Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

No, niektórzy to mają szczęście!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i słusznie prawicie z kolejnością prac! Przekonałyście mnie z poczekaniem :wink: W sumie między powrotem z jednego wyjazdu i z drugiego wyjdzie 3 tygodnie, czyli akurat tyle, żeby chwastobój zadziałał i zaraz na początku kwietnia będzie można przelecieć wszystko glebogryzarką i sadzić :wink:

Kasiu, a gdybym róże wsadziła teraz na poletko tymczasowe, a w kwietniu przesadziła na docelowe? Mają przyjść 19 marca i to jest ni wte ni wewte...część idzie przed dom, to tam tylko powierzchniowo chwasty przez zimę narosły, więc nie będzie problemu, ND na ten sezon do donic, póki nie domyślę do końca dla nich miejsca i zostają tylko rugosy i historyczne na żywopłot, no i tam wolałabym mieć wypielone na czysto, bo przed nie pójdzie spora część jednorocznych pracowicie hodowanych/zabijanych na parapecie :roll: I dzięki za hortensje ;:196 Tylko Tobie to nie będę miała się jak odwdzięczyć w roślinach, bo masz ogród już idealny ;:224

Krysiu, a nie mówiłam? :wink: Jeszcze bardziej poczujesz to coś, jak już będziesz na stałe tam mieszkać i żeby dłubnąć sobie w ziemi, nie trzeba będzie robić planów na zapas, pakować się na wyprawę, tylko w szlafroczku myk myk do ogrodu, kiedy Ci przyjdzie ochota :wink:

Małgosiu, no ja generalnie szczęściara jestem chyba :) Jak tak patrzę wstecz, to widzę, że mam szczęście do napotykania w życiu przyjaznych ludzi :wink:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pati, a róże ci przyślą w doniczkach czy z gołym korzeniem? Radziłabym ci wszystkie zadołować w dniczkach (jeśli przyjdą z gołym korzeniem, to najpierw posadzić każdą do osobnej doniczkii). Miejsce dołowania wybierz takie, żeby mogły poczekać na swoją kolej sadzenia na docelowe miejsce. Przez ten czas niech sobie spokojnie rozbudowują korzenie i przy sadzeniu wyciągniesz całą zawartość doniczki i nie uszkodzisz młodych korzonków. Róża nawet nie zauważy, że ją przesadzasz :wink:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PATI....u mnie przestój ogrodowy....sypie....zrobiło się biało i mrozi....ale potwierdzam pogodę, tez słyszałam że koniec tygodnia już cieplejszy..... w sam raz na Twoje róże.....
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

To i ja wtrącę swoje 3 grosze.
Czy po roundapie i glebogryzarce nie myślałaś może o agrowłókninie jako ściółce? Rozwój chwastów powstrzyma i powinna ładnie nagrzewać Ci ziemię ;:108
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agapa pisze:To i ja wtrącę swoje 3 grosze.
Czy po roundapie i glebogryzarce nie myślałaś może o agrowłókninie jako ściółce? Rozwój chwastów powstrzyma i powinna ładnie nagrzewać Ci ziemię ;:108
Teoretycznie myślałam, ale... budżet przekroczony o 200%, a jeszcze donice i skrzynki muszę kupić, już naprawdę nie powinnam ani grosza na ogród wydać :( Myślałam więc pookrywać kartonami na to wióry, które niszczarką do gałęzi wyprodukuję i na razie chyba musi starczyć, o ile się złoty klient nie pojawi :wink:

Megi, dzięki za podpowiedź! chyba tak właśnie zrobię, zamierzam dokupić donic produkcyjnych, to w nie mogę wsadzić.

A dziś wysiałam 15 odmian pomidorów z akcji...tylko połowę, bo dzielę na dwie grupy, jedną teraz drugą po świętach, na wypadek, gdyby wysiane teraz przez święta niepilnowane padły..jeszcze parę jednorocznych dosiałam i się parapety skończyły ewidentnie...chyba od kwietnia część jednorocznych na dwór wywędruje, bo 100 doniczek z pomidorami nie pomieszczę :roll: Ale lubię to strasznie, nawet jak w efekcie ostatecznym z rozsad zostaje mi około 20% :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

PATI....a Ty w ogóle ile czasu sypiasz w nocy....działasz jak robot.....dzieci dopilnować, na donice i różyce zarobić, nakarmić wszystko i wszystkich.............moja córcia z jednym 4-latkiem tego nie pojmuje jak jej relacjonuje jak Ty działasz....
pomidory już Ci rosną..to już czas na wysianie :?: :?:
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

No tak te cho...rne koszta :evil: Znam ból niestety ;:145
Zostaje więc mieć nadzieję, że kartony będą skuteczneObrazekTrzymam kciuki
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna pisze:PATI....a Ty w ogóle ile czasu sypiasz w nocy....działasz jak robot.....dzieci dopilnować, na donice i różyce zarobić, nakarmić wszystko i wszystkich.............moja córcia z jednym 4-latkiem tego nie pojmuje jak jej relacjonuje jak Ty działasz....
pomidory już Ci rosną..to już czas na wysianie :?: :?:
Krysiu, optymalny czas to ok. 20 marca, ale ja wyjeżdżam na święta, dlatego sieję już teraz, żeby zostawić samopas nieco podrośnietą rozsadę. A co do poprawy organizacji życiowej, to....polecam drugie dziecko, mnie znakomicie usprawniło w kwestii niemarnotrawienia czasu, aczkolwiek skoro mam go jeszcze na przesiadywanie na forach, czy czytanie książek, to znaczy, że nadal są niezagospodarowane moce przerobowe :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Pat, zadołuj je na tymczasowym poletku i wsadź do gruntu zaraz na początku kwietnia jak tylko dasz radę.
Zastanowiłabym się też czy warto wsadzać ND do donic - to ogromne róże, będą się męczyć w donicach i mogą wtedy łapać choroby...może lepiej wsadzić je gdzieś przy domu i niech się już wspinają i puszczają grube korzenie? Jak dojrzeje koncepcja to zawsze możesz je domówić, są po 8 zł :uszy
Jeśli hortensje się ukorzenią, to pozwól żeby to będzie mój drobny wkład w Twój powstający zakątek ;:172
Agrowłókninę mam i systematycznie eliminuję, bo skutecznie ogranicza dosadzanie :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Pati,jestem tu już któryś raz,śledzę Twoje poczynania,podziwiam zapał i otwarcie na pomysły forumek :D Masz ogromne pole do popisu i gorąco wierzę,że stworzysz cudowny ogród.No i zgadzam się z Tobą,że drugie dziecko bardzo odciąża a zobaczysz,że z każdym rokiem to będzie się uwidaczniało ;:108 Na dziś tyle,bo stoi za mną żandarm , rozprasza i ciągnie za kołnierz.Z ciekawością będę tu zaglądać,od wiosny zwłaszcza :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A trzecie to już absolutny luzik. Ja do dzisiaj jak coś robię to się spieszę i nie mogę się tego nawyku pozbyć :shock:
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Taaak...a czwarte-to już starsze dzieci pomagają ci wychować ;:306 ;:306 ;:306

:wit Bejka
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Ale będziesz do nas pisać z tego wyjazdu ? ;:179
Chyba nas tak nie zostawisz :?
A pomidorki i inne siewki to dadzą radę bez opieki, czy Zdzisio będzie podlewał ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dobrze, że tu zajrzałam, uświadomiłam sobie, ze muszę zapłacić za zamówienia różane ;:124 , Tak fajnie się zamawiało, a teraz to najgorsze...płacenie ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”