Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Mam dużo plamkowanych....ale takiego jeszcze nie mam :;230
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko uroczy "panterek" ;:224 a te markety to kuszą cenami tych storczyków, a ostatnio zauważyłam nawet, że mają coraz ładniejsze te falenopsisy, różnorodne wzory i kolory ;:183
a ja wczoraj podlewając jednego falenopsisa zauważyłam w podłożu maleńkie srebrzyste robaczki ;:214 szybko, wyrzuciłam stare podłoże, korzenie na szczęście wszystkie zdrowe są, opryskałam środkiem p/owadom szkodliwym i wsadziłam w nowe podłoże, a dziwiłam się dlaczego on juź zaczął przekwitać ;:155 u innych nie zauważyłam tych robaków, ale uważnie obserwuję ;:171
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmmm... Soniu ja mam z nimi także kłopot. Są w większości doniczek, trudno jest się ich pozbyć, nie ma jakieś postępójącej plagi, ale są. Najczęściej widzimy je, kiedy w doniczce jest wilgotno, czyli po podlaniu. Od czasu do czasu podaję im jakieś lekarstewko :twisted:
A propo ceny, była rzeczywiście kusząca, niecałe 24 zł, a w moim mieście w obecnej chwili poniżej 40 zł nic nie znajdziesz :( .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko - gratuluję zakupu :) Bardzo ciekawy wzór na płatkach, wygląda jakby wśród przodków miał Phal. hieroglyphica albo inscriptiosinensis :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Madziu, mam nadzieję, że kiedyś i tych przodków nabędę. Moje "skrzywienie" chyba idzie właśnie w kierunku botanicznych Phalaenopsisów. Może mało oryginalne, ale mam warunki tylko dla roślin lubiących stałe ciepło, a poza tym są niesamowicie wdzięczne.
P.s. moja niespodzianka uf... doszła w sobotę na szczęcie, a już bałam się, że utknie na poczcie do poniedziałku.
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Pewności nie mam,ale bardzo możliwe,że te robaczki to rybiki-one bardzo lubią wilgoć
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko rybiki lubią ciemne, wilgotne zakątki, najczęściej łazienki i są dużo większe od zoo w naszych doniczkach.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Lucynko czekam niecierpliwie na prezentację nabytku :D
Mnie jakoś ostatnio też tak bardziej "krzywi" w tym kierunku. Hybrydy pierwszorzędowe również bywają bardzo urokliwe :D i pewnie w przyszłości na takowych oraz phal. botanicznych się skupię (chyba, że po drodze mi się zmieni...).
Ostatnio namiętnie oglądam niemieckiego e-bay'a - tam to mają wybór!
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, ha, oglądamy to samo :lol: ! Cuda tam mają, ale jeszcze się nie odważyłam cokolwiek tam zlicytować. Nie wiem w jakim stanie te roślinki dotarłyby z Niemiec do nas. Swoją drogą czy nie natknełaś się Madziu może na stronę, gdzie wypisane byłoby pochodzenie hybryd pierwszorzędowych, bardzo to mnie też interesuje.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lucynko,bardzo ładny nowy nabytek,kolorek bardzo orginalny,bardzo mnie zainteresowała Twoja szklarenka i maleństwa w koszyku.Pokaż nam co za storczyki Ci tam rosną.

Pozdrawiam :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Renatko. Szkalrenka to najzwyklejsze malutke akwarium, wysypane keramzytem zalanym wodą i delikatne przykrycie z plastikowej aktówki, obciętej tak, aby był dostęp powietrza. Rosną w nim storczyki zakupione na wrocławskiej wystawie, jeszcze maleństwa - Phalaenopsis bellina i pantherina. Aby miało to ręce i nogi, to powinien być w tym akwarium jeszcze malutki komputerowy wiatraczek.
Co do koszyczka, to też stoją w nim dla mojej wygody na warstwie keramzytu malutkie sadzonki. Kiedy trzeba je zabrać z parapetu wygodnie podnosi się na raz wszystkie. Nie bardzo jest jeszcze co pokazywać, bo to mikruski.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Ja też poszukuję takiego akwarium ,dla moich maleństw ,nie musi być nawet szczelne ,mój brat miał takie bo chodowł w nim patyczaki, ale jak patyczaki mu sie znudziły to dał je koledze razem z akwarium,którego ja bardzo potrzebuję.Trochę szkoda .
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Lucynko,zajrzałam do mojej książki i jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy,to
-skoczogonki lub ziemiórki(prędzej skoczogonki)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z całą pewnoscia są to skoczogonki, czasami mogą przytrafić się jeszcze wciornastki. Bardzo wścibskie paskudy, całe szczęście, że nie tak bardzo szkodliwe.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, jeśli się jeszcze nie natknęłaś, TUTAJ jest super stronka o hybrydach pierwszorzędowych (hybrides primaires) i gatunkach botanicznych Phalaenopsis.
Co do eBaya, to ponoć dużo szybciej idzie paczka z Tajlandii ( i koszt też przeważnie 3x niższy! ) niż z Niemiec ( skąd dodatkowo często nie chcą wysyłać poza swoje granice). Jakby co zawsze możemy razem coś kupić i koszty wysyłki podzielić :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”