sielskie klimaty (to tak przy okazji wizyty - dzisiaj u Marysi)pozdrawiam cieplutko Ela

To temat rzeka....aguniada pisze:Dzień dobry... młodsze dziecię choruje? Zdrowia Małej a Mamie cierpliwości
Chciałabym dorzucić trzy grosze do tematu agrowłókniny pod rośliny... Moim zdaniem kładzenie jej to nie jest dobry pomysł, nie tylko ze względów estetycznych. Uważam, że mata nie pozwala na normalny obieg materii organicznej w ogrodzie (wystarczy po jakimś czasie zajrzeć pod spód, a zobaczymy splątane korzenie siedzące tuż pod matą, często zapleśniałe), zamula się, nie przepuszcza powietrza; mówiąc krótko, agrowłóknina izoluje naturalne procesy w przyrodzie i szkoda na nią pieniędzy. Wolę systematycznie plewić, a rozwojowi chwastów zapobiega przecież równie skutecznie grubsza warstwa kory...
To tyle
Miłego!
A.
Z tym się zupełnie nie zgodzę. To prawie jak herezje o oddychaniu ścian w domach. Rośliny rosną i w glinie gdzie dostęp wody jest kiepski itp. A jednak rosną.aguniada pisze:Olu, to Twoja decyzja... może masz jakieś miejsce na ścieżkę żwirową - tam można jej użyć, bo nie zaszkodzi zielonym...
Widziałam wielokrotnie co włóknina robi roślinom - ich korzenie rosną poziomo na powierzchni ziemi, zamiast w dół, zaduszają się... Mata izoluje i przed dopływem powietrza i przed dopływem (i odpływem) wody. Nie warto moim zdaniem robić krzywdy roślinom, a sobie pracy, bo wcześniej czy później będziemy chcieli matę zrywać.
Ale ja mam korę własną...no w sumie, jakby przeliczyć moje roboczogodziny na stawki zawodowe to się nie opłaca, ale ja gałęzie zamierzam przerabiać na korę w czasie wolnym:)NOTO pisze:1 m2 ziemi pokryty 10 cm kory (minimum bez agrowłókniny) to koszt ok 12-15 zł. (mówie o zakupach hutrowych).
15 cm to już 20 zł. Koszt agrowłókniny to grosze przy tym i starcza na lata.
.....
Ciekaw jestem eksperymentu. gałezie to nie kora. Będziesz musiała sporo tego przerobić. Niejeden rębak się rozwali. przy tym.survivor26 pisze:Ale ja mam korę własną...no w sumie, jakby przeliczyć moje roboczogodziny na stawki zawodowe to się nie opłaca, ale ja gałęzie zamierzam przerabiać na korę w czasie wolnym:)NOTO pisze:1 m2 ziemi pokryty 10 cm kory (minimum bez agrowłókniny) to koszt ok 12-15 zł. (mówie o zakupach hutrowych).
15 cm to już 20 zł. Koszt agrowłókniny to grosze przy tym i starcza na lata.
.....