Zakątek Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p
Od: 19 lut 2013, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątek Annes 77

Post »

Aniu ;:196 i znów widzę Artemis ;:167 ;:167 ;:167 ...
Już niedługo będzie i u mnie :D
Czy ona pachnie?
Może jakoś ją wyeksponować...hmm
Hortensje kiedyś były dla mnie nieciekawym krzakiem, bo kwiaty jej wydawały mi się przeciętne.
Oglądając różne oferty zmieniłam zdanie i w tym roku zamówiłam niebieską do donicy.
Ha,ha ja też tak mam stawiam doniczkę z rośliną i rozmyślam...
Potrafi stać kilka dni, nim się zdecyduję, gdzie ją wsadzić.
Mój się złości, że wycinam mu trawnik.
Powiedział, że zacznie go mierzyć, bo wydaje mu się, że jest coraz mniejszy :)
Miedzianu nie stosuję, a jak podlewam, to nie zwracam uwagi, czy liście polewam wodą.
Zastosuję się to tego.
Trawka, to zupełny przypadek, bo zależało mi na deinanthe, a ona była w ofercie.
Wydała mi się ciekawa...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mrożno oj mroźno,ale za oknem świeci słoneczko ;:3 Niech świeci cały dzionek ;:224
Energii potrzebuję koniecznie...

Maju powoli się budzimy z zimowego snu,przecież wiosna za pasem...i wybory wciąż ich dokonujemy,to bardzo fajne uczucie ;:108
Na tą chwilę róż już nie dokupuję,najpierw przyjdzie 5 sztuk i juz się martwię gdzie je posadzę ;:131
Podoba mi się wiele i najgorsze jest to,że nie można mieć wszystkich ;:185
Na pewno na jesień zamówię kilka pozycji...

Kaniu do tej pory dzieliłam żurawki bezodmianowe,dopiero zaczynam tak naprawdę z nimi przygodę.
Z tego co mi wiadomo,okazów nie dzielimy,ponieważ one cierpią na tym...a Ty próbowałaś?

Iduś oj zawróciły mi w głowie żurawki...zamówiłam Paprika i kilka innych nowości :heja Cieszę się z tego zakupu...
Mam nadzieję,że te mroziki teraźniejsze im nie zaszkodzą...

Moniś Majeczka już kuka na niego i ma go w planach i oczywiście rozważa...ma nosa do róż i bakcyla :uszy
Ja na razie będę miała JC ;:108

Ewuś dobrze,że mamy różne gusta i wymieniamy się poglądami...wcale nie musi się każdemu podobać dana róża :uszy

Dorotko mi też się podoba każda roślinka dosłownie,wszystko co z ziemi wyłazi sprawia mi radochę :;230
Teraz moim chciejstwem jest przetacznik First Love...Wandzia go pokazała u siebie no cudo po prostu ;:167
Śniegu u mnie pod dostatkiem,czekam na krokusy aż pokażą swoje kolory,w tej chwili widać im tylko kiełki...

Gosiu żeniszek corocznie kupuję i sieję,zawsze wschodzi ,a żurawki cytrynowe no mam tylko jedną w tej chwili Tiramisu i spisuje się świetnie ;:215 Ciekawe czemu Ci giną ;:131 A jakie odmiany straciłaś Gosiu?

Kasiu LO ciężko uformować,ponieważ kwiaty ma bardzo ciężkie,podpieram kratkami bambusowymi,może w ten sposób można tę różę uformować ;:224 Artemis zbiera same pochwały...należy mu się ...

Alu Artemisa nie wąchałam ;:185 Musze w tym roku nosa zanurzyć między płatki :uszy
Jestem ciekawa Twojej niebieskiej hortensji...
Trawnik u mnie też się kurczy,ja na swojej działce mam mały warzywniaczek,ale tam urzęduje moja mama,nie chcę jej zabierać radości sadzenia pomidorków,ogórków,rzodkiewek,cebuli itd...Mam też trochę truskawek...już dwie róże wcisnęłam pomiędzy truskawkowe krzaczki ;:224
Nie polewaj liści,a na pewno nie w słoneczny dzień,może nastąpić poparzenie...

Obrazek

Princess Diana powojnik express ;:oj

Obrazek

Pączek Eden...kuleczka śmietankowa...

Obrazek

Ta azalia chyba w tym roku nie zakwitnie....większość pąków ptaki zjadły ;:145

Obrazek

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślisz Aniu, że to ptaki pozjadały pączki dalii? Kilka osób u mnie żaliło się na to, że nagle pączki zniknęły, ale nie wiadomo dlaczego. U mnie na szczęście są nienaruszone. Jakoś wątpię, że to wina ptaków, bo inaczej, nie miałoby w ogóle sensu sadzać w ogrodzie azalii. Może to pies połamał albo kot?
Wtrącę słowo do dzielenie żurawek. Ja dzielę swoje odmianowe bez najmniejszych problemów. A nawet jest to wskazane co dwa-trzy lata. Wtedy się odmładzają i znowu są piękne.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu no sama nie wiem co podjadło pączki azalii...raczej nikt ich nie połamał,nie ma samych czubków... ;:131
Cieszę się,że podzieliłaś się info o dzieleniu żurawek...wiem,że ich się nie wykopuje prawda? No całkowity laik ze mnie ;:14
Chętnie podzieliłabym za rok Tiramisu,kupując ją już była duża sadzonka i z roku na rok na pewno jeszcze będzie większa ;:224
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

First Love zamówiłam Aneczka ... :uszy kupisz go u fuksjowego Adriana ;:196
Pączek Eden...cudna kuleczka ,jak na razie ładnie przezimował u mnie...bardzo jestem go ciekawa ;:65
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jasne, że się ich na zimę nie wykopuje. Świetnie sobie radzą i gdy tylko śnieg znika, wyglądają jak nowe. No może niektóre są przypłaszczone, ale zaraz wstają.
A co do rozmnażania są super. Kiedyś forumka podzieliła się ze mną Marmelade. Przysłała mi szczepeczkę nawet bez korzonków, bo oberwała kawałek z boku. A dzisiaj mam już dwie ładne kępki tej żurawki. Miałabym trzy, ale jedną oddalam innej forumeczce. :D
O widzę, że ci Dorotka odpowiedziała w moim imieniu co do przetacznika. :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ja wiem,że żurawek się na zimę nie wykopuje ;:108 Mi chodzi o dzielenie...jak to robisz?Odcinasz szpadlem?
Przetacznik First Love piękny,no musze go mieć ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rano było -20, a dzień znów słoneczny...Żurawki można rozmnażać z pędów odrywanych z boku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p
Od: 19 lut 2013, o 13:42

Post »

Aniu Twoja Edenka prawie wyskoczyła mi z monitora :D .
Róże podlewam wieczorem, więc słońce ich raczej nie poparzy.
Mam problem z czarnymi plamami na liściach.
Żurawki dzielę przez odcinanie pędów bocznych.
Ja też mam mały warzywnik :) .
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Aniu,
czyżby dopisek "ekspres" przy powojniczku Diana oznaczał tempo wzrostu ;:183 ? Byłoby super, bo mam ... wreszcie mam altankę ;:138 i potrzebuję pnącza (najlepiej bylinowego) szybko obrastajacego boczną jej ściankę ;:108 . A konkretnie na Dianę sobie ostrzę ząbki już od dawna 8-) . I wreszcie byłby pretekst, żeby kupić ... :wink: .
Przetacznik First Love i mnie uwiódł ... ;:167 . Oczywiście gdzie? U Wandzi :twisted: !
I tak przemyśliwam, czy by nie nabyć jegomościa ... ;:173 .

Dzieliłam żurawkę rok temu i ledwo odratowałam te dwie połówki ... :roll: . Czyli coś jest na rzeczy z podziałem tych roślinek ;:24 .
Wandziu, plisss ... opowiedz dokładnie jak Ty to robisz ;:180 ? I czym?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziewczyny drogie :D Ja taką żurawkę bierę i wykopuję łopatką z ziemi. Przedtem jednak patrzę, czy ma tylko jedną rozetkę w środku, czy więcej po bokach. Jak ma więcej, to po prostu rękami odrywam te mniejsze kępeczki od matki, starając się, żeby miały własne korzonki. No i każda taka cząstka będzie kolejną ładną kępką. Gdy sadzi się żurawkę na wiosnę, to jesienią powinna już być gotowa do podziału, ale najlepiej poczekać do wiosny z dzieleniem.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w ubiegłym roku bawiłam się w dzielenie żurawek i przyjęły się wszystkie nowe :tan . Aniu, starsze żurawki mają po bokach takie jakby "klony", czyli gotowe już kompletne małe żuraweczki :D Odrywałam je tymi ręcami bez żadnych narzędzi i wsadzałam po prostu do ziemi. Podobno lepiej to zrobić na wiosnę ale ja działałam jesienią i już widziałam, że puściły nowe listki i dobrze się mają.
Od tej lilii ze zdjęcia to tchu mi brakło. Jaka ona cuuuudna! ;:224
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich z rana,kawa jedna już wypita,druga czeka w kolejce...a cóż mi pozostało ? Słonka znów brak,a wczoraj już tak ładnie świeciło:(
Postanowiłam,że na razie koniec z zakupami internetowymi.Przecież już niebawem następne roślinki będą mnie kusiły,aby je kupić na każdym kroku.
Pójdę do sklepu po chleb,a wrócę z kwiatkiem ;:224
Wczoraj złożyłam ostatnie zamówienie na all na 3 przetaczniki...jeden jakoś Bubble Gum się nazywa :uszy :uszy Oczywiście dorwałam też First Love ;:108
W tej chwili na termometrze -6 stopni i właśnie zaczyna znów sypać ;:14 NIE zniosę tego puchu więcej ;:134

Alu Edenka czaruje,wiem coś o tym,corocznie to robi i dlatego ma w albumie najwięcej fotek :uszy
Ja staram się podlewać róże nie lejąc po liściach,choć czasami nie da się inaczej,bo jak podlewam warzywka z psikacza to z wiatrem woda sika na moje różyczki,a ja je potem ścieram z listków te kropelki,a moja mama ma ze mnie niezły ubaw... ;:306
Żurawek jeszcze sama nie dzieliłam,ale w tym roku spróbuję,jeśli to takie proste ...

Ewcia - 20 o mamo ;:202 Niezła temperatura...rzeczywiście bijesz wszystkich na głowę ...
Koty pewnie chowają się w cieple miejsca ;:224

Moniś Princess Diana w tym samym roku zakwitł bardzo bujnie,wpełznął na pergolę,gdzie rośnie sobie moja Edenka i prawie go zarósł ;:224 Spokojnie możesz go kupić,szybko rośnie i ma kwiaty jak tulipany :uszy
Przetacznika First Love już kliknęłam wczoraj u Adriana i już się cieszę :heja Kupuj,kupuj ...będziemy się razem cieszyć :tan
Ja żurawek nie dzieliłam,ale czas zacząć ;:215

Wandziu dziękuję za łopatologiczną instrukcję dzielenia żurawek :;230 Damy jakoś radę metodą prób i błędów,pewnie nie jest to trudne ;:224

Kaniu to wspaniała wiadomość,ja też się pobawię w dzielenie :uszy
Czekam tylko aż moje kilka żurawek się zestarzeje,a wtedy oderwę co nieco i zobaczymy czy mi się uda:)
Zapraszam częściej :wit

Moja psina wąchająca rozwar...ciekawska mała ...

Obrazek

A tu chyba motyla zobaczyła...poluje na nie cały dzień...

Obrazek

Przetacznik Veronica spicata z rybim ogonem ...

Obrazek

Pozdrawiam i życzę ciepłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Psiuńka przekochana ;:167
Zablokowany