Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cebula dymka - zeszłoroczne problemy z wielkością cebul

Post »

A mnie to dosuszanie zaintrygowało :shock: nigdy na grzejniku nie dosuszałam i też mi nędzna rosła. Niedawno kupiłam dymkę i schowałam ją do lodówki :roll: czy powinnam ją wyjąc i na grzejniku trzymac? Na gorącym?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu najlepiej zawiesić w okolicy ciepłego grzejnika w celu dosuszenia(bezpośrednio na gorącym może się upiec :wink: ), jak wspomniała Agulka
Agulka11 pisze:Doszuszanie dymki ma na celu zapobieżenie wybijania w pędy kwiatostanowe.
Przyczyną słabych plonów może być nieodpowiedni odczyn gleby (optymalne pH to 6,5 - 7,0), co uniemożliwia pobieranie składnikow odżywczych, lub
brak jesiennego nawożenia (obornik, kompost).
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Dzięki Aneto :D Dymkę już powiesiłam w łazience (tam jest najcieplej) i się "dymi" . Długo ma tak wisiec?
Na jesieni dałam do gleby koński nawóz, mam nadzieję, że w końcu doczekam się pięknej cebuli.
Teraz tak sobie myślę, czy będzie dobrze, jak posadzę cebulę razem z pomidorami? Wyczytałam, że to dobre sąsiedztwo?
I jeszcze jedno - do foliaka to kiedy można posadzic taką dymkę?
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Gdyby nie to ochłodzenie to już, posadź jak tylko się trochę ociepli.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Jarson, ale wtedy będzie nie "dymiona". Sadzic mimo tego?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dymkę kupuję w połowie lutego i "dymię" do dnia sadzenia, czasem jest to koniec marca, a czasem połowa kwietnia. Wszystko zależy od pogody. Nie dymioną też można sadzić, ale wtedy jest większe prawdopodobieństwo wyrośnięcia cebul bączastych. ;:108
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Kasia możesz ją jeszcze powiedzmy z 10 dni podymić, a w trzeciej dekadzie miesiąca jak pogoda będzie bardziej przyjazna posadzić.
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

No i super! Dzięki, tak zrobię. :wit
Szarotka, co to znaczy cebula "bączasta"? Moja sadzona w poprzednich latach niemal wcale nie przyrastała, podejrzewam, że to dlatego, że nie była "dymiona". Możliwy też inny powód - obrywałam szczypior, a już wiem, że nie powinno się go obrywac.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cebula bączasta to cebula, która wypuszcza pęd kwiatostanowy. Na pewno wszyscy mieli kiedyś do czynienia z taką kwitnącą cebulą i jak wiadomo nie nadaje się ona do niczego, bo jest twarda jak wiór. Na pewno obrywanie szczypioru ma wpływ na wielkość cebuli. Ja też obrywam, ale staram się najwyżej 2- 3 szczypiorki z jednej cebuli. Cebulę mam piękną, zdrową co roku. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Kasia1972 pisze:Dzięki Aneto :D Dymkę już powiesiłam w łazience (tam jest najcieplej) i się "dymi" . Długo ma tak wisiec?
Na jesieni dałam do gleby koński nawóz, mam nadzieję, że w końcu doczekam się pięknej cebuli.
Teraz tak sobie myślę, czy będzie dobrze, jak posadzę cebulę razem z pomidorami? Wyczytałam, że to dobre sąsiedztwo?
I jeszcze jedno - do foliaka to kiedy można posadzic taką dymkę?
Dymka w łazience będzie miała wilgoć z wody i zacznie wypuszczać szczypior...najlepiej jest powiesić w suchym pomieszczeniu. Dymkę można wsypać do rajstopy i powiesić z boku kaloryfera w pokoju...co roku tak robię...jest tylko nieraz mały minus, kilka cebulek zawsze odrzucam bo są uschnięte w środku. Najładniejszą cebulę miałam zawsze z dymki wielkości ziarnek owsa...najmniejsza wielkość dymki dostępnej w sklepach.
Cebula lubi też sąsiedztwo marchwi...marchew...trzy rządki cebuli i tak naprzemiennie. Marchew i cebula wzajemnie się chroni przed owadami. Przy pomidorach zalecają też sadzić aksamitki. Ochraniają pomidory przed mączniakiem.
Na końskim nawozie cebula powinna ładnie rosnąć tylko trzeba załamać szczypior ok 24 czerwca.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Anna11 pisze:..... Przy pomidorach zalecają też sadzić aksamitki. Ochraniają pomidory przed mączniakiem. ...
Aniu z pewnością miałaś na myśli mączlik
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Cebula lubi marchew, fakt, ale marchew nie lubi obornika... na jesieni dawałam koński, więc w tym roku muszę marchew sobie odpuścic. Aksamitek za to nasadzę :D chronią przed nicieniami.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dobrze napisałam ;:108 ochrona jest przed MĄCZNIAKIEM PRAWDZIWYM...biały nalot na liściach. Chodziło mi o chorobę grzybową. MĄCZLIK to owad żerujący w szklarni :D
Kasiu, każdy pisze że marchew, pietruszka powinna być sadzona w drugim roku po oborniku...robię troszkę nie przepisowo, co roku daję pod grzędy obornik i wszystko na nim rośnie ;:108 Zgadza się przed nicieniami, aksamitka też chroni. Zapach też odstrasza gryzonie ale z tym się nie zgodzę, kopią kilka cm od aksamitek ;:306
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

szarotka66 pisze:Na pewno obrywanie szczypioru ma wpływ na wielkość cebuli. Ja też obrywam, ale staram się najwyżej 2- 3 szczypiorki z jednej cebuli. Cebulę mam piękną, zdrową co roku. :D

Czyli im mniej szczypioru uszczkniemy z takiej cebuli to potem one większe wyrastają?

A czy załamywanie szczypioru na koniec sezonu ma wpływ na rośnięcie cebuli na objętość?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

W tym wątku padają odpowiedzi niektóre pytania Pytanie o cebulę

Cebula (jej część spichrzowa) rośnie przez cały sezon, w niej przez cały okres wegetacji magazynowane są substancje odżywcze.
Żółknięcie i stopniowe zasychanie liści cebuli, załamywanie szczypioru świadczą o dojrzałości zbiorczej. Moment załamywania się szczypioru zależy od terminu wysiewu/sadzenia, pogody.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”