Przyczyną słabych plonów może być nieodpowiedni odczyn gleby (optymalne pH to 6,5 - 7,0), co uniemożliwia pobieranie składnikow odżywczych, lubAgulka11 pisze:Doszuszanie dymki ma na celu zapobieżenie wybijania w pędy kwiatostanowe.
Dymka w łazience będzie miała wilgoć z wody i zacznie wypuszczać szczypior...najlepiej jest powiesić w suchym pomieszczeniu. Dymkę można wsypać do rajstopy i powiesić z boku kaloryfera w pokoju...co roku tak robię...jest tylko nieraz mały minus, kilka cebulek zawsze odrzucam bo są uschnięte w środku. Najładniejszą cebulę miałam zawsze z dymki wielkości ziarnek owsa...najmniejsza wielkość dymki dostępnej w sklepach.Kasia1972 pisze:Dzięki AnetoDymkę już powiesiłam w łazience (tam jest najcieplej) i się "dymi" . Długo ma tak wisiec?
Na jesieni dałam do gleby koński nawóz, mam nadzieję, że w końcu doczekam się pięknej cebuli.
Teraz tak sobie myślę, czy będzie dobrze, jak posadzę cebulę razem z pomidorami? Wyczytałam, że to dobre sąsiedztwo?
I jeszcze jedno - do foliaka to kiedy można posadzic taką dymkę?
Aniu z pewnością miałaś na myśli mączlikAnna11 pisze:..... Przy pomidorach zalecają też sadzić aksamitki. Ochraniają pomidory przed mączniakiem. ...
szarotka66 pisze:Na pewno obrywanie szczypioru ma wpływ na wielkość cebuli. Ja też obrywam, ale staram się najwyżej 2- 3 szczypiorki z jednej cebuli. Cebulę mam piękną, zdrową co roku.