Nadzienie do orzeszków:
składniki : 1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżek kakao,
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka w proszku,
orzechy włoskie i wiórki kokosowe
Wszystko zagotować - ok 5 minut. Wsypać mleko w proszku, zmielone orzechy, wiórki i okruszki pozostałe po upieczeniu skorupek. Zmieszać wszysko. Po ostygnieciu wypełnić skorupki. Złożyć je razem.
Ja nie dodawałam wiórek kokosowych.
Wczoraj robiłam pizzę domową. Przez pomyłkę wyrabiałam ciasto z mąki ryżowej. Jakaś była taka inna , nie bardzo plastyczna. Dobrze, że się zorientowałam, bo nie byłoby nic do zjedzenia
Zatem zarobiłam drugie ciasto, już z pszennej. Dodałam do niego podczas wyrabiania trochę suszonego tymianku. Fajnie wyszło. Smaczne i pachnące. Przewaznie posypywałam nim składniki na wierzchu. W cieście wypadło o wiele smaczniej. No, ale do rzeczy. Ciasto ryżowe zostawiłam do wyrośnięcia. I klops. Nie chciało rosnąć (z drożdżami) . Upiekłam je , ale też nie było jadalne. Czy macie jakiś przepis na to co można zrobić z mąki ryżowej ??? Na opakowaniu jest przepis na ciasteczka ryżowe, ale jakoś nie przekonuje. Może zrobić ciasto naleśnikowe ?
Dzisiaj nie miałam weny i zrobiłam tylko potrawkę warzywną z ryżem.Szybko i chyba zdrowo
POTRAWKA WARZYWNA a raczej z przewagą pieczarek
Skład: pieczarki, papryka słodka, marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek. A właściwie można dodać co kto lubi i ma pod ręką. Śmietana i mąka do zagęszczenia oraz przyprawy (sól, pieprz itp)
Ryż ugotować. Można też z makaronem czy ziemniakami w/g gustu i smaku.
Warzywa poszatkować. Ja to zrobiłam w ekspresie malakserem. Potem je na głęboką patelnię lub do garnka, gdzie wcześniej dałam dwie łyżki oliwy z oliwek. Leciutko podsmażyć , dolać wody i dusić do miękkości. Przyprawić. Na koniec połączyć ze śmietaną i zagęścić mąką. To wszystko. Danie super szybkie