Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Już jestem. Oto przepis na nadzienie do orzeszków. W necie sa też inne wersje. Ja ten dostałam od koleżanki.

Nadzienie do orzeszków:
składniki : 1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżek kakao,
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka w proszku,
orzechy włoskie i wiórki kokosowe

Wszystko zagotować - ok 5 minut. Wsypać mleko w proszku, zmielone orzechy, wiórki i okruszki pozostałe po upieczeniu skorupek. Zmieszać wszysko. Po ostygnieciu wypełnić skorupki. Złożyć je razem.

Ja nie dodawałam wiórek kokosowych.

Wczoraj robiłam pizzę domową. Przez pomyłkę wyrabiałam ciasto z mąki ryżowej. Jakaś była taka inna , nie bardzo plastyczna. Dobrze, że się zorientowałam, bo nie byłoby nic do zjedzenia
Zatem zarobiłam drugie ciasto, już z pszennej. Dodałam do niego podczas wyrabiania trochę suszonego tymianku. Fajnie wyszło. Smaczne i pachnące. Przewaznie posypywałam nim składniki na wierzchu. W cieście wypadło o wiele smaczniej. No, ale do rzeczy. Ciasto ryżowe zostawiłam do wyrośnięcia. I klops. Nie chciało rosnąć (z drożdżami) . Upiekłam je , ale też nie było jadalne. Czy macie jakiś przepis na to co można zrobić z mąki ryżowej ??? Na opakowaniu jest przepis na ciasteczka ryżowe, ale jakoś nie przekonuje. Może zrobić ciasto naleśnikowe ?

Dzisiaj nie miałam weny i zrobiłam tylko potrawkę warzywną z ryżem.Szybko i chyba zdrowo

POTRAWKA WARZYWNA a raczej z przewagą pieczarek

Skład: pieczarki, papryka słodka, marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek. A właściwie można dodać co kto lubi i ma pod ręką. Śmietana i mąka do zagęszczenia oraz przyprawy (sól, pieprz itp)

Ryż ugotować. Można też z makaronem czy ziemniakami w/g gustu i smaku.
Warzywa poszatkować. Ja to zrobiłam w ekspresie malakserem. Potem je na głęboką patelnię lub do garnka, gdzie wcześniej dałam dwie łyżki oliwy z oliwek. Leciutko podsmażyć , dolać wody i dusić do miękkości. Przyprawić. Na koniec połączyć ze śmietaną i zagęścić mąką. To wszystko. Danie super szybkie :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oleńko. Mam wypróbowaną mąkę ryżową. Możesz spokojnie robić z niej wszelkiego rodzaju kruche ciasta. Będzie tylko ciężko rozwałkować, ale po kawałku wylepić blaszkę udaje się. Piekłam również biszkopt i też wychodzi. A najlepiej łączyć mąkę pszenną z ryżową. Niestety - wszystkie ciasta typu drożdżowego, pierogowe, w których potrzebny jest gluten nadający kleistość mąkom, nie wyjdą z mąki ryżowej, gdyż ryż jest jednym z 4 zbóż nie posiadających glutenu. Możesz próbować również robić ciasta ucierane, do których dodaje się mąkę ziemniaczaną - mąka ryżowa zachowuje się podobnie. I ilość tej mąki taka sama jak ziemniaczanej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

dokładnie jak napisałaś ada.kj, ryżowa i np kukurydziana nie mają glutenu, sypią się i jeśli już coś z tych mąk się uda upiec to niekoniecznie wypieki są smaczne.
Ale można dodać skrobi i wtedy już będzie lepiej.
A z mąki ryżowej taką ciekawostkę upichciłam, bo nie miałam co z rzodkwią zrobić :lol: właśnie na bazie skrobi kukurydzianej z mąką ryżową
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7696&hilit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu-dziękuję za przepis na nadzienie-dostałam kiedyś od mamy takie "skorupki"metalowe do robienia takich orzeszków,chyba nawet z przepisem,ale lata minęły- przepis zaginął...skorupki zostały i co jakis czas na nie z ciekawościa zerkam-brakowało mi przepisu na takie orzeszki:)
grzybki tylko na zdjęciach oglądałam i mnie urzekły-wyglądają super:)

to co z tą rzodkiewką-zwykłe nasionka do kiełkownicy?

sake nie mam więc zdjęć nie wysyłać?;)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ani się człowiek nie obejrzał, a tu już kolejne święta za pasem . Trzeba zatem się przygotować do pichcenia. Czasem "grzebię" w necie w poszukiwaniu inspiracji. Trafiłam na blog Pani Broni. Bardzo ciekawe i dekoracyjne potrawy przedstawia. Bardzo mi się spodobał pomysł na jajka wielkanocne w galarecie :D
Zerknijcie same : http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Szy ... jajka.html
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Fantastyczny blog . Wspaniałe przepisy dań i sposób ich podawania ;:333 . Muszę koniecznie coś z tego na święta popełnić ;:108 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda, że można coś ściągnąć ? :D

A mam jeszcze tutaj sposób na zrobienie baranka z masła. Można kupć foremkę , ale też można się pobawić np tak : http://pozytywnakuchnia.pl/baranek-z-masla/

Może w tygodniu zrobię próbę generalną i zobaczę czy to takie proste jak wyglada na filmiku :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zrobiłaś? :wit :wit
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, czas tak szybko leci ... Dzisiaj po południu mam cotygodniową wizytę u stomatologa (muszę poreperować uzębienie przed świątecznym obżarstwem ;:306 ), ale w drodze powrotnej zakupię specjalnie do tego celu osełkę. Jest nadzieja, że jutro coś wyrzeźbię :)

I dalej szukam przepisów na świąteczne wypieki . Szczególnie na mazurki. Już mi po głowie "chodzą" kształty, ale chciałabym podglądnąć sposób dekoracji. Przelotem widziałam w TV jak kobita wprawną reką mazała po torcie wyczarowując piękne wzorki. Muszę gdzieś się tego nauczyć ;:223
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dziewczyny, jeszcze dłuuuugo muszę trenować aby wyszło mi coś na kształt baranka. Wydawało się takie proste ;:223 Właściwie nie mam się czym chwalić, ale wstawię coby inni nie bali się podejmować próby rzeźby w maśle. Z pewnością Wam wyjdzie lepiej :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Baranek OK.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ewo. Następny będzie bardziej barankowy :wink:
Szukam teraz przepisów na mazurka wielkanocnego. Mimo, że jest ich mnustwo, jakoś trudno wybrać ten właściwy. Nigdy jeszcze nie piekłam takowego ciasta. Niby bardzo proste, ale nie chciałabym przedobrzyć ...
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_oleander_ witaj :wit ;:196 Baranek wyszedł Ci świetny! Też takiego chcę :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorotko :D Już skonsumowany. Zawsze to ciekawiej masło wygląda na stole w takiej formie nawet gdy nie wyjdzie spod ręki Michała Anioła ;:306

Dorotko, mam nadzieję że już zdrówko wróciło i znowu coś wspaniałego upichcisz i oczywiście się pochwalisz :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

baranek super-zachwyciłam sie zanim przeczytałam o Twoich niepotrzebnych wątpliwościach-trawka na dole jajeczka itd i jest SUPER ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”