Ogródek Ali

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p
Od: 19 lut 2013, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Ali

Post »

Aniu chyba się udało. Wiem już czego nie zrobiłam ;:196 .

Pozdrawiam Ala
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu super :) Co u Ciebie słychać?
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p

Post »

Aniu wczoraj robiłam rabatę irysową,przesadzałam karłową czereśnię i bukszpan przy poletku prymulkowym. Dziś kończę irysową rabatę, podnoszę prymule ,bo rosną w zagłębieniu, gdzie gromadzi się woda (a one tego nie lubią). Przeniosę azalię w inne miejsce itd. Wiem ,że się trochę śpieszę i idą przymrozki (wszystko co przesadzę zabezpieczę agrowłókniną),ale mam więcej wolnego, bo Jaś pojechał do teściowej i chcę z tego skorzystać. Byłam wczoraj u Ciebie, ale nie zostawiłam po sobie śladu :) . Postaram się dziś zamówić róże. Powiedz co o nich sądzisz może którąś sobie darować. Wiem jak powiększę miejsce na róże- pójdę z nimi w bok, bo do przodu już nie mogę, ponieważ blisko jest kostka i śnieg w zimie spada z dachu. Kiedy rozgarniasz kopczyki? U mnie większość badylków jest zielonych. Tak sobie myślę ,że Pashminka to chyba najpiękniejsza róża jaką widziałam. Jak uda mi się ją zdobyć, to spróbuję rozmnożyć, by mieć ich więcej.

A to nazwy róż ,które chcę zamówić.
-eden rose
-white meilland
-artemis
madame pierreoger
-mme louis leveque
-rosa centifolia cristata
-sonvanir de la malmasion
-sabastian kneipp
-my gril

Znalazłam też w int. dolce vita i home&garden. Też są piękne :)

Miriam :wit dziękuję...Parę pięknych różyczek też załatwiłam, dlatego teraz trzymam w donicy lub z gruntu przenoszę do pojemnika na czas zimy. Trochę, to upierdliwe i ciężkie, bo jest ich sześć (targam je po schodach na piętro),ale za to w lato odpłacają się pięknym kwiatem :D

Magdo z tymi zakupami, to masz rację, ale w kieszeni zaczyna być pusto...Kiedyś miałam bzika na punkcie kupowania butów, a teraz kupuję doniczki i rośliny. Moja mama powiedziała, że u mnie jest jak w sklepie z doniczkami. Przyznaję, że mam tego za dużo. Co chcesz posadzić na tej rabacie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No hej Alu:)

Czytam,że porządnie wzięłaś się za pracę i szalejesz na froncie:) Pogoda idealna na prace w ogrodzie ;:108
Wiem,że małe dzieci nie zawsze dają spokojnie popracować ;:224 Tylko się nie przemęcz za bardzo...spokojnie jeszcze dużo czasu zostało :uszy
Kopczyki róż będę rozgarniać pod koniec marca,a dokładnie wtedy kiedy będzie pączkowała forsycja...masz ją u siebie?
Na temat Pashminki są różne opinie,jak będziesz ją miała to sama ocenisz...na zdjęciach wygląda fantastycznie ;:215

Eden to moja miłość i rzadko czytam,że komuś całkowicie padła,ja mam trzy i jestem z nich bardzo zadowolona:)
White Meilland ...podawałam Ci źródło u kogo ją możesz kupić...sprawdzałaś?
Artemis super różyczka...
Madame Pierre Oger ciekawa,trwała odmiana...
Sebastiana nie mam
My Girl miałam,ale po ostatniej zimie mi wypadła,to róża wielkokwiatowa
mme louis leveque nie znam
rosa centifolia cristata nie znam
sonvanir de la malmasion nie znam

Muszę o nich wieczorkiem poczytać...

A Leonardo da vinci nie podoba Ci się? Albo Louise Odier?

Na drugiej fotce co to za biała roślinka?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No i tu jest problem..co ja na niej chcę posadzić. Myślałam żeby była stosunkowo nie wielka.. taka gdzieś 4x3 m mniej więcej. No i koniecznie świerk maigold. Może z drugiej strony żeby pasowało cyprysik ivonne, myślałam żeby kupić jakiegoś już jałowca uformowanego. Ale im dłużej czytam moją nową książkę o formowaniu krzewów tym bardziej myślę żeby kupić mniejszego i poczekać aż sama coś będę mogła z niego stworzyć. No i zastanawiam się czym można by było przestrzeń uzupełnić. Czy może zostawić już tak jak jest. Kupiłam w tym roku studnie ogrodową ozdobną. I myślałam że może ją gdzieś tam ustawić też. No nie wiem.
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Alu witaj :wit Same znajome widzę u Ciebie, może i ja na dłużej u Ciebie zagoszczę. Mały Jaś rozkoszny. Oczko macie godne pozazdroszczenia. Liliowce przecuuuudne.Ja w ubiegłym roku kupiłam moje pierwsze lilie,zakochałam się w nich i w tym roku zamówiłam następne. Madziu, mijamy się w wątkach, spacerujesz tak jak ja.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Annabuko1 niedługo będę skracać pędy 3 hibiskusom, więc mogę Ci je dać, bo trochę szkoda wyrzucić :) (herbaciana,ciemny róż ze zdjęcia,żółta chyba pełna ). Mogę też poczekać ze skracaniem, bo nie wiem czy to jest odpowiednia pora na ukorzenianie. [/quote]
Bardzo chętnie, piszę się na te piękne hibiskuski, :tan ale chyba lepiej ukorzenine ,bo nie wiem jak inaczej je można przetrasporować pocztą,,,jak coś to daj znać na PW ;:196
Zakupki świetne,a to na schodach laterenki stoją :?: :?: :?: cos ładnego ;:173
Ten niebieski kwiatuszek to rozwar :?: :?: sliczny.Ja kupiłam wczoraj rowar shell pink ,zobaczymy co z niego urośnie ;:131 ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Alu
widzę kolejną osobę z W-wy ;:138 wpisuje się, żebyś mi nie umknęła ;:173
Masz ładny ogród i jak czytam jeszcze wiele marzeń do realizacji :D Super będzie gdzie wpadać i wymieniać doświadczenia.
W którym sklepie kupujesz te śliczne dodatki do ogrodu. Latarenki, wyjątkowo mi się podobają,
pojemnik na roślinki, ten ostatni zakup również bardzo mi się podoba. :tan
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alciu Twój ogród wciąż bogaci się o nowe ozdoby .Fajnie to wszystko wygląda .Wyobrażam sobie co będzie latem ;:oj
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p

Post »

Witajcie Dziewczyny!

Wczoraj wreszcie udało mi się skończyć rabatę irysową. Zrobiłam też fajne miejsce dla prymulek. Zwiozłam 2 taczki kamieni i 15 worków ziemi. Dziś mnie łupie w kręgosłupie. Planów do zrealizowania trochę jeszcze jest...Tylko żeby pogoda była taka jak wczoraj mmm...Do pracy idealna :) Niestety zapowiadają ochłodzenie.

Ewo :) juz zacieram rączki i nie mogę się doczekać na rośliny ,które zamówiłam.

Majka411 :wit widziałam Cię u Ewy i Ani ,ale jakoś brak mi czasu, by oglądać ogrody, ale zapisałam Cię hi hi. Jesteś na mojej liście ;:196 .Muszę zamówić wreszcie róże, ale wolny czas spędzam na forum :) .Mieszkam 30 km. od Warszawy. Marzeń jest dużo, ale miejsca mało już;:145 . Lubię takie pierdoły, które dodają miejscu klimatu. O, które latarenki Ci chodzi białe, czy kakaowe?

Annabuko1 :) Tak to są latarenki i rozwar. Tez gdzieś mam różowego.

Julianna :wit liliowce też zdobyły moje serducho, a w tym roku zaszalałam i zamówiłam 20 szt. Z oczkiem, to się bardzo umęczyliśmy, bo musieliśmy wymienić folię, ponieważ woda nam uciekała. Zapraszam częściej ;:196

Aniu Annes77oj szaleję poczułam ciepełko i ostro zabrałam się do roboty. Forsycji nie mam u siebie. To nie za wcześnie na rozgarnianie kopczyków?. Ja, to robię w połowie kwietnia. Widać już u mnie małe pączki u róż. W ros..miałam ją zamówić w zeszłym roku ,ale jakoś mi umknęła (leonardo da vinci). A Louise... Aniu Ty kusicielko.... Kochana będę miała pashminkę i to dwie :D :D :D :D :D :D . Ta biała roślinka to goryczka,środeczek ma w kropeczki :) .

Magda ja też uważam ,że lepiej wsadzić małego iglaka, a później uformować. Obsadzić możesz bylinami. Zależy, czy jest na tej rabacie więcej cienia, czy słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

ślicznie! To ostatnie zdjęcie to z tego roku? W niezłej kondycji masz trawnik. Pozazdrościć :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Alu,pospacerowałam po twoim pieknym ogrodzie,jest bosko,piekne kompozycje,dodatki.Podobaja mi się rabaty z podkładami kolejowymi,czy sa bardzo drogie i gdzie mozna je kupic?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ala chodziło mi o te kakaowe jak je nazwałaś. Jeżeli możesz napisz mi w którym sklepie mogę
je kupić. Białe widziałam w OBI.
Cieszę się, że mnie.... sobie zapisałaś hihihi...hihi :;230 :;230
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Witaj Alu :wit
też zrobiłam sobie spacerek po twoim ogrodzie ;:65
Gratuluję pięknych aranżacji i skalniaka.
Widzę, że zauroczenie ogrodem przybiera na sile, ale jakie to przyjemne, prawda? ;:215
A garnuszki pierwsza klasa! Dodają klimatu ;:63
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu śliczny masz ogród :D a maluszek słodziutki :D
zmiany jakie dokonałaś pokazuję też ile pracy i serca w to włożyłaś :D
ja w tym roku też siałam po raz pierwszy jeżówki, już zaczynają mi wschodzić :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”