Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Lepiej te krążki podlewać od dołu, tylko nie zapomnij o wylaniu wody z podstawek. Aha, czy masz Biosept?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nieeee...a powinnam? Jutro jadę do naszego GSu po kaloszki, doniczki i takie tam to mogę sprawdzić, czy mają. Generalnie krążki zostawiłam już tylko na maki, ale po nieudanym eksperymencie waham się, czy używać...EwaM pisze:Lepiej te krążki podlewać od dołu, tylko nie zapomnij o wylaniu wody z podstawek. Aha, czy masz Biosept?
Sarulek ma język na brodzie, bo broi

W ogrodzie nadal śnieg, choć zdecydowanie mniejszy...jutro rano pójdę rozgrzebywać zaspy w poszukiwaniu oznak wiosny

aaaa i namoczyłam nasionka do papryki do skiełkowania...miałam na początku marca, ale nie wytrzymałam

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Widziałam , widziałam
Nie wiem dlaczego, ale jak zobaczyłam lawendę to poczułam zapach, tylko potem stwierdziłam, że to był zapach rozmarynu - fałszywe skojarzenia mam . Ale Ty tego masz, a wszędzie któś czyha !
Z lobelią widzę walczysz dzielnie! Najlepiej rośnie cebula!
a i pelargonie!

Nie wiem dlaczego, ale jak zobaczyłam lawendę to poczułam zapach, tylko potem stwierdziłam, że to był zapach rozmarynu - fałszywe skojarzenia mam . Ale Ty tego masz, a wszędzie któś czyha !
Z lobelią widzę walczysz dzielnie! Najlepiej rośnie cebula!

- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pati wszystko mi się podoba na Twej wystawie, ale najbardziej...Twoje dziecię z języczkiem
i ta duchówka jest ssuper 

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- survivor26
aaaaale cebulowych powychodziło spod śniegu
I Lykkefund zdaje się, przeżyła pięknie zimę! A chwasty jak cudnie rosną
Tak, wyrwałam się na 30 sekund do ogrodu
Jutro pójdę z aparatem, śnieg jeszcze miejscami leży, ale tam gdzie nie leży wszystko cudnie rośnie, więc nie omieszkam się pochwalić 

Tak, wyrwałam się na 30 sekund do ogrodu

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati gratuluję siewek i szklarenek. Pomysłowa z Ciebie dziewczynka, nie powiem
Mały taternik przeuroczy, widać nudzi mu się w łóżeczku.... Zresztą kto by w łóżeczku siedział jak tyle interesujących rzeczy w praaawie zasięgu ręki

Mały taternik przeuroczy, widać nudzi mu się w łóżeczku.... Zresztą kto by w łóżeczku siedział jak tyle interesujących rzeczy w praaawie zasięgu ręki

- survivor26
Dziś eM wycina drzewa, więc ja muszę ogród zza szyby oglądam, choć mnie nosi strasznie, bo słońce wyszło...no ale wycinka jest ważna, dzięki temu w końcu zyskam ogląd całości ogrodu, no i mam nadzieję na sadzenie żywopłotu gdzieś za 2 tygodnie
Tymczasem jednak usadziwszy dzieci przed telewizorem udało mi się wyrwać dosłownie na 5 minut, żeby porobić zdjęcia wiosny czającej się zza każdej zaspy
Choć ogród wygląda jeszcze tak:

To bliższe oględziny pokazały takie oto widoki:

Lykkefund - wygląda na to, że przetrwała zimę w całości:

I hortensja ogrodowa z ogrodu mojego dzieciństwa...chyba też dała radę

A chwasty, jak widać na załączonych obrazkach, wyglądają jakby w ogóle zimy nie było....

Tymczasem jednak usadziwszy dzieci przed telewizorem udało mi się wyrwać dosłownie na 5 minut, żeby porobić zdjęcia wiosny czającej się zza każdej zaspy

To bliższe oględziny pokazały takie oto widoki:

Lykkefund - wygląda na to, że przetrwała zimę w całości:

I hortensja ogrodowa z ogrodu mojego dzieciństwa...chyba też dała radę

A chwasty, jak widać na załączonych obrazkach, wyglądają jakby w ogóle zimy nie było....

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Jabłonki też będziecie obcinać? A co z podeschniętą lipą?
- survivor26
Jabłonki tak, ale w tygodniu, bo potrzebna jest moja światła obecność, więc co najmniej jednego dziecka musimy się pozbyć na ten czasDarmokot pisze:Jabłonki też będziecie obcinać? A co z podeschniętą lipą?

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
A myślałaś o rdestówce Auberta? Zarosłoby szybko całe drzewo i pięknie biało kwitło 

- survivor26
Taaak, oczywiście, ten pomysł (Twój był, prawda?) rozważyłam w swym sumieniu i wykorzystamDarmokot pisze:A myślałaś o rdestówce Auberta? Zarosłoby szybko całe drzewo i pięknie biało kwitło

Człowiek to jednak światłolubne stworzenie...niby tak samo zimno jak wczoraj, niby i tak w domu siedzę, a jednak zupełnie inny nastrój, zapach w powietrzu i ogólne nastawienie do życia, jak słońce świeci

- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Ale takie widoczki radują serce.
Ja dziś u siebie też takie ujrzałem. 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- widzę, że nie tylko ja potrafię hodować "chwaściory", szczególnie te płożące o drobnych listkach i białych drobnych kwiatkach. Jak sobie z tym intruzem dajesz radę. Ja staram się je "eksmitować" z rabat, ale są bardzo "złośliwe"survivor26 pisze:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Pati
. Brawa dla M za wzięcie się do roboty ogrodowej
, ja się jeszcze trochę muszę poprosić aby mój M wyeksmitował 3 grusze, nikomu nie potrzebne i zajmujące miejsce przeznaczone na inne drzewka. A te inne drzewka już czekają w koszyku na all...
.
U mnie już też cosik zaczyna kwitnąć
. Mam nadzieję, że to przebiśniegi bo marzyło mi się je mieć, ale pewna identyfikacji nie jestem
. Pozdrawiam serdecznie!

U mnie już też cosik zaczyna kwitnąć

- survivor26
Mieczysławie, to małe z kwiatkami to, moim zdaniem, jeszcze najmniej problematyczne, bo łatwo się wyrywa i od biedy może robić za planowe nasadzenie...zwróć uwagę na perz, który wychyla łeb z każdej fotografii...to jest wyzwanie, którego pewnie nigdy nie pokonamAkwelan_2009 pisze:widzę, że nie tylko ja potrafię hodować "chwaściory", szczególnie te płożące o drobnych listkach i białych drobnych kwiatkach. Jak sobie z tym intruzem dajesz radę. Ja staram się je "eksmitować" z rabat, ale są bardzo "złośliwe". Nawet po całkowitym usunięciu, po jakimś czasie wracają, chyba wiatr "roznosi" ich nasiona lub złe "duszki"

Niemniej na obecnym etapie wyposzczenia ogrodowego nawet wyrywanie gołymi rękoma kęp tej dzikiej trawy, co większość sadu porasta wydaje mi się cudowną rozrywką....aczkolwiek nie wiem, czy i tej rozrywki dostąpię, bo w eMie po roku na wsi geny chłopskie z wielką mocą się odezwały i nie da się go do dzieci odwołać z ogrodu, a co gorsza usiłuje nawet mieć swoje zdanie w kwestii nasadzeń