramach rekompensaty za inną, uszkodzoną w czasie prac w ogrodzie. Miałam metkę z nazwą "Impresja", a Gosia Deirde zidentyfikowała ja jako różę Delbarda z kolekcji malarskiej "Camille Pissarro". Wprawdzie kolorystyka nie moja, ale darowanemu... ;:224
Aniu, kobea to dziwna roślinka - u mnie 4 rosną jak na drożdżach, 2 kolejne pokazały "kolanka", jak piszesz i stanęły w miejscu. Jak chciałam im "pomóc" to uszkodziłam pęd wzrostu i po zawodach. Więc zostaw je lepiej siłom natury ;-))
Marysiu, dziękuję! Do bankructwa nie śmiałabym dokładać ręki, ale miło mi, że zdjęcia sprawiają Ci przyjemność ;-))
Madzia, terapia kolorami jak nabardziej wskazana, tego białego za oknem już większość z nas ma dość :evil:
Jagódko, miło mi, że foty dodają Ci pozytywnej energii ;:196 Trzeba się jakoś pocieszać..
Elu, zaraz wrzucę kolejne róże na pocieszenie....a tymczasem, tulipanki i sasanki ;:173

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O i tak powinno byc teraz za oknem :wink: U mnie skonczylo sie na -9 wczoraj w nocy a dzisiaj bylo juz -6 tylko, tak ze chyba mnie ominely te mrozy. Jedno co jest przyjemnie w tej zimnej pogodzie, to to, ze slonce swieci przepieknie juz trzeci dzien ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyda się trochę koloru-biało mam i co jakiś czas pada nowe. Poziomo leci, bo tak mocno wieje :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia ...sasanki wymiatają normalnie ;:180
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja też uwielbiam maliny, poziomki i inne owoce lata ;:170 Nie mogłam sobie odmówić kilku krzaczków w ogrodzie ;:131 Sahara to u mnie żelazna roża - kwitła non stop przez cały sezon i nie chorowała. Przesadzałam ją na jesień, mam nadzieję, że dobrze przejdzie aklimatyzację w nowym miejscu i znowu pokaże swoje bujne, słoneczne kwiaty ;:173
Ewa gajowa :wit Byłam w Warszawie, służbowo, wróciłam wczoraj wieczorem. Dzisiaj odpoczywam i leniuchuję :D
Aniu, dziękuję! Coral Castle ma wyjątkowy kolor, bardzo oryginalny ;:108 Poza tym to bardzo ładna róża, tworzy zgrabny, kompaktowy krzaczek, jest zdrowa i kwitła niemal nieprzerwanie ;:173
Małgosiu, Sahara urosła na spory krzak, ponad 150 cm, a mam od ją jesieni 2011r. Tak jak pisałam Ani, była przesadzana, więc zobaczymy jak się będzie sprawować w tym roku, ale dotychczas byłam z niej bardzo zadowolona ;:108
Aguś, ta fota Whiter..dedykowana szczególnie Tobie, nie miałabym tej róży, gdyby nie Ty ;:196 Lubię to ujęcie, jakby wynurzała się z otchłani mroku... ;:170
Julek, czyżby Aguś się łamała? Może nawet błękity wprowadzi w tym roku, kto wie.. ;:224
Dorotko, u mnie też zima na całego, wiec po raz kolejny uruchomiłam archiwa foto i zaraz będę szukać kolejnych pocieszaczy ;:131
Pat, bardzo proszę, choć tyle możemy zrobić..bo na to, co za oknem nie ma rady....
April ;:196 Bardzo mi miło to słyszeć! Skoro zdjęcia przybliżają niemal wyczuwalnie subtelne piękno kwiatów i smak owoców to będę czarować dalej ;:197
Francesca, wyłaź z dołka, nie możemy się dać pogrążyć zimie... ;:168

Dla Ciebie, trochę tulipanków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czosnki
Obrazek

i szachownica
Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Znów mam ochotę wyć z żałości, że to jeszcze nie pora na takie widoki ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Robalu... ;:196 jesteś kochany...fotki cudne aż mi serducho mocniej zabiło ;:97
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, nie przepadam za żółtymi kwiatami, bo kolorystyka ogrodu nieco inna, ale do róż mam słabość, jak wiesz, więc kilka żółtych też mam ;:131 Ja w tym sezonie też planuję przede wszystkim pielęgnację tego co jest i...odpoczynek :D
Dorotko, uwielbiam zjadać malinki prosto z krzaczka :lol: Poziomki i borówki też :D W Warszawie wiało strasznie, śniegu tyle co u nas, ale mrozy były chyba mniejsze..mam dość tego szaleństwa w pogodzie :evil:
Justynko, miło mi, że jesteś! Ja też mam zaległości do nadrobienia ;-))
Ewuniu, kto to widział takie mrozy u nas, w marcu? Masakra jakaś...powiedz proszę, że roślinkom nic nie będzie... ;:218
Ilonko, ja też nie mogę uwierzyć, że jeszcze 2 tygodnie temu prace w ogrodzie rozpoczęłam na dobre, a teraz za oknem mam deja vu ze stycznia...
Kasiu, u nas podobne mrozy, nie wierzyłam w te prognozy ale niestety się sprawdziły....
Ewcia, u Ciebie takie mrozy to nie pierwszyzna, ale i tak ściskam Cię ciepło... ;:168

Na rozgrzewkę ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Idealne połączenie tulipany i sasanki ;:138
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, bardzo mi miło czytać takie słowa, dziękuję ;:196 Komplementy zawsze uskrzydlają ;:118
Agnieszko, niestety nie mamy wpływu na tą aurę, ale skutecznie ostudziła mój wiosenny entuzjazm. Niespodziewałam się powrotu zimy z takim mrozem, ta pogoda zupełnie nie przystaje do marcowej aury w naszym regionie ;:185
Dorotko, kciuki się przydadzą :roll: Boję się o roślinki..pędy róż niby zielone, ale mocno przysuszone mrozem końcówki, a młode pączki i pierwsze liście całkowicie wyschnięte ;:174
Małgosiu, nie gniewaj się na różyczki ;:168 Fajnie, że pierwsze zakupy w tym sezonie masz udane, oby tak dalej ;:333
Monia, pogoda zupełnie inna niż w marcu ubiegłego roku, nie wiem co z tą pogodą... ;:218
Marta, ja już w prognozy nie wierzę ani trochę, miała być ciepła wiosna w marcu ;:222
Justynko, u mnie w nocy też było bardzo zimno...-10*, a dzisiaj ma być -11*...
Tadziu brak słów.. ;:174
Julek, oszczędziły Cię mrozy, to dobrze. U nas znacznie gorzej...
Marzenko, jak wiesz, pogoda w różnych rejonach Polski wygląda inaczej. U nas była już wiosna w pełni, nie pamiętam żeby kiedykolwiek w marcu była taka zima z taki mrozem. Nawet w najzimniejszy dzień w czasie całej temperatura nie spadła poniżej -15* Dlatego, to nie puste gadanie ani grymaszenie na pogodę, ale autentyczny strach. -18* w połowie marca to nie jest normalna przeplatanka zimowo-wiosenna w marcu - to anomalia, która może nas sporo kosztować..
Krysiu, oby było tak, jak piszesz...
Małgosiu, dzięki za info o roślinkach w Biedronce, zajrzę przy okazji :uszy

Obrazek
*moje wątki*
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowne fotki ;:173 I dostałam sasankową alejkę jak prosiłam dziękuję ;:196 Idzie ku lepszemu ;:333
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, dzięki za słowa pocieszenia ;:168 Mamy weekend, trzeba się cieszyć :D
Sasankowe fale dla Ciebie ;:196

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Majka, o rośliny pod śniegiem się nie martwię, ale o inne...ehh...gdyby ta zima skończyła się 2 tygodnie temu, tak jak to pierwotnie wyglądało byłabym znacznie spokojniejsza o ogród... :roll:
Dorotko, oliwka została na zewnątrz, nie wiem czy przeżyje. Mrozy nas nie omijają, spadki temperatur były większe niż w środku zimy... ;:218
Gosiu, u mnie podobnie, zbyt wcześnie na ocenę stanu róż, zobaczymy podczas cięcia.. ;:131
Kasiu, Tadziu bardzo chciałabym zobaczyć jakieś kwiatuszki glicynii..w maju pewnie się nie uda...może później... ;:4
Choćby taki jak ten... ;:170

Obrazek

Asia, ja łapię doła na maxa, już nie mogę patrzeć na tą pogodę...
Ewa, złośliwość losu, pogody, siły wyższej..nie wiem kto za tym stoi 8-) Ale ja już nie mam siły ;:144
Heliotropów gratuluję! jedyne pocieszenie teraz na zielonych parapetach ;:65
Julek, u mnie też słonecznie, to jedynu plus ;:3
Dorotko ;:196
Ewa, śniegu i wiatru współczuję.. ;:168 Na pocieszenie, kolejna dawka kolorków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, Dorotka, Rewi, Danusia ;:4 Dziękuję, że zaglądacie, Wasza obecność od razu poprawia nastrój ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wszytsko niezmiennie śliczne, kolorowe i optymistyczne. Dziś jednak zachwyciły mnie posasankowe dmuchawce ;:167 ;:167 ;:167
O tym, co za oknem nie myślę. Dosłownie - udaje, że tego nie ma. Wczoraj rano prawie płakałam odśnieżając przed 6stą rano mimo, że o 22.30 także odśnieżałam. Ile można??? Tyle, że jestem spokojna o rośliny, bo zdawało się, że u nas śniegu nie będzie, a mróz i owszem. Pierwsze zamówienia przychodzą, a ja wpycham je w donice, bo co mam robić? Ale podobno od przyszłego tygodnia...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Dawka roślinnych kolorków śliczna. Nie wiem jak u Ciebie pogoda, ale u nas bardzo optymistycznie od rana pięknie świeci słońce, śnieg topnieje, także pod koniec tygodnia wiosna przyjdzie na 100 %.
Kasiu zachwycam się Twoimi zdjęciami, trzeba mieć ogromny talent aby tak pięknie uchwycić naturę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”