Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
A-ta
50p
50p
Od: 2 wrz 2012, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kradzieże z ogródków

Post »

pisałam powyżej;

w innych krajach za kradzież odcina się złodziejską łapę;
dlatego łomot albo jakieś "niespodzianki" na cudzej posesji to naprawdę wręcz zbytek łaski dla - nazwę rzecz po imieniu - bydlaka, który wyciąga rękę po cudze, bo samemu nie chce się na to zapracować;
Agulka11 napisał(a):

Może to była jakaś biedna kobieta z dzieckiem? Może to dziecko przełożyła przez płot żeby zerwało trochę na kolację? A gdybym miała pod tym płotem deskę z zardzewiałymi gwoździami i to dziecko przebiło by sobie stopy?
Tak zostałam wychowana i tak wychowuję swoje dziecko - na mściwość szkoda czasu - życie jest zbyt krótkie.
Gdybym miała snuć tego typu dywagacje, to bałabym się wyjść z domu. Może spadnie na mnie cegła, a może pies mnie zagryzie, a może samochód rozjedzie.
Wolę realia. A realia są takie, że gros złodziei i wandali to albo młodociani pijani albo żulerka, a nie matki poszukujące pożywienia dla dzieci.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mnie malo obchodzi status czlowieka ktöry mnie okradl. Moze to byc mamusia z trzystoma dziecmi i mezem pijakiem, moze to byc tatus pijak, moze to byc tez byly prezes upadlych linii lotniczych.

Pracuje i odkladam pieniädze zeby sobie kupic cokolwiek, auto, telewizor, podbierak, skarpetki w groszki, wszystko jedno co.
I mam zamiar sie tym cieszyc, a nie odkladac na kolejny egzemplarz czegos co juz mam bo komus sie spodobalo i mi ukradl.

Poza tym jeśli zaczniemy usprawiedliwiac kradziez warunkami zycia, to trzeba bedzie ustalic w konsekwencji prög dochodöw na osobe ponizej ktörego mozna krasc bezkarnie.

Ale wtedy po co mi bedzie pracowac? Nie będę pracowal, zone tez przekonam zeby rzucila i co nam bedzie potrzebne to sobie ukradniemy jakims durnym pracujäcym.

Jak ja sobie wtedy dopieszcze ogröd, a jakie roslinki bedä w nim rosly ;:306
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chodziło wcale o usprawiedliwianie kradzieży - ale o nasze własne sumienie.
Powiecie - tak ale złodziej sumienia nie miał - to od razu odpowiem - my nie musimy być tacy jak oni...
No cóż - taka ze mnie niepoprawna, naiwna idealistka. \
Ale wszystkim życzę na ten i kolejne sezony jak najmniej takich przykrych sytuacji :)
Miłego! :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja w każdym bądź razie w miarę moich możliwości będę bronił swojej własności i biada amatorowi mojej własnosci jak go dorwę. Raz już jeden został nauczony ;:124 , pałętał się w wigilię po działkach myśląc że nikogo nie będzie a tu Zonk, akurat byliśmy wędzić rano ryby na wigilię,święta spędził w areszcie.
Lilith81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2013, o 06:06

Post »

Mnie trzy dni temu "spotkała" niemiła niespodzianka na działkach ROD w Suchym Lesie pod Poznaniem. 7 pięknych Szmaragdów, które rosły w tym miejscu już 3 sezon padło łupem złodziei. Tuje miały ok. 180-190 wzrostu, były "wypasione". Ukradziono je w nocy, przy czym sąsiad nawet obok już mieszka. Akcja zorganizowana, bo zostawiony idealny porządek (do worka i samochodu pewnie). W "gratisie" Ukradziono mi jeszcze 10mb .... wiklinowego płotu z ogrodzenia.... Tu już w ogóle koronkowa robota, bo opasek zaciskowych było naprawdę dużo. Ślady butów przy płocie wskazują na dziecko lub kobietę. Mój pomysł na zabezpieczenie kolejnych, które pewnie w tym miejscu wsadzę to kraty w ziemi + opaski z prętów zbrojeniowych jak na początku wątku + drut kolczasty w miejscu ewentualnego chwytania rośliny + woreczki z jakąś farbą (olej chyba rozpuści sam woreczek) również w tych samych miejscach. Konstrukcja metalowa oczywiście unieruchomiona wbetonowanymi kotwami. Plus może jeszcze stalową linką do ogrodzenia.... Traci się jakąkolwiek motywację do pracy kiedy kradną wielkie, zakorzenione już przecież rośliny....
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

"bo to zła kobieta była ... "
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29

Post »

No ale dlaczego nie można strzelać do złodzieja? ;:145
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dość głupie pytanie, ale odpowiem. Bo będziesz mordercą. :evil:
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

A co zrobić jak się wie kto kradnie i roślinki moje rosną u tej Złodziejki w jej ogródku

Po prostu ręce opadają i wszystkiego się odechciewa
Pozdrawiam Stefcia
Paciaciakowie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2013, o 22:31

Post »

Proponuję dziecinny pistolet na wodę wypełniony Randapem.Pozdro Wojtek
Mameha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2011, o 17:57

Post »

Może ktoś ma pomysł na to, jak zabezpieczyć piwonie przed złodziejami? Mam piękne kępy piwonii, które rok w rok przyciągają jakichś meneli, którzy bez problemów przełażą przez ogrodzenie działki i ścinają kwiaty, żeby je później sprzedać po 1 zł na targu. Nie jestem w stanie upilnować. Postanowiłam pomazać piwonie czymś, aby obniżyć ich wartość estetyczną i tym samym uratować przed eksterminacją. Myślałam o psiknięciu farbą w spraju, ale czy to im aby nie zaszkodzi? :?
M.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Re: Złodzieje piwonii

Post »

Swego czasu miałam problem z ginącymi notorycznie krzewami i kwiatami z cmentarza. Pochlapanie ich rozcieńczoną farbą do malowania ścian przyniosło skutek i nie zaszkodziło roślinom :wink:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

O kiedy kwiaty zanoszone na cmentarz chlapię roztopionym woskiem- nie ma chętnych na coś takiego .
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Znajomy bardzo skraca łodygi, zanosząc kwiaty na cmentarz.
Waleria
Mameha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2011, o 17:57

Post »

Chodzi mi o to, żeby złodziej nie ścinali moich piwonii, a nie o to, jak zapobiec kradzieżom kwiatów z cmentarza. Dodam, że menele krążą cały czas po ogrodzie, ale ścinają tylko moje kwiaty. Wczoraj był kolejny atak. W akcie desperacji chlapnęłam liście i łodygi olejną farbą w jaskrawym kolorze. Jeśli piwonie zginą, to przynajmniej z mojej ręki, a nie pod nożem jakiegoś oprycha. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”