Ogrodowe marzenia Malioli :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)

Post »

Witam wieczorkiem, właśnie wróciłam po 12 h nieobecności w domu, na zewnątrz pokazuje -5, wszystko oszronione. Wejście do domu rozpoczęłam oczywiście od podlania i obracania parapetowych wysiewów.

Magda (MID2006) - miło Cię widzieć :wit Żwirowa rabata to właściwie pierwsza w tej części ogrodu, którą zaczęłam robić. Taka motywacyjna, żeby się chciało dalej robić. Lawenda jest posadzona jesienią więc nie wiem jaka będzie. Mam nadzieję, że dobrze przezimowała i zakwitnie w tym roku. Planów mam jak zawsze mnóstwo, zobaczyny jak będzie. Np. ten płotek po obydwu stronach domu żeby pies nie latał po ogródko dopiero co postawiony, a właśnie w sobotę poinformowałam męża, że trzeba go będzie w inne miejsce przestawić ;:oj Oswaja się więc z tą myślą...

Ewo (ewa-rozalka) - fajnie, że do mnie zajrzałaś. No z siewek jestem dumna, mam nadzieję, że niczego nie popsuje. Generalnie podobno mam rękę do roślinek ale z czasem trochę krucho i tak to wszystko wolno idzie. Ale dzieci, dom, praca itd. Już do Ciebie kiedyś zaglądałam, w wolniejszej chwili poczytam dokładniej bo masz ciekawy wątek.

Pozdrawiam
Ola
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, na Wyspie u Marysi kilka razy ślad zostawiłam, więc pewnie mnie widziałaś :) Na spokojnie przejrzałam sobie jeszcze stronę szkółki z Goczałkowic i jestem pod wrażeniem... Koniecznie muszę się tam wybrać w tym sezonnie. Też myślę nad płotkiem anty-psim, mój wyjątkowo ukochał sobie jedną z rabat pod dużymi świerkami sąsiada, bo tam najwięcej ptaków się kotłuje. I wchodzi oczywiście najczęściej po młodych roślinkach, które jesienią posadziłam :roll: Do tego jest tak diabeł skoczny, że nie wiem, czy wysoki na metr płotek wystarczy..
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

oj to faktycznie szybko płotek zmieni miejsce :) No cóż, wraz z wiosną budzą się w nas nowe pomysły i to co rok temu wyglądało fajnie, w tym roku fajnie może wyglądać już gdzie indziej :)
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Olu miałas tak swietnie w zeszłym roku rozpisany plan nasadzeń w ogrodzie wytrwałaś przy nim czy cos zmieniłas pod wpływem forum? Mnie wizje zmieniaja się srednio co dwa tygodnie ;:224
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda (MID2006) - tak płotek jeszcze się nie zadomowił na swoim miejscu, ale już eM urobiony ma wymierzyć i sprawdzić jak to będzie wyglądało w nowym miejscu, zyskam dzięki temu więcjej miejsca na nasadzenia :wink: i zagospodaruje taką część roboczą z kompostownikiem i składem drewna. Czyli jak rudzielec nie będzie tam latał to mogę jakieś groszki pachnące i inne pnaczą posadzić. Już się cieszę :tan

Ewo (ewa w) - pamiętasz jeszcze mój plan :?: Mam nadzieję, że będzie realizowany ale nie aż tak bardzo rygorystycznie. Mam kilka pomysłów na róże ale to chyba za wcześnie jeszcze...

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie dziwię się, też bym się cieszyła :) piszesz o planie..chyba muszę taki zrobić. I też zacząć się go trzymać. Mam co prawda swoje twarde postanowienia ale pod wpływem FO dochodzi dużo innych rzeczy. Muszę chyba zdecydować się na coś konkretnego bo kiepsko widzę mój portfel po zakupie wszystkich chciejstw. No i wypadałoby żeby miało to ręce i nogi :)
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

MID2006 chciejstw dużo to ma chyba każda z nas ale portfele tego nie wytrzymają ;:185
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no nie.. mój już jakiś lżejszy się zrobił :) Dlatego zaczynam się twardo planu trzymać hehe :D
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam drogie Ogrodniczki :wit

A'propo portfela to właśnie wczoraj gdzieś na forum doczytałam o nowej ofercie marketu w kropki (dobrze, że nie pamiętam u kogo :wink: ) i przy okazji zajrzałam, niestety eM mi towarzyszył ;:131 więc zakupy były skromne, ale i roślinki tanie ;:333
Nie było polskich nazw na froncie kupiłam więc po obrazku :oops: taka ze mnie ogrodniczka. Później doczytałam, że mam tojad, jakieś lilie i jeżówkę (te dwa ostatnie to poznałam nawet po obrazku), tojad nie wiedziałam, że trujący. Dopiero własne dziecko - fanka Harry Pottera mnie oświeciła :)

A wiosny jak nie ma, tak nie ma, rano -5 i mroźny wiatr!
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Witaj! :wit
Pospacerowałam po Twoim ogródku i widzę, że wprowadzasz dużo zmian, dużo nowości.. Masz mnóstwo roślin i pomysłów na ich wykorzystanie- na przykład ta śliczna rabatka obsypana żwirkiem w dwóch kolorach ;:167
Zakupy wiosenne już u Ciebie rozpoczęte, a u mnie dopiero w następną sobotę planuję wyjazd na większe zakupy roślinne z moją mamą. No i potwierdzam to co napisałaś- nie opłaca się brać ze sobą mężczyzn na takie zakupy ;:306 Choć z drugiej strony kobiety są nieobliczalne i niewiadomo ile by nakupiły i trochę nas przygaszają w naszym zapale :;230
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu (?) (konwalio) - dziękuję za wizytę, niedługo popatrzęco u Ciebie :D

Żwirowa rabatka to moja popisowa, reszta niestety w gorszym stanie. Wszystkie sklepy ogrodnicze i pseudoogrodnicze powinnam omijać szerokim łukiem. Mam jeszcze niezrealizowany koszyk z różami ale ciągle się waham czy ja i mój ogród jesteśmy na to gotowi :?: Mojego eM nie mogę drażnić, bo będzie mi bardzo wiosną potrzebny. A jakoś ogrodowego bakcyla nie łyknął. Jego popisowym hasłem jest, że on nie kret i w ziemi grzebał nie będzie ;:306 . To i tak, że mimo alergii trawę kosi... Ale jeszcze nie wie co go czeka... :;230
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

_oleander_ nie może być ogrodu bez królowej .Na początek kup sobie 3 .Wprawisz się w uprawie ,to sobie kupisz więcej ,a im szybciej kupisz tym szybciej się nauczysz. ;:108 ;:173
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś - jedną już mam :heja - jesienią posadziłam Casanovę, bo była w moim projekcie. Obserwuję dwie pnące na pergole, podobają mi się też takie o tradycyjnym pokroju kwiatów czy jak to nazwać Chopin, Aspirin Rose, New Dawn ale jako amatorka wolę się nie wypowiadać :oops: Marzy mi się taka prawdziwa różanka i już ze dwa miejsca na nią mam ale ;:218
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

maliola pisze:Witaj Aniu (?) (konwalio) - dziękuję za wizytę, niedługo popatrzęco u Ciebie :D

Żwirowa rabatka to moja popisowa, reszta niestety w gorszym stanie. Wszystkie sklepy ogrodnicze i pseudoogrodnicze powinnam omijać szerokim łukiem. Mam jeszcze niezrealizowany koszyk z różami ale ciągle się waham czy ja i mój ogród jesteśmy na to gotowi :?: Mojego eM nie mogę drażnić, bo będzie mi bardzo wiosną potrzebny. A jakoś ogrodowego bakcyla nie łyknął. Jego popisowym hasłem jest, że on nie kret i w ziemi grzebał nie będzie ;:306 . To i tak, że mimo alergii trawę kosi... Ale jeszcze nie wie co go czeka... :;230
Oj przeczuwam co go może czekać.. U mnie jest z tym podobnie ;:306 Ale ilość trawy jest mniejsza z roku na rok, więc może nie będzie tak źle. O ile w akcję nie wkroczy drugi ogród, a i tak może już całkiem niedługo być. Wtedy będzie większy problem dla nich, ale za to dla mnie więcej frajdy!!! :heja :heja :heja
A jaki koszyk z różami to będzie? Róże będą rosły w koszyku wiklinowym?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Olciu kupuj róże i się nie ociągaj ,którą wybierzesz ,ta będzie dobra ,bo wszystkie są piękne. :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”