Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie

Post »

Marysiu ja jeszcze odnośnie lilii miałam juz kiedyś ich sporo ale poginęły może nornice , nie wiem -pamiętam też POSKRZYPKĘ LILIOWĄ- ohyda- chrząszcz niczego sobie ale
larwy to masakra wielkie zielone kupy a w środku czerwony robal -zbierałam to dziadostwo ręcznie i tłukłam czymś -nie należę do zbyt "łobrzydliwych"no ale te wyjątkowe
paskudy- czy Ty spotkałaś się z nimi również -chciałabym się zabezpieczyć w jakiś skuteczny środek -poszukuje podpowiedzi -w wątkach o tych szkodnikach za mało informacji
albo ja nie potrafię odnaleźć(dlatego nie otwieram Marysiu swojego wątku) i pytanie drugie czy przed sadzeniem zabezpieczacie lilie czymś przeciwgrzybicznym ???
Poprzednio sadziłam część bezpośrednio do ziemi część w koszykach do lilii ale chyba dla nornic te koszyki to żadna przeszkoda czy znasz lepszy sposób? może w dużych doniczkach ???czytałam gdzieś o siatkach ale już wszystko mi się pokręciło z nadmiaru czytania ... ;:196 ;:196 -Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maska pisze:
Ciemierniki przyszły ze mną z Krakowa, a jeszcze w jednym ogrodzie były ze mną więc są niezniszczalne i bardzo Ci je polecam, gdybyś był bliżej to pewnie zaproponowałabym podział moich, bo te są niezniszczalne a teraz widuję różne fikuśne, ale i słyszę że wymarzają.
Za życzenia dziękuję chociaż mój stosunek do tego typu świąt wielokrotnie już opisywałam, ale dobrych życzeń nigdy dość. Wpadaj, wymądrzaj się a ja z radością Cię będę witać. Teraz zaś miłych snów i dobranoc :!:
O Marysia ciemierniki rozdaje, czy można się uśmiechnąć? Jeszcze dwa tygodnie wcześniej nie wiedziałam co to, a teraz się w nich zakochałam. Trochę za nimi patrzyłam bo podobno w kropkowanym sklepie były ale jakoś nie trafiłam... Chyba że wiecie gdzie można kupić?
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Ja bym też się do tych ciemierników podczepiła,już tak długo na nie choruje i nie mogą ich spotkać.Marysiu napisz czy coś wychodzi coś z tych cebulek które wysłałam Ci w listopadzie, moje i Janki jeszcze się nie pokazały.Mam nadzieje że pokażą się i zakwitną.
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Witaj Marysiu w sobotę ;:196
U mnie nic z białego nie spadło, a deszcz to i owszem ;:108
Dzionek u mnie zaczął sie fajnie...dziecko ok, w piecu napalone ...nakarmiłam psa (y);:306 i koty...o matko jak ja usiedze w tej chacie....dobrze ,ze w razie co mam zmienników :wink:
Marysiu jakbys kiedy dzieliła te Twoje sliczne ciemierniki...to ja sie pisze ;:180
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Maseczko kochana wątków i stron przybywa Ci w arcytempie ;:172, po prostu zazdraszczam ;:224. Jak zawsze ciekawe rozmowy i piękne zdjęcia :D. Podziwiam tegoroczne przebiśniegi... u mnie nie chciały jeszcze wzejść ;:185.

Udanego dnia, pozdrawiam :wit
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Marysiu ze mnie straszna gapa tak późno do Ciebie dotarłam wybacz mi .Relacja ze szkółki super lubię takie klimaty :wit
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Ciemierniki widziałem ostatnio w LM już kwitnące na biało. Nie wiem czy nadają się do ogrodu.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Pozdrawiam, miłego dnia, bo za oknami szaro i buro, nawet krokusy się nie uśmiechają.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Będę z Wami wieczorem na razie dzieje się u mnie sporo, że sama siebie dogonić nie mogę.
;:196 ;:196 wybaczcie!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Maska pisze:Będę z Wami wieczorem na razie dzieje się u mnie sporo, że sama siebie dogonić nie mogę.
;:196 ;:196 wybaczcie!
Oj, wracaj, wracaj, bo Ci jacyś ludzie ciemierniki z ogrodu wykopują.... :D
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati chyba pojadę na raby do Marysi teraz gośćmi będzie zajęta jest okazja ;:108
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

:wit Z tym wykopywaniem ciemierników to nie są żarty. Miałam ślicznego białego. W ub. roku miał 30-40 kwiatków. Nawet zadzwoniłam (krakowskie) tj. zatelefonowałam do brata jaki jest piękny. Na drugi dzień już go nie było. Zmienił właściciela. W tym roku widzę, że sąsiadom też już zginął.
Jesienią zasadziłam nowe - białe. Mają po 2-4 pączki :tan . Kupiłam je w opisywanej szkółce Marysi .
Ciemierniki bywają w Obi, Prakti..-e i innych, w różnych gatunkach i o różnej tj od listopada do kwietnia porze kwitnienia.
Capcarapcusie zostawili mi bordowego . Z daleka jest mało widoczny. Posiałam go . Powschodził po roku ;:138 .
Marysiu, ja Ci radzę rób jak chcesz ;:306 ;:306
Ciemierników jednak nie dziel. Zbierz lepiej nasiona ;:215 .
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja słyszałam od jednej działkowiczki że ciemierniki nie lubią rozsadzania i przesadzania ,a nasionka warto zebrać i posiać :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No ciemierniki obronione nikomu nie udało się przedrzeć do ogrodu :lol:
Elu elakuznicom oczywiście poskrzypkę mam co roku i zbieram ręcznie tzn duże osobniki w dwa palce, a pomarańczowe jajka zdrapuję, a jak już nie daję rady to sięgam po chemię. Ja idę do mojego sklepu ogrodniczego na placu Imbramowskim tam jest pan który się na wszystkim zna i daje odpowiedni środek, ja tylko decyduję jakiej wielkości opakowanie ;:224 Chociaż na chrząszczyka na szparagach nie wiedział co dać, ale nikt nie wiedział :;230 Wątek otwiera się nie tylko po to żeby wszystko wiedzieć :;230 Cebule lilii w niczym nie moczę, a sadzę w przez siebie skonstruowanych ochronach siatkowych (już też o nich pisałam) ;:215
Olu mam po dwie kępy białych i czerwonych i jednych nie ruszam, a jedne dzielę nie podzielę aż na tyle roślin, bo jak robiłam mniejsze sadzonki to nie przetrwały i najwyżej dwie góra trzy mogę zrobić, ale to po kwitnieniu zobaczę ile narosły.
Irenko zobaczymy jak się sprawią po wiośnie coś na pewno zrobimy! cebule jeszcze żadne się nie pokazały, ale u mnie tulipany to dopiero ze trzy widać i to te sadzone we wrześniu. Ja też z tej serii kupowałam i wcześniej wsadziłam , ale na razie cisza. Wyjdą na pewno! ;:196
Dorotko u mnie jak rano wyszli na schody to byłą jazda wszystko oblodzone. Sosny maja na sobie sople, ale dzień takie że zdjęć nie zrobiłam , bo dużo się działo! Będę pamiętać ale na razie jeszcze za wcześnie!
Różyczko te moje są w moim trzecim ogrodzie i są a jak pisałam wyżej dwa dzielę tzn część kępy zostawiam,a część wykopuję robię dwie sadzonki do doniczek i do jesieni są ok., ale myślę że każdy rodzaj inaczej się zachowuje ;:108
Stokroteczko polna jak miło, że jesteś. Te moje przebiśniegi to łażą i co roku wychodzą w innym miejscu. Muszę sobie kupić te o dużych kwiatkach! ;:168
Różyczko jak dotarłaś to nie jesteś taka gapa ;:196
Jureczku myślę że tak, ale w paru wątkach czytałam, że komuś ciemierniki wymarzły a te na pewno rosły w szklarniach więc nie wiem, miałam w B. w ręce ale odstawiłam. Ja mam chęć na cuchnący może się z kimś wymienię ;:219
Zosiu nie miałam dzisiaj czasy na ogród i nie wiem co się pokazało , bo śniegu już prawie w ogóle nie ma! ;:185
ale dzień był koszmarny do wszystkich wczorajszych brzydot doszło oblodzenie! ;:168
Pat jeszcze coś zostało :;230
Różyczko tak mi się wydawało, że Cię widzę ale zostawiłaś ciemierniki ;:303
ciociu Dorotko miałam parę lat działkę i nawet nie chcę wspominać ludzkiej bezczelności ;:185
Moje ciemierniki (te co widać) nie sieją się nie wiem dlaczego, ale dostałam ciemiernik od Lidzi, który kwitł jak szalony całe lato ;:224 , teraz widzę ma jeden paczek i nie jestem pewna, ale chyba ma siewkę. Bardzo wdzięczna roślinka :lol:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Już jest wieczór... ;:164
Marysiu, dałam Mamie laptopa i otworzyłam którąś z części rozmów przy kuchennej wyspie, którą miałam gdzieś w zakładkach ze względu na jakiś przepis - na godzinę była wyjęta z życia :D Doczytała do końca, aż się wątek skończył. Nie odkryła jeszcze, że jest kolejna część ;:306

edit: aaa jesteś :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”